Psyllium (Husk): Efekt

Çfarë efekti kanë farat e psiliumit?

Farat e psyllium janë farat e dy llojeve të familjes së delli (Plantaginaceae). Ato janë të pasura me fibra dhe veprojnë si një agjent ënjtjeje në zorrët.

Përdorimi i farave të psiliumit ose lëvozhgave të psiliumit njihet mjekësisht në rastet e mëposhtme:

 • për kapsllëk të rastësishëm ose kronik (kapsllëk)
 • për të zbutur jashtëqitjen për zbrazje më të lehtë të zorrëve (p.sh. në rastin e hemorroideve ose fisurave anale, gjatë shtatzënisë, pas ekzaminimeve të rektumit)

Si funksionon psyllium (lëvozhgat e psyllium).

Efekti i bimës medicinale në këtë problem shëndetësor bazohet në mucilazhet, të cilat gjenden në sasi të mëdha në lëvozhgat e farave të psiliumit. Këto mucilagje mund të lidhin shumë ujë. Ata rrisin vëllimin e jashtëqitjes duke thithur ujin, i cili ushtron më shumë presion në murin e brendshëm të zorrëve. Kjo stimulon lëvizjen e zorrëve - jashtëqitja përsëri transportohet më shpejt drejt daljes.

Përveç kësaj, mucilaga e bën jashtëqitjen më të rrëshqitshme.

Në sëmundjet inflamatore të zorrëve të shkaktuara nga bakteret, zakonisht të shoqëruara me diarre, mucilagjet e psiliumit lidhin edhe toksinat e baktereve. Kjo lehtëson inflamacionin dhe mbron mukozën e zorrëve nga dëmtimet e mëtejshme. Kështu, pastrimi i zorrëve me psyllium është gjithashtu i mundur.

Sa shpejt veprojnë farat e psiliumit?

Efekti zakonisht shfaqet pas 12 deri në 24 orë, por ndonjëherë vetëm pas shtatë deri në dhjetë ditë - nëse merret rregullisht.

Efekte të tjera të mundshme

Psyllium thuhet se ka efekte kuruese edhe në mënyra të tjera:

kanceri kolorektal

Për shkak të hollimit të jashtëqitjes dhe kohës më të shkurtër të qëndrimit të jashtëqitjes në zorrë, substancat kancerogjene kanë më pak kohë kontakti me mukozën e zorrëve. Prandaj, besohet se psyllium i marrë për një periudhë më të gjatë kohore mund të mbrojë edhe nga kanceri i zorrës së trashë.

kolesterolit të lartë

Mukoza e zorrëve e irrituar ose e përflakur

Mucilazhet në lëvozhgat e psiliumit mbrojnë një mukozë të irrituar ose të përflakur të zorrëve. Njerëzit me sindromën e zorrës së irrituar ose sëmundjet inflamatore kronike të zorrëve si sëmundja e Crohn, për shembull, mund të përfitojnë nga kjo. Në thelb, psyllium mbështet një florë të shëndetshme të zorrëve.

Mbipeshë

Përdorime të tjera

Një studim i vogël nga Rusia ofron dëshmi se psyllium ofron lehtësim nga refluksi i heshtur dhe urthi. Megjithatë, nevojiten më shumë kërkime për të thënë me siguri.

Psyllium mund të jetë gjithashtu i përshtatshëm në trajtimin e malabsorbimit të zorrëve të vogla. Gjithmonë bisedoni me mjekun tuaj fillimisht për një plan diete të përshtatshme.

Që psyllium ka një efekt të veçantë në lëkurë nuk është vërtetuar nga hulumtimet.

Ka disa mënyra për të përdorur farat e psiliumit.

Psyllium si një ilaç në shtëpi

Sa më poshtë vlen për farat e psiliumit dhe lëvozhgat e psiliumit: merrni një lugë çaji prej tyre (rreth pesë gramë) të përzier me 200 mililitra ujë (ose supë të pastër) dhe pini shpejt dy gota ujë më pas. Ju gjithashtu mund t'i lini ato të fryhen paraprakisht në ujë ose lëng për disa orë përpara se t'i merrni.

Për grupmoshat më të reja zbatohen dozat e mëposhtme ditore:

 • 6 deri në 9 vjet: 6 deri në 10 gram
 • 10 deri në 15 vjet: 10 deri në 20 gram
 • Për moshat 16 vjeç e lart, doza ditore për të rriturit është.

Fëmijët nën gjashtë vjeç nuk duhet të marrin psyllium ose lëvozhgë psyllium për shkak të mungesës së përvojës. Në përgjithësi: Diskutoni gjithmonë përdorimin e psyllium tek fëmijët (për shembull në rast kapsllëku) me një mjek fillimisht!

Preparate të gatshme për përdorim me psyllium

Ekzistojnë gjithashtu preparate të gatshme për përdorim të bazuar në bimën mjekësore, si kapsulat e psiliumit me lëvozhgë psiliumi të grimcuara ose të bluara. Dozimin dhe përdorimin e saktë të preparateve mund ta mësoni nga mjeku ose farmacisti juaj ose nga fletëudhëzimi i paketimit.

Çfarë efektesh anësore mund dhe të shkaktojë psyllium?

Marrja e farave të psyllium mund të shkaktojë fryrje.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni farat e psyllium

 • Farat e Psyllium mund të ndihmojnë tretjen dhe të lehtësojnë kapsllëkun vetëm nëse pini shumë lëngje gjatë përdorimit!
 • Mos merrni farat e psiliumit ose lëvozhgat e psiliumit nëse dyshohet për obstruksion intestinal (ileus). Shenjat e mundshme të ileusit janë dhimbje të forta barku me nauze dhe të vjella.
 • Merrni psilium/lëvozhgë psilium të paktën gjysmë ore deri në një orë të plotë para ose pas mjekimit. Kjo ndodh sepse bima medicinale mund të pengojë përthithjen e përbërësve aktivë të ilaçit përmes murit të zorrëve.
 • Përdoruesit e protezave duhet t'i shpëlajnë me kujdes farat e gëlltitura për të parandaluar ënjtjen e tyre në proteza.
 • Mos merrni farat e psiliumit ose lëvozhgat e psiliumit kur jeni shtrirë ose menjëherë para se të shkoni në shtrat.
 • Nëse jeni intolerant ndaj histaminës, mund të vazhdoni të përdorni psyllium.

Si të merrni produkte psyllium

Lëvozhgat e psiliumit dhe psiliumit, si dhe preparatet farmaceutike të gatshme për përdorim (lëvozhgat e psiliumit të bluara ose të grimcuara) mund të blihen në farmaci, dyqane ushqimesh të shëndetshme dhe barnatore të pajisura mirë.

Përpara se t'i merrni, lexoni fletën e paketimit përkatës dhe pyesni mjekun ose farmacistin tuaj për llojin dhe kohëzgjatjen e përdorimit.

Çfarë janë farat e psiliumit?

Farat e plantagos janë gjithashtu të disponueshme nga Plantago ovata - një specie delli që është e zakonshme në nënkontinentin Indian. Ato quhen respektivisht farat indiane të psiliumit dhe lëvozhgat e psiliumit indian.