Larja e duhur e duarve

Si t’i lani duart siç duhet?

Larja e plotë e duarve është veçanërisht e rëndësishme pas kontaktit të mundshëm me patogjenët. Për shembull, pasi keni shkuar në tualet, pasi keni teshtitur ose kollitur në dorë, pas ndërrimit të pelenës së fëmijës suaj, pas kontaktit me kafshë ose njerëz të sëmurë dhe pas kontaktit me mbeturina ose mish të papërpunuar.

Për të mbrojtur veten dhe të tjerët, duhet gjithashtu të lani duart para gatimit. Larja e plotë e duarve është gjithashtu e këshillueshme përpara se të aplikoni kozmetikë ose ilaçe, të trajtoni plagët ose në përgjithësi të trajtoni njerëzit e sëmurë.

Larja e duarve – udhëzime:

  1. Lagni duart nën ujë të rrjedhshëm. Zgjidhni një temperaturë uji që është e rehatshme për ju (temperatura nuk ndikon në numrin e mikrobeve).
  2. Përdorni sapun të mjaftueshëm, mundësisht një sapun me pH neutral, sepse mbron mantelin acid të lëkurës. Nuk duhet të jetë një sapun antibakterial – nuk ndikon në numrin e mikrobeve.
  3. Përhapeni faqen tërësisht. Së pari pastroni pëllëmbët dhe kurrizin e duarve. Nëse ndërthurni gishtat, pastroni edhe hapësirat midis gishtërinjve. Mos harroni majat e gishtave, thonjtë dhe gishtat e mëdhenj.
  4. Merrni kohën tuaj për të pastruar tërësisht duart tuaja.
  5. Shpëlajini duart nën ujë të rrjedhshëm në fund.
  6. Thani duart tërësisht. Asnjë zonë nuk duhet të jetë më e lagësht.

Ndryshoni rregullisht peshqirët në shtëpinë tuaj dhe lajini në 60 gradë.

Kur lani duart në banjat publike, duhet – nëse keni një zgjedhje – të përdorni sapun të lëngshëm në vend të copëzave të sapunit. Kjo sepse është më higjienike! Është më mirë të përdorni rubinetin e ujit me bërryl dhe të përdorni peshqirë të disponueshëm për t'u tharë. Kjo do t'i mbajë të pastra duart tuaja të sapopastruara.

Sa kohë duhet të lani duart?

Nëse i mbani duart nën rubinet vetëm për disa sekonda dhe nuk e shpërndani siç duhet sapunin, vështirë se po mbroni veten nga infeksioni. Për të reduktuar realisht numrin e mikrobeve në duart tuaja, duhet të investoni 20 deri në 30 sekonda në larjen e duarve. Kaq është për aq kohë sa duhet për të kënduar dy herë të gjithë Gëzuar Ditëlindjen. Nëse duart tuaja janë shumë të pista, mund të jetë më e gjatë.

Si funksionon larja e duhur e duarve me fëmijët?

Larja e duarve siç duhet është diçka që duhet të mësoni. Të njëjtat rregulla zbatohen për fëmijët si për të rriturit. Por si t'i bëni të vegjlit të lajnë duart siç duhet?

Qendra Federale për Edukimin Shëndetësor (BZgA) rekomandon që mënyra më e mirë për ta bërë këtë është përmes lojës. Për shembull, të vegjlit mësojnë se kur dhe sa kohë duhet të lajnë duart me ndihmën e ritualeve dhe këngëve të kënduara së bashku.

Fëmijët më të rritur, për shembull, mund të mësojnë rëndësinë e sapunit kur lajnë duart me ndihmën e një eksperimenti të thjeshtë. Për ta bërë këtë, vendosni pak piper të zi në një enë qelqi të mbushur me ujë. Më pas lërini fëmijët të zhysin gishtin – një herë me dhe një herë pa sapun. Mikrobet në formën e specit rrëshqasin nga gishti i sapunuar, ndërsa ngjiten në gishtin jo të sapunuar.

Ka postera shumëngjyrëshe për kopshtet dhe shkollat ​​që shpjegojnë rregullat e larjes së duarve për fëmijët në vetëm disa hapa, me foto shumëngjyrëshe dhe një gjuhë të thjeshtë. Sigurisht, këto mund të varen edhe në shtëpi. Ato janë në dispozicion pa pagesë nga faqja e internetit e BzgA, për shembull. Në këtë mënyrë, larja e duarve së shpejti do të bëhet një çështje e qartë për fëmijët.

Dezinfektoj duart?

Mjekët dhe infermierët duhet jo vetëm të lajnë duart, por edhe t'i dezinfektojnë ato. Kjo është mënyra e vetme për të parandaluar transmetimin e mikrobeve spitalore të rrezikshme për jetën. Shumë njerëz tani përdorin gjithashtu dezinfektues si standard në shtëpi. Por a është vërtet e nevojshme, apo mjafton të lani duart siç duhet?

E sigurt është se njerëzit që duhet t'i kushtojnë shumë kujdes higjienës së duarve (p.sh. kur kujdesen për të afërmit e sëmurë) i dezinfektojnë më mirë duart. Kjo e than lëkurën më pak se larja e duarve.

Kur dhe si të dezinfektoni duart siç duhet, do të mësoni në artikullin Dezinfektimi i duarve.