Sindroma premenstruale: Simptomat dhe terapia

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Simptoma fizike si dhimbje në fund të barkut, të përziera, dhimbje koke; simptoma psikologjike si trishtimi, ndryshimet e humorit, disponimi depresiv
 • Trajtimi: Gjumë dhe ushtrime të mjaftueshme, dietë të ekuilibruar, ushtrime relaksimi dhe meditimi, shishe me ujë të nxehtë; në raste të rënda, medikamente të tilla si qetësues kundër dhimbjeve, ilaqet kundër depresionit, agjentë dehidratues; mundësisht metodat plotësuese të shërimit si mjekësia bimore dhe homeopatia
 • Diagnoza: Anamneza, ekzaminimi fizik, analiza e gjakut.
 • Ecuria dhe prognoza: Simptomat zhduken me fillimin e menstruacioneve. Pas menopauzës, simptomat zakonisht zhduken.
 • Parandalimi: Vështirë se është e mundur; përmirësim i mundshëm përmes ushtrimeve, dietës së shëndetshme, gjumit të mjaftueshëm.

Çfarë është sindroma premenstruale?

PMS: Cilat janë simptomat?

Tek gratë me sindromën premenstruale, ankesa të ndryshme fizike dhe/ose psikologjike shfaqen në gjysmën e dytë të ciklit, rreth dy javë deri në tre ditë para fillimit të menstruacioneve. Sa të rënda janë simptomat e PMS-së ndryshon nga individi në individ dhe gjithashtu ndryshon nga muaji në muaj.

Simptomat fizike të PMS

Simptomat e mundshme fizike të PMS përfshijnë:

 • Dhimbje barku
 • Ndjenja e presionit në pjesën e poshtme të barkut
 • Diarre ose kapsllëk
 • ndezje të nxehta, djersitje
 • Dhimbje prapa
 • lëkurë të papastër, puçrra

Përveç kësaj, disa gra përjetojnë ndryshime në oreks për shkak të PMS: disa vuajnë nga dëshirat për ushqim, ndërsa të tjera ankohen për humbje të oreksit dhe fryrje. Të përziera para menstruacioneve dhe një bark i fryrë janë gjithashtu të mundshme. Disa gra raportojnë gjithashtu shtim në peshë para menstruacioneve. Kjo është më pak për shkak të rritjes së marrjes së ushqimit sesa mbajtjes së ujit në inde.

Mastalgjia duhet të dallohet nga mastodinia. Kjo është dhimbje gjiri e pavarur nga menstruacionet. Ato shkaktohen, për shembull, nga cistet, mastiti ose kanceri i gjirit.

Dhimbjet e kokës para menstruacioneve gjithashtu nuk janë të rralla në sindromën premenstruale. Shumë vuajnë nga dhimbjet e presionit në mes të kokës para menstruacioneve. Në disa të sëmurë, dhimbja e kokës përparon në migrenë.

Simptomat psikologjike të PMS

Në shumicën e rasteve, sindroma premenstruale shoqërohet jo vetëm me ankesa fizike, por edhe psikologjike. Për shembull, të prekurit janë shpesh nervozë në periudhën para menstruacioneve. Ata gjithashtu lodhen më shpejt, kanë nevojë për pushime më të shpeshta dhe më shumë gjumë se zakonisht. Simptoma të tjera psikologjike të PMS që vërehen shpesh janë:

 • Sulmet e papritura të zemërimit
 • Humor depresiv
 • Ankthi i shtuar
 • Mungesa e interesit
 • apati
 • Shqetësim i brendshëm
 • çrregullime të gjumit
 • Hyperactivity

Trishtimi ose gjendja depresive para periudhës shpesh nuk ka arsye objektive. Zakonisht zhduket përsëri papritur. Këto ndryshime të pashpjegueshme të humorit shpesh çojnë në probleme me partnerët, familjen ose miqtë.

PMS apo shtatzënë?

Çrregullimi disforik premenstrual (PMDS).

Për disa gra, stresi i sindromës premenstruale është aq i rëndë sa ndërhyn në rutinat normale të përditshme dhe jetën e punës dhe familjare. Këto raste veçanërisht të rënda quhen çrregullimi disforik premenstrual (PMDS).

Cili është trajtimi i sindromës premenstruale?

