Promovimi i duhur i zhvillimit të gjuhës tek fëmijët

Zhvillimi i të folurit: trajnimi i zërit para fjalës së parë

Zhvillimi i të folurit dhe të mësuarit për të folur fillojnë shumë përpara se fëmija juaj të shqiptojë fjalën e parë qartësisht të kuptueshme. Hapi i parë është zhvillimi i zërit, i cili fillon me klithmën e parë. Tingujt arkaikë, dmth. e qara, ulërima, rënkimi, gurgullima, përbëjnë bazën për zhvillimin e të folurit. Fëmija juaj i zotëron këto që nga lindja.

Komunikimi pa fjalë

Fëmija juaj nuk ka nevojë për fjalë për komunikimin e parë të thjeshtë. Që në moshë të re, fëmija juaj përdor gjeste, shprehje të fytyrës, të qeshura dhe të qara për të komunikuar me ju. Ky shkëmbim joverbal është hapi i parë në të mësuarit për të folur (faza preverbale e zhvillimit).

Do të vini re se kjo lidhje mes jush dhe fëmijës suaj funksionon mrekullisht pas vetëm disa javësh. Ju tashmë mund të dalloni se çfarë i mungon foshnjës tuaj nga tingulli i të qarit: është i uritur, i lodhur apo thjesht i mërzitur?

Përpara se fëmijët të mësojnë të flasin siç duhet, ata provojnë me lojëra zërin e tyre: ata provojnë se cilët tinguj mund të prodhohen nga ndërveprimi i buzëve, majës së gjuhës, qiellzës së butë dhe pjesës së pasme të fytit. Rezultati është tingujt e parë të gërvishjeve dhe llafshave. Edhe pse këto tinguj ende nuk përcjellin ndonjë përmbajtje, ato përdoren ende për ndërveprim verbal me mjedisin. Fëmija juaj shpreh mërzinë, kënaqësinë, urinë, kënaqësinë ose pakënaqësinë.

Zhvillimi i të folurit është pjesë e zhvillimit mendor (kognitiv). Si me çdo hap zhvillimor, të mësuarit për të folur gjithashtu vazhdon me një ritëm të ndryshëm për çdo fëmijë. Prandaj nuk është e mundur t'i jepet një përgjigje e përgjithshme pyetjes se kur fillojnë të flasin fëmijët. Për më tepër, kalimet midis onomatopesë dhe fjalëve të para të njohura janë të rrjedhshme.

Përpara se fëmija juaj të flasë, së pari mëson të interpretojë shprehjet dhe gjestet tuaja të fytyrës. Kah fundi i vitit të parë të jetës, të kuptuarit e të folurit zhvillohet në atë masë saqë fëmija juaj mund të dëgjojë dhe kuptojë qartë fjalët dhe udhëzimet individuale.

Kur foshnjat fillojnë të flasin fjalët e tyre të para ndryshon shumë. Disa fëmijë janë në gjendje të shqiptojnë fjalën e tyre të parë të kuptueshme rreth tetë muajsh, të tjerë jo derisa të jenë mbi një vjeç. Fëmijët duket se kanë një fokus tjetër: disa mësojnë të flasin së pari, të tjerët të ecin të parët!

Fjalët e para të bebes

Fjalët e para të bebit janë të lidhura ngushtë me mjedisin dhe jetën e tij të përditshme. Në fillim, përdoren shpesh shprehjet treguese si "atje" ose "lart". Përveç fjalëve shoqërore si "lamtumirë" ose "përshëndetje", janë kryesisht gjëra dhe njerëz nga përditshmëria e tij e afërt.

Fazat e zhvillimit të gjuhës

Zhvillimi gjuhësor i fëmijës përparon muaj pas muaji. Fazat e zhvillimit të gjuhës mund të vërehen mirë në vitin e parë:

  • Reagimet e para ndaj zërave dhe tingujve
  • Periudha e zërit, tingujt e parë (muaji 1 deri në 3)
  • Vokalizimi (nga muaji i 3-të në mënyrë spontane, nga muaji i 6-të me qëllim): Fëmija tani formon tinguj të ndryshëm. Për ta bërë këtë, duhet të lëvizë laringun, frymëmarrjen, kordat vokale, buzët, nofullën e poshtme dhe gjuhën në mënyrë të kontrolluar. Ky është një proces mësimor që përmirësohet gradualisht. Në moshën rreth gjashtë muajsh, vokalizimi është në shënjestër - foshnja "i përgjigjet" të folurit.
  • Imitim i të folurit dhe zinxhirëve të rrokjes së parë si "wawawa" (6 deri në 12 muaj)
  • Fjalët e para të bebes (nga 12 muajsh)

Deri në moshën një vjeçare, shumica e foshnjave kanë zotëruar rreth 50 fjalë. Pas kësaj, zhvillimi i gjuhës përparon me shpejtësi: fëmijët dy vjeç tashmë kanë një fjalor deri në 200 fjalë. Në moshën pesë vjeçare, shqiptimi i tyre është pothuajse i përsosur - ata rrallë bëjnë gabime gramatikore. Deri në moshën gjashtë vjeç, fëmija juaj ka zotëruar tashmë rreth 6000 fjalë.

Nëse fazat individuale të zhvillimit të gjuhës ndodhin shumë të vonuara (më shumë se gjashtë muaj më vonë), mund të jetë i pranishëm një çrregullim i zhvillimit të gjuhës. Si rregull, kjo bëhet e dukshme gjatë ekzaminimeve të U-së në zyrën e pediatrit.

Zhvillimi i gjuhës tek fëmijët: Tabela