Testi me prick (testi i alergjisë): Procedura dhe rëndësia

Çfarë është një test me shpim?

Testi i shpimit është një test i lëkurës i përdorur shpesh në diagnostikimin e alergjive. Mund të përdoret për të zbuluar nëse dikush është alergjik ndaj substancave të caktuara (për shembull, polenit). Duke qenë se testi i shpimit kryhet drejtpërdrejt në lëkurën e personit në fjalë, ai i përket testeve in vivo (= "në objektin e gjallë"). Në të kundërt, një test laboratorik duke përdorur një mostër gjaku referohet si një test in vitro (= "në një gotë").

Kur kryhet një provë shpimi?

Mjekët përdorin testin prick kur dyshojnë për një alergji ndaj substancave të mëposhtme:

  • Poleni (p.sh. nga thupra, alderi, lajthia dhe barishtet)
  • Marimangat e pluhurit të shtëpisë
  • moulds
  • Flokët e kafshëve
  • Ushqimi (proteina qumësht, vezë dhe peshku, si dhe bishtajore dhe fruta)
  • Helmet e insekteve

Të ashtuquajturat alergji të tipit I mund të zbulohen me prick test. Në këtë lloj alergjie, të prekurit reagojnë brenda sekondave deri në minuta ndaj shkaktarit të alergjisë (alergjenit). Në raste të rralla, reagimet e vonuara janë gjithashtu të mundshme. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në faqen tonë të përmbledhjes mbi alergjitë.

Çfarë bëhet në një test prick?

Për testin me shpim, mjeku pikon solucione alergjene të standardizuara, të prodhuara në mënyrë industriale në pjesën e brendshme të parakrahut të pacientit. Duke përdorur një gjilpërë speciale ose gjilpërë shpuese, ai më pas shpon lëkurën sipërfaqësisht përmes pikës (vetëm lehtë - nuk duhet të rrjedh gjak).

Për çdo test prick, aplikohet gjithashtu një zgjidhje ujore dhe një zgjidhje me histamine. E para nuk duhet të shkaktojë një reagim, e dyta duhet.

Pas rreth 15 deri në 20 minuta, mjeku ekzaminon vendet e testuara të lëkurës. Nëse pacienti reagon në mënyrë alergjike ndaj një substance, lëkura në vendin përkatës bëhet e kuqe, kruhet dhe formohet një kokërr.

Individët e prekur vazhdojnë të monitorohen menjëherë pas testit (për të paktën 30 minuta pas futjes së alergjenit). Kjo lejon personelin mjekësor të ndërhyjë menjëherë nëse personi ka një reagim të rëndë ndaj alergjenit.

Cilat janë rreziqet e një testi prick?

Edhe sasi të vogla të alergjenit, në raste të rralla, mund të shkaktojnë simptoma të tilla si gulçim, marramendje, të vjella dhe rënie të presionit të gjakut. Në raste ekstreme, mund të ndodhë shoku alergjik (shoku anafilaktik) me arrest kardiak dhe të qarkullimit të gjakut. Nëse një pacient ka pasur një reagim kërcënues për jetën ndaj një alergjeni në të kaluarën, kjo gjithashtu nuk duhet të testohet me një test prick.

Nëse individët e prekur dihet se kanë alergji të tjera serioze, ata zakonisht monitorohen për disa orë pas një testi prick. Herë pas here, reaksioni alergjik ndodh me vonesë, dhe kështu mund të ndërmerren veprime të shpejta në rast urgjence.

Kur të mos kryeni një test prick?

Çfarë duhet të vëzhgoj pas një testi prick?

Pas një testi me shpim, duhet të vazhdoni të vëzhgoni vendet e testuara të lëkurës gjatë orëve të ardhshme. Në disa raste, reagimi vonohet. Në rrethana të caktuara, simptoma të mëtejshme mund të zhvillohen pas disa orësh (kurs me dy pika). Informoni mjekun tuaj për reagime të tilla të vonuara.

Nëse papritmas përjetoni simptoma të tilla si marramendje, gulçim ose dhimbje barku pas testit të shpimit, thirrni menjëherë 911.

Në përgjithësi, testi me prick është një metodë e shpejtë, e thjeshtë dhe relativisht e sigurt për diagnostikimin e alergjive dhe është bërë metoda standarde.

Megjithatë, rezultatet e testit mund të përdoren vetëm në lidhje me një diskutim të detajuar të reagimeve të vëzhguara nga vetë pacienti (anamnezë). Reagimet pozitive në testin prick nuk janë domosdoshmërisht sinonim i një alergjie ndaj substancës në fjalë.