Progesteroni: Efekti, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon progesteroni

Progesteroni është një progestogjen natyral (hormoni i trupit të verdhë) dhe sekretohet nga trupi i verdhë tek gratë gjatë gjysmës së dytë të ciklit menstrual (i njohur edhe si faza e sekretimit ose luteal). Trupi i verdhë formohet nga gjëndra në vezore pasi ka lëshuar një vezë të fekondueshme në tubin fallopian (ovulacioni).

Burrat prodhojnë gjithashtu progesterone - megjithëse në sasi shumë të vogla. Megjithatë, dihet shumë më pak për funksionet e tij në trupin mashkullor sesa për rëndësinë e tij në organizmin e femrës.

Vlerat normale të progesteronit

Progesteroni dhe Shtatzënia

Progesteroni njihet edhe si hormoni i shtatzënisë. Në gjysmën e dytë të ciklit menstrual, ai përgatit endometriumin për implantimin e mundshëm të një veze të fekonduar. Nëse fekondimi nuk ndodh, trupi i verdhë shpërbëhet pas rreth dhjetë ditësh. Si rezultat, përqendrimi i progesteronit në gjak bie përsëri dhe shfaqen menstruacionet.

Gjatë shtatzënisë, progesteroni gjithashtu mendohet se pengon prodhimin e parakohshëm të qumështit në gji, në mënyrë që qumështi të mos sigurohet për foshnjën derisa të ketë ndodhur lindja. Përveç kësaj, supozohet se rënia e nivelit të progesteronit pak para lindjes çon në fillimin e procesit të lindjes dhe stimulon aktivitetin e muskujve të mitrës, pra nxit lindjen.

Progesteroni si ilaç

Në mjekësi, ose përdoren kapsulat e progesteronit për t'u marrë nga goja ose substanca aktive administrohet lokalisht (për shembull si krem), parenteral (si infuzion) ose vaginalisht.

Kur merret rregullisht, dy herë në ditë, mund të arrihen përqendrime të qëndrueshme të hormoneve në trup.

Kur përdoret progesteroni?

Administrimi i progesteronit zakonisht përdoret për të kompensuar mungesën e hormonit të trupit. Për shembull, përbërësi aktiv përdoret për të mbështetur fazën luteale në kontekstin e riprodhimit të asistuar (inseminim artificial) dhe për dhimbjen e gjirit të lidhur me hormonet para menstruacioneve (mastodinia).

Përdorimi gjatë shtatzënisë është i kufizuar në kohë. Përdorimi për sindromën e menopauzës ose dhimbjen e gjirit të lidhur me hormonet mund të jetë gjithashtu afatgjatë.

Si përdoret progesteroni

Përbërësi aktiv mund të merret si një kapsulë e butë ose të aplikohet lokalisht si një krem ​​progesteroni, xhel ose tabletë vaginale. Për shkak se përbërësi aktiv shpërbëhet shumë shpejt në trup, zakonisht aplikohet dy herë në ditë.

Cilat janë efektet anësore të progesteronit?

Me aplikimin lokal të hormonit (për shembull, në formën e kremit të progesteronit), efektet anësore janë shumë më të rralla. Më shpesh vërehen skuqje dhe kruajtje në lëkurë. Dhimbjet e kokës dhe lodhja ndodhin më rrallë.

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni progesterone?

contraindications

Progesteroni nuk duhet të përdoret në:

  • gjakderdhje vaginale e pashpjegueshme
  • tumor i gjëndrës së qumështit ose organeve gjenitale
  • porfiria (zbërthimi i shqetësuar i pigmentit të kuq të gjakut)
  • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë

Meqenëse progesteroni i furnizuar nga jashtë ndërhyn në ekuilibrin e hormoneve femërore, preparatet duhet të përdoren saktësisht siç udhëzohet nga një mjek.

Fëmijët dhe adoleshentët

Fëmijët nuk duhet të përdorin hormonin për shkak të çrregullimeve të mundshme të zhvillimit. Progesteroni nuk ka asnjë përfitim përkatës në fëmijëri dhe adoleshencë, kështu që përdorimi në këtë grupmoshë është jashtëzakonisht i rrallë.

Shtatzënia dhe laktacioni

Nuk ka asnjë indikacion për përdorimin e progesteronit gjatë ushqyerjes me gji. Kur përdoret në mënyrë vaginale, studimet nuk kanë vërejtur ndonjë pasojë tek foshnjat që ushqehen me gji.

Si të merrni ilaçe me progesteron

Në Gjermani, Austri dhe Zvicër të gjitha format e progesteronit kërkojnë recetë, dmth në farmaci gjenden vetëm pas recetës së mjekut.

Nga kur njihet progesteroni?