Pseudoephedrin: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon pseudoefedrina

Pseudoefedrina siguron që hormoni i stresit noradrenalina – një substancë lajmëtare e sistemit nervor simpatik (pjesë e sistemit nervor autonom) – çlirohet gjithnjë e më shumë nga qelizat nervore dhe riabsorbohet vetëm me vonesë. Kjo rrit dhe zgjat efektin e saj - sistemi nervor simpatik stimulohet.

Sistemi nervor autonom i trupit të njeriut mund të ndahet në dy pjesë të ndryshme sipas funksionit:

 • Sistemi nervor simpatik aktivizon trupin: zemra rreh më shpejt, bronket e mushkërive dhe bebëzat zgjerohen, trupi është i vendosur të performojë.
 • Homologu i kësaj është "sistemi nervor parasimpatik" (sistemi nervor parasimpatik), i cili në mënyrë specifike nxit rigjenerimin e trupit: tretja stimulohet dhe rrahjet e zemrës ngadalësohen.

Në doza terapeutike, efekti i pseudoefedrinës është i kufizuar në mukozën e nazofaringit dhe bronkeve. Stimulimi i sistemit nervor simpatik shkakton tkurrjen e enëve të gjakut (duke reduktuar ënjtjen e mukozës) dhe zgjerimin e bronkeve, gjë që përmirëson frymëmarrjen.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Ai arrin në mukozën e traktit të sipërm respirator dhe në mushkëri nëpërmjet gjakut. Nivelet më të larta të gjakut mund të maten pas dy orësh.

Pseudoefedrina shpërbëhet pjesërisht në mëlçi, duke rezultuar në formimin e metabolitëve të tjerë aktivë. Ajo ekskretohet nëpërmjet veshkave në urinë. Rreth pesë deri në tetë orë pas gëlltitjes, gjysma e përbërësit aktiv është larguar nga trupi.

Kur përdoret pseudoefedrina?

Ilaçet që përmbajnë pseudoefedrinë përdoren për trajtimin simptomatik të

 • Rrjedhje hundësh dhe ftohje me kongjestion nazal
 • acarimi dhe inflamacioni i nazofaringit lidhur me alergjinë
 • Ënjtje e tubit Eustachian (kalimi lidhës midis nazofaringit dhe veshit të mesëm)

Duhet të përdoret vetëm për një kohë të shkurtër (disa ditë). Me përdorim të zgjatur, trupi mësohet me përbërësin aktiv dhe efektiviteti i tij zvogëlohet.

Si përdoret pseudoefedrina

Pseudoefedrina zakonisht ofrohet në preparate të kombinuara së bashku me përbërës të tjerë aktivë.

Në kombinim me përbërës aktivë qetësues si ibuprofeni dhe acidi acetilsalicilik (ASA), përbërësi aktiv përdoret kryesisht për ftohjet. Preparate të kombinuara me përbërës aktivë anti-alergjikë si triprolidina, desloratadina ose cetirizina përdoren për trajtimin e alergjive të tilla si ethet e barit.

Tabletat ose granula për pije merren gjatë gjithë ditës, pavarësisht nga vaktet. Një dozë totale ditore prej 240 miligramësh pseudoefedrinë nuk duhet të tejkalohet.

Cilat janë efektet anësore të pseudoefedrinës?

Shfaqja e reaksioneve të padëshiruara të barit me pseudoefedrinë është e varur nga doza. Sidomos në doza të larta, efektet anësore për shkak të aktivizimit të sistemit nervor simpatik ndodhin më shpesh, si humbja e oreksit, rritja e presionit të gjakut, palpitacionet, pagjumësia, mbajtja e urinës dhe reaksionet e lëkurës si skuqje, skuqje dhe kruajtje.

Çfarë duhet pasur parasysh kur merrni pseudoefedrinë?

contraindications

Pseudoefedrina nuk duhet të përdoret nëse:

 • Sëmundjet e zemrës (të tilla si sëmundja koronare e zemrës)
 • aritmi kardiake
 • Hipertireoza (hipertireoza)
 • Zgjerimi i prostatës me formimin e mbetjeve të urinës
 • Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni)
 • Trajtimi i njëkohshëm me frenuesit e monoamine oksidazës (frenuesit MAO; kundër depresionit) ose linezolid (antibiotik)
 • Glaukoma (glaukoma)

Ndërveprimet

Kombinimi me substanca të tjera aktive që stimulojnë sistemin nervor simpatik mund të çojë në efekte anësore serioze, të cilat prekin kryesisht sistemin kardiovaskular.

Pseudoefedrina mund të dobësojë efektin e ilaçeve për presionin e lartë të gjakut.

Kufizimi i moshës

Pseudoefedrina mund të përdoret tek fëmijët nga mosha dymbëdhjetë vjeç.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Duke qenë se pseudoefedrina mund të kalojë barrierën placentare, ajo nuk duhet të përdoret gjatë shtatzënisë. Në gratë shtatzëna, pseudoefedrina mund të shkaktojë gjithashtu ulje të qarkullimit të gjakut në placentë, gjë që e vë fëmijën në rrezik.

Pseudoefedrina kalon në qumështin e gjirit në sasi të vogla. Megjithatë, deri më sot, nuk ka pasur raporte për efekte anësore tek foshnjat që ushqehen me gji.

Si të merrni ilaçe me pseudoefedrinë

Preparatet e kombinuara që përmbajnë përbërësin aktiv pseudoefedrinë janë të disponueshme në barnatore në Gjermani, Austri dhe Zvicër dhe mund të merren pa recetë, me kusht që edhe përbërësi tjetër aktiv të jetë i disponueshëm pa recetë.

Kjo vlen edhe për qetësuesit e dhimbjeve dhe përbërësit aktivë anti-alergjikë të vjetër. Përgatitjet në të cilat pseudoefedrina kombinohet me përbërës të rinj aktivë anti-alergjikë kërkojnë një recetë.

Prej sa kohësh njihet pseudoefedrina?

Pseudoefedrina u zbulua në 1885 nga kimisti japonez Nagayoshi Nagai së bashku me përbërësin aktiv kimikisht shumë të ngjashëm ephedrinë. Në mesin e viteve 1920, përbërësit aktivë u tregtuan më pas si një ilaç për astmën.