Qarkullimi pulmonar: Struktura dhe funksioni

Si funksionon qarkullimi pulmonar

Qarkullimi pulmonar, së bashku me qarkullimin e madh ose sistemik, formon sistemin e qarkullimit të gjakut të njeriut. Fillon në zemrën e djathtë