Psoriasis: Si trajtohet

Si mund të trajtohet psoriasis?

Psoriaza nuk mund të kurohet. Megjithatë, ka mënyra të ndryshme për ta trajtuar atë. Opsionet e trajtimit varen, ndër të tjera, nga sa e rëndë është psoriasis, ku shfaqet, por edhe nëse ka një shpërthim akut ose simptomat janë të fjetura.

Kujdesi bazë për psoriasis

Kujdesi optimal i lëkurës përbën bazën e terapisë së psoriasis. Përdoret gjatë gjithë kohës - jo vetëm gjatë një shpërthimi. Banjat me vaj hidratues, vajrat e dushit, pomadat yndyrore ose kremrat e pasur me yndyrë janë ideale. Ato përmirësojnë funksionin mbrojtës të lëkurës së trupit.

Gjithashtu rekomandohen pomada dhe kremra që përmbajnë ure ose acid salicilik. Ato ndihmojnë lëkurën të ruajë lagështinë.

Medikamente të jashtme për psoriasis

Në rastin e psoriazës së lehtë, mjekët në përgjithësi mbështeten në trajtimin e jashtëm (topik) të simptomave. Kjo përfshin përdorimin e substancave që ngadalësojnë rritjen e tepërt të qelizave të lëkurës, p.sh. formimin e luspave dhe/ose kanë një efekt anti-inflamator.

Ato përdoren në formën e kremrave, xhelit, losioneve dhe shampove dhe përmbajnë përbërës aktivë si p.sh

 • Vitamina D3 (tacalcitol, calcitriol ose calcipotriol)
 • kortizon
 • ditranolin/cignolinën
 • Derivatet e vitaminës A (tazaroten)

Çfarë ndihmon kundër psoriasis në kokë? Lexoni më shumë rreth simptomave dhe trajtimit të psoriasis në lëkurën e kokës këtu: Psoriasis – skalp.

Tableta dhe ilaçe të tjera sistematike për psoriasis

Për psoriasis të moderuar deri në të rëndë, ekzistojnë ilaçe që ngadalësojnë ose ndalojnë në mënyrë specifike procesin inflamator në mënyra të ndryshme. Ato merren ose administrohen me injeksion. Kjo qasje e trajtimit quhet terapi sistemike.

 • Imunomoduluesit: Imunomoduluesit rregullojnë reagimin e tepërt të sistemit imunitar. Këto përfshijnë acitretin, ciklosporin, estere të acidit fumarik dhe metotreksat (MTX).
 • Frenuesit TNF-alfa: Faktori i nekrozës së tumorit-α është një substancë mesazhere që intensifikon proceset inflamatore. Antitrupat e personalizuar kapin TNF-alfa dhe kështu rregullojnë procesin inflamator. Prandaj ata quhen frenues TNF-alfa. Këto përfshijnë substancat aktive adalimumab, etanercept dhe infliximab.
 • Antitrupat e interleukinës: Interleukina-17 është një substancë lajmëtare që është e përfshirë në reaksionet autoimune, të tilla si ato që ndodhin në psoriasis. Antitrupat e gjeneruar gjenetikisht e kapin atë dhe kështu pengojnë reaksionin autoimun. Këto përfshijnë substancat aktive sekukinomab dhe ixekizumab.

Terapitë me dritë dhe banjë

Fototerapia për psoriasis përfshin trajtimin e lëkurës me dritë. Përveç dritës natyrale të diellit (helio-terapia), përdoren llamba të veçanta që lëshojnë rreze drite me gjatësi vale 311 nanometra. Këto janë provuar të jenë veçanërisht efektive në trajtimin e psoriasis.

 • Balneo-fototerapia: Për të rritur efektin e dritës në trajtimin e psoriasis, mjekët shpesh e kombinojnë atë me terapinë e banjës. Rrezatimi bëhet vetëm pas një banjë me ujë të kripur.
 • Terapia PUVA: Kremrat që përmbajnë psoralen gjithashtu mbështesin efektin. Psoraleni është një përbërës aktiv që gjendet në vajrat esencialë të disa bimëve. E ndjen lëkurën ndaj dritës UV. Ky kombinim njihet si terapi PUVA (P+UV-A).
 • Terapia me laser: Terapia me lazer është veçanërisht e përshtatshme për vatra më të vogla të psoriasis, për shembull në gjunjë ose bërryla. Drita lazer fokusohet në zonat e prekura të lëkurës. Rrezja e synuar e dritës arrin zonat e sëmura të lëkurës pa djegur lëkurën e shëndetshme përreth.
 • Terapia e klimës: Ndonjëherë terapia klimatike ndihmon me psoriasis. Gjatë qëndrimit në banjë në Detin e Vdekur, për shembull, dielli dhe uji jashtëzakonisht i kripur kanë një efekt pozitiv në lëkurë.

Psikoterapia dhe edukimi i pacientit

Problemi është se vetë psoriasis shkakton stres: gjatë një ataku, pacientët ndihen jo tërheqës dhe të pakëndshëm në lëkurën e tyre. Kjo ndikon në disponimin e tyre. Kruajtja e vazhdueshme gjithashtu shkakton stres.

Mbi të gjitha, megjithatë, stigmatizimi dhe përjashtimi nga njerëzit e tjerë janë një barrë e madhe psikologjike. Në raste të tilla, mbështetja psikoterapeutike e bën më të lehtë përballimin e sëmundjes. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur shfaqen depresion ose çrregullime ankthi.

Trajnimi i pacientëve është gjithashtu pjesë e trajtimit të psoriasis. Këtu, të prekurit marrin informacion rreth sëmundjes si dhe këshilla praktike për terapitë, kujdesin ndaj lëkurës dhe mënyrat për të reduktuar stresin. Qëllimi është përmirësimi i cilësisë së jetës së pacientit.

Teknika relaksuese

Meqenëse stresi provokon ose përkeqëson shpërthimet në shumë njerëz, është e dobishme që njerëzit me psoriasis të mësojnë teknika relaksimi që reduktojnë stresin. Shembuj të kësaj janë

 • Trajnim autogjenik
 • Relaksimi progresiv i muskujve sipas Jacobson
 • të menduarit
 • Trajnimi i ndërgjegjes
 • Tai Chi
 • Qigong

Psoriasis: Cilat ilaçe shtëpiake mund të përdoren?

Shumë pacientë me psoriasis mbështeten në mjetet juridike shtëpiake për të lehtësuar simptomat e lëkurës së tyre. Disa e trajtojnë lëkurën me vaj bajame, vaj aguliçe dhe vaj rrushi ose banjo me kripë, për shembull.

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore, nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen, gjithmonë duhet të konsultoheni me një mjek.

Homeopati

Shumë njerëz përpiqen të kontrollojnë psoriazën me mjete homeopatike. Për shembull, ata përdorin globula të bazuara në Hydrocotyle asiatica, Mahonia aquifolium dhe squfur.

Duke qenë se efektiviteti i homeopatisë në përgjithësi nuk është vërtetuar ende shkencërisht, shanset e suksesit të trajtimit homeopatik të psoriasis janë të paqarta.