PTCA: Procedura dhe rreziqet

Çfarë është PTCA?

Sipas përkufizimit mjekësor, angioplastika koronare transluminale perkutane - ose shkurt PTCA - përdoret për të zgjeruar ngushtimet (stenozat) në arteriet koronare me ndihmën e një kateteri me balon. Kjo është e nevojshme nëse stenozat vaskulare pengojnë rrjedhjen e gjakut në zemër ose e ndalojnë atë plotësisht në rast të një ataku kardiak. Pastaj organi nuk furnizohet më siç duhet, gjë që kufizon performancën e tij dhe mund të jetë kërcënuese për jetën në rrethana të caktuara.

Për të parandaluar një stenozë të re, një stent shpesh futet në enën e prekur gjatë rrjedhës së PTCA. Struktura e vogël metalike mbështet muret e anijes dhe kështu e mban anijen të hapur.

PTCA përdoret më shpesh për trajtimin minimalisht invaziv të stenozave në sëmundjen e arterieve koronare (CAD) kur trajtimi me ilaçe nuk jep rezultatet e dëshiruara ose ka një rrezik të lartë të sulmit në zemër. PTCA përdoret si një trajtim akut pas një ataku në zemër.

PTCA është një formë e ndërhyrjes koronare perkutane (PCI). Ky është një term kolektiv për ndërhyrjet e synuara që përdorin kateterët kardiak për të përmirësuar rrjedhën e gjakut në arteriet koronare të ngushtuara. Sidoqoftë, PTCA dhe PCI shpesh përdoren në mënyrë sinonime.

Cila është procedura për PTCA?

PTCA fillon me mjekun që shpon arterien inguinale nën anestezi lokale dhe fut me kujdes një tub plastik (kateter) të hollë, fleksibël në enë. Më pas ai e përparon me kujdes këtë në arterien koronare.

Në hapin tjetër, një tel i hollë me një tullumbace të sheshtë në fund kalohet përmes kateterit në zonën e ngushtuar në arteriet koronare.

Pas disa sekondash (deri në minuta), presioni lirohet, d.m.th. tretësira fiziologjike kullohet përsëri dhe tullumbace tërhiqet. Më në fund, mjeku zakonisht vendos një stent për të mbajtur enën e prekur përgjithmonë të hapur.

PTCA kryhet nën drejtimin e rrezeve X pas injektimit të një mediumi kontrasti. Kjo i lejon mjekut që merr pjesë të kontrollojë pozicionin e saktë të kateterit, balonës dhe stentit në një monitor.

PTCA: Komplikime të mundshme

Në mjekësinë kardiologjike (mjekësia e zemrës), PTCA konsiderohet një procedurë trajtimi e butë dhe me rrezik të ulët. Ajo kryhet mijëra herë në ditë në spitale dhe qendra të shumta të zemrës në mbarë botën. Megjithatë, si çdo procedurë mjekësore, ajo mund të shkaktojë komplikime, megjithëse të rralla. Këto përfshijnë, për shembull:

  • Aritmi kardiake
  • @ Atak ne zemer
  • Ruptura në murin e enëve të gjakut
  • Infeksionet
  • trombozë
  • emboli