Trajtimi i PMS varet nga sa intensive janë simptomat. Në raste të lehta, zakonisht ndihmojnë gjumin e mjaftueshëm dhe ushtrimet e rregullta. Përveç kësaj, rekomandohet një dietë e ekuilibruar: sigurohuni që të hani një dietë që është e pasur me karbohidrate, me pak kripë dhe e lehtë për t'u tretur. Përmbahuni nga kafeja, alkooli dhe nikotina, sepse këto mund të përkeqësojnë simptomat e PMS.

Ndonjëherë suplementet dietike, për shembull me magnez, vitamina B ose hekur, gjithashtu lehtësojnë simptomat. Diskutoni përdorimin e preparateve të tilla me mjekun tuaj.

PMS: Homeopatia dhe bimët medicinale

Shumë njerëz mbështeten në metodat plotësuese të shërimit për PMS. Edhe pse efektiviteti i tyre shpesh nuk është vërtetuar shkencërisht, shumë të sëmurë raportojnë një përmirësim të simptomave të tyre.

Për këtë qëllim, është mirë që të kërkoni këshillën e një terapisti me përvojë në zgjedhjen e homeopatikëve të përshtatshëm.

Koncepti i homeopatisë dhe efektiviteti i saj specifik janë të diskutueshëm dhe nuk janë vërtetuar qartë nga studimet.

Përgatitjet me kantarionin ndihmojnë në gjendjen e lehtë depresive. Problemet e gjumit dhe shqetësimet nervore shpesh mund të lehtësohen me bimë mjekësore si sanëz, balsam limoni dhe lule pasioni.

Bimët mjekësore kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Çfarë e shkakton sindromën premenstruale?

Roli i hormoneve

Hormonet duket se janë kryesisht përgjegjës për PMS. Hormonet seksuale femërore estrogjeni dhe progesteroni janë veçanërisht të rëndësishme për menstruacionet. Gjatë ovulacionit, përqendrimi i estrogjenit në gjak është në nivelin më të lartë. Shumë prej tyre ndiejnë ovulimin përmes një ndjesie të dhimbshme tërheqjeje në pjesën e poshtme të barkut. Përveç kësaj, prolaktina prodhohet gjithnjë e më shumë gjatë kësaj kohe. Ky hormon bën që gjëndrat e qumështit të fryhen, gjë që ndonjëherë çon në shtrëngim në gji.

Shkaqe të tjera të mundshme të PMS

Faktorë të tjerë që mund të kontribuojnë në zhvillimin e sindromës premenstruale përfshijnë:

 • Nivele të ulëta të melatoninës
 • Hipotiroidizëm (gjëndër tiroide joaktive)
 • Çrregullime të sistemit nervor autonom
 • Stres
 • Problemet në partneritet
 • Dietë e paekuilibruar
 • Konsumi i nikotinës
 • Pak ushtrime
 • Disa kontraceptivë hormonalë

Përveç kësaj, një histori familjare e sëmundjeve mendore, si depresioni, konsiderohet një faktor rreziku.

Si diagnostikohet PMS?

Nëse dyshoni se vuani nga PMS, është mirë ta diskutoni këtë me gjinekologun tuaj. Mjeku fillimisht do t'ju pyesë për historinë tuaj mjekësore (anamnezën) për të marrë një pamje të saktë. Pyetje si këto janë të mundshme këtu:

 • Sa kohë para menstruacioneve keni simptoma?
 • A keni dhimbje dhe nëse po, ku saktësisht?
 • A shfaqen gjithmonë simptomat para fillimit të menstruacioneve?

Për t'u përgatitur për intervistën, ju ndihmon të mbani një ditar PMS në të cilin shënoni se cilat simptoma ndodhin gjatë disa cikleve. Ky informacion i detajuar është i dobishëm për të përjashtuar shkaqet e tjera të simptomave.

Përveç kësaj, mjeku (mundësisht së bashku me specialistë të tjerë) do të hetojë nëse simptomat janë shkaktuar ndoshta nga hipotiroidizmi, endometrioza ose depresioni. Duhet të përjashtohet edhe fillimi i menopauzës, pasi simptomat e ngjashme me PMS shpesh shfaqen edhe gjatë kësaj kohe.

Cila është rrjedha e sindromës premenstruale?

Një prognozë e saktë për PMS nuk është e mundur. Simptomat ndryshojnë në intensitet midis cikleve. Masat e ndryshme të trajtimit lehtësojnë simptomat tek shumë të sëmurë, në mënyrë që ata të jetojnë më mirë dhe të jenë më pak të kufizuar në "ditët para ditëve". Lajmi i mirë është se më së voni deri në menopauzë, PMS do të zhduket vetë.

Si mund të parandalohet PMS?