Psoriasis: Simptomat, Shkaqet

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: zona të theksuara, të skuqura të lëkurës të mbuluara me luspa argjendi, kruajtje të rëndë
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Predispozicioni gjenetik, reagimi autoimun në lëkurë, shkaktarët e mundshëm të rikthimit janë stresi, infeksionet, ndryshimet hormonale, acarimi dhe dëmtimi i lëkurës.
 • Diagnostifikimi: Ekzaminimi fizik, mostra e lëkurës nëse është e nevojshme
 • Trajtimi: Mjekimi, për shembull pomadat dhe kremrat anti-inflamatore me ure dhe acid salicilik, imunomodulues, frenues TNF-alfa, frenues interleukine dhe teknika relaksimi.
 • Përparimi dhe prognoza: Psoriaza nuk mund të kurohet. Numri, kohëzgjatja dhe ashpërsia e shpërthimeve mund të reduktohet ndjeshëm me trajtimin e duhur; liria e plotë nga simptomat është e rrallë
 • Parandalimi: reduktimi i stresit, ndryshimi i dietës, shmangia e alkoolit dhe nikotinës

Çfarë është psoriaza?

Psoriaza është një sëmundje inflamatore, jo ngjitëse e lëkurës. Pothuajse gjithmonë është kronik me një ecuri të përsëritur. Një shenjë tipike është shkallëzimi i rëndë i lëkurës.

Si fillon psoriasis?

Në pamje, zonat e prekura të lëkurës nganjëherë janë të vogla dhe të forta, por ndonjëherë më të mëdha. Ata gjithashtu shpesh kruhen shumë. Herë pas here shfaqet edhe psoriaza pa kruajtje.

Luspat sipërfaqësore janë të lehta për t'u hequr. Luspat më të thella, nga ana tjetër, qëndrojnë më fort në një shtresë të re dhe të hollë të lëkurës. Nëse hiqet kjo shtresë luspash, shfaqen hemorragji të vogla të lëkurës në formë pikash (dukuri pikante).

Pllakat priren të shfaqen në zonat e mëposhtme të trupit:

 • bërryla
 • gjunjë
 • Zona e sakrumit
 • Koka me flokë
 • Të pasmet dhe palosje gluteale
 • Zona pas veshëve
 • Zona e butonit të barkut

Në disa raste, preken këmbët dhe shputat e këmbëve, duarve, gishtave dhe majave të gishtave. Psoriasis shfaqet edhe në fytyrë, për shembull në hundë, ballë, gojë ose sy dhe qepalla.

Në disa të sëmurë, psoriaza shfaqet edhe në zonën gjenitale: tek gratë në mons pubis dhe në vaginë, tek burrat psoriaza shfaqet në organet gjenitale si penis, glans ose skrotum.

Në raste të rënda, ndryshimet e lëkurës të përflakur nuk kufizohen në zona të caktuara, por shtrihen në zona të mëdha të lëkurës së trupit.

Forma të veçanta të psoriasis

Përveç psoriasis vulgaris, ka shumë forma të tjera të psoriasis që shkaktojnë simptoma të ndryshme. Më të rëndësishmet janë shpjeguar më poshtë:

Gutata e psoriazës

Pasi infeksioni është kapërcyer, ai zakonisht regresohet - ose kthehet në psoriasis vulgaris kronike. Në këtë rast, arna zakonisht nuk janë aq të shumta, por më të mëdha. Ato shfaqen kryesisht në trung, krahë dhe këmbë.

Psoriasis eruptive-ekzantematike

Psoriaza eruptive-ekzantematike është një formë e psoriasis guttate. Gjithashtu shfaqet kryesisht pas infeksioneve, por shfaqet edhe si forma e parë e një sëmundjeje të re (shfaqje fillestare) me psoriasis.

Brenda pak javësh, vatra të vogla, shpesh shumë kruajtëse shfaqen në zonat e trupit ku "psoriaza normale" (psoriasis vulgaris) nuk shfaqet. Psoriaza eruptive-ekzantematike shërohet vetë ose bëhet kronike.

Psoriasis exudativa

Psoriasis exudativa është një formë shumë inflamatore e psoriasis. Zakonisht fillon me simptoma të psoriasis eruptive-ekzantematike. Zonat e prekura më pas bëhen shumë të kuqe dhe më pas zhvillojnë një "qepje" të përflakur. Sekrecionet e plagës dalin në sipërfaqe, duke mbuluar lezionet e psoriazës në formën e kores së verdhë.

Psoriaza pustulare

Eritroderma psoriatike

Eritroderma psoriatike është një formë e rrallë e psoriazës në të cilën e gjithë lëkura skuqet dhe trashet. Kjo e bën atë më të ngurtë dhe herë pas here çahet mbi kyçet, duke formuar të ashtuquajturat çarje. Shkallëzimi është më pak i theksuar në këtë formë. Për shkak të inflamacionit të gjerë të lëkurës, pacientët zakonisht zhvillojnë simptoma të përgjithshme si ethe, lodhje dhe një ndjenjë sëmundjeje.

Eritroderma psoriatike zakonisht shfaqet pas rrezatimit të fortë UV, terapisë agresive lokale ose një sëmundje virale ose bakteriale.

Inversa e psoriazës

Psoriasis inversa shfaqet kryesisht në zonat e trupit ku sipërfaqet e lëkurës fërkohen me njëra-tjetrën, për shembull nën sqetull ose gjoks, në palosjet e barkut dhe analeve në vithe dhe në pjesën e pasme të gjunjëve. Në rastin e psoriasis inversa, veshja me luspa mungon pasi shkëputet nga fërkimi i lëkurës.

Psoriaza e kokës

Në shumicën e pacientëve, psoriasis prek edhe lëkurën e kokës. Pllakat shpesh shtrihen përtej vijës së flokëve dhe janë qartë të dukshme në ballë ose qafë. Kjo është veçanërisht shqetësuese për të prekurit, pasi ndryshimet e lëkurës këtu janë të vështira për t'u fshehur.

Mund të lexoni më shumë rreth kësaj forme psoriasis në artikullin Psoriasis – skalp.

Artriti psoriatik

Informacion më të detajuar për këtë formë psoriasis mund të gjeni në artikullin Artriti psoriatik.

Psoriaza e thonjve

Psoriasis shpesh prek edhe thonjtë e duarve dhe këmbëve. Në shumicën e rasteve, nuk preket vetëm një gozhdë, por disa. Modele të ndryshme karakteristike të njollave në thonjtë janë tipike. Thonjtë gjithashtu shpesh humbasin forcën e tyre - ato bëhen poroze apo edhe të thërrmuara.

Mund të gjeni më shumë informacion mbi këtë aspekt të veçantë të psoriasis në tekstin Psoriasis i thonjve.

Psoriasis tek foshnjat dhe fëmijët

Shenjat e psoriasis tek fëmijët ndonjëherë ndryshojnë nga ato të të rriturve. Për shembull, fëmijët e vegjël shpesh shfaqin vetëm njolla të vogla në fytyrë dhe në anët fleksore të kyçeve. Tek foshnjat me psoriasis, ka një skuqje në zonën e pelenës dhe në rajonin e ijeve.

Një tregues i mundshëm i psoriasis është se produktet tipike të kujdesit dhe trajtimet për dermatitin e pelenave nuk përmirësojnë pamjen klinike.

Cili është shkaku i psoriasis?

Shkaku i saktë i psoriasis (psoriasis vulgaris) është ende i paqartë. Megjithatë, mjekët tani janë të vetëdijshëm për faktorë të ndryshëm që luajnë një rol në zhvillimin e sëmundjes.

Predispozita gjenetike

Sistemi imunitar i keqdrejtuar

Lojtari kryesor në shpërthimin e sëmundjes është sistemi imunitar. Qelizat imune reagojnë ndaj një shpërthimi të psoriasis si ndaj një dëmtimi të lëkurës: ato shkaktojnë reaksione inflamatore në lëkurë dhe përshpejtojnë proceset e rinovimit të lëkurës. Kjo është arsyeja pse një numër i tepërt i qelizave të reja të lëkurës po krijohen vazhdimisht. Normalisht, epiderma rinovohet brenda katër javësh. Në pacientët me psoriasis, zgjat tre deri në katër ditë.

Shkaktarët e psoriazës

Ka një sërë faktorësh që shkaktojnë psoriasis ose provokojnë një shpërthim të ri:

Infeksionet

Gjatë një infeksioni, sistemi imunitar jo vetëm që kthehet kundër patogjenëve, por edhe kundër lëkurës së shëndetshme. Në parim, është e mundur që çdo infeksion të shkaktojë një shpërthim psoriasis - për shembull një infeksion me streptokokë (baktere që shkaktojnë pneumoni dhe infeksione të traktit urinar, ndër të tjera), fruth, një infeksion të ngjashëm me gripin, një infeksion HIV ose inflamacion kronik.

Stres

Në disa pacientë me psoriasis, sëmundja shpërthen në kohë stresi të madh emocional, për shembull pas vdekjes së të afërmve, stresit në shkollë ose humbjes së punës.

Ndryshimet hormonale

Lëndimet e lëkurës

Prerjet dhe gërvishtjet, djegiet dhe madje edhe djegiet nga dielli ndonjëherë provokojnë një shpërthim.

Acarim mekanik

Gërvishtjet, presioni, për shembull nga një rrip i ngushtë ose nga rrobat që gërvishten, janë shkaktarë të tjerë të mundshëm.

Mjekim

Disa medikamente dihet gjithashtu se shkaktojnë shpërthime të psoriasis në disa raste. Këto përfshijnë, ndër të tjera:

 • Antihipertensivë (frenuesit ACE, beta-bllokuesit)
 • Barnat për uljen e kolesterolit (statinat)
 • Ilaçet kundër dhimbjeve (ASS, ibuprofen, diklofenak)
 • interferoni
 • Ilaçet për malaries dhe reumatizma
 • Disa antibiotikë (p.sh. tetraciklina)

Si diagnostikohet psoriasis?

Mjeku e njeh psoriazën nga ndryshimet tipike të lëkurës që zakonisht ndodhin në zona karakteristike të trupit si bërrylat, gjunjët, palosjet gluteale dhe koka me qime.

Një test i thjeshtë i lëkurës jep një indikacion të qartë: është tipike për psoriasis që gjakderdhja punktiforme e lëkurës ndodh kur shtresa e fundit e luspave hiqet nga një zonë e prekur.

Thonjtë gjithashtu ndryshojnë shpesh me psoriasis: ata janë të njollosur, të verdhë dhe të brishtë. Ndryshime të tilla në thonjtë e forcojnë dyshimin për psoriasis.

Nëse diagnoza është e paqartë, mjeku do të marrë një mostër të lëkurës (biopsi) për të përjashtuar sëmundje të tjera me simptoma të ngjashme. Kjo perfshin

 • Sëmundjet e kërpudhave
 • liken i lëkurës
 • sifilis
 • neurodermatiti

Si trajtohet psoriasis?

Aktualisht nuk ka kurë për psoriasis. Megjithatë, ashpërsia dhe numri i shpërthimeve mund të reduktohet ndjeshëm me trajtime të tilla si mjekimi ose teknikat e relaksimit.

Dëshironi të mësoni më shumë rreth opsioneve të trajtimit për psoriasis? Më pas lexoni artikullin Psoriasis – trajtim!

Si përparon psoriasis?

Psoriasis shfaqet në çdo moshë. Megjithatë, shpesh shpërthen për herë të parë në moshën madhore.

Sëmundja aktualisht është e pashërueshme. Përparon në faza, d.m.th., periudha relativisht pa simptoma alternohen me faza të simptomave të rënda të psoriasis. Në disa pacientë, simptomat zhduken plotësisht për një periudhë më të gjatë kohore ose nuk kthehen fare.

Kursi i psoriasis ndryshon shumë nga personi në person:

 • Ashpërsia dhe lloji i simptomave të lëkurës
 • Lokalizimi (vendndodhja) e simptomave të lëkurës
 • Kohëzgjatja e shpërthimeve
 • Frekuenca dhe ashpërsia e shpërthimeve
 • Kohëzgjatja e periudhave (relativisht) pa simptoma

Si mund të parandalohet psoriasis?

Ka shumë faktorë që shkaktojnë psoriasis. Jo të gjithë mund të ndikohen. Megjithatë, duke adoptuar një mënyrë jetese të përshtatshme, pacientët me psoriasis mund të ndihmojnë në reduktimin e shpeshtësisë dhe ashpërsisë së shpërthimeve.

Ju mund të lexoni për rolin që luan ushqimi në psoriasis në artikullin mbi psoriasis – ushqyerja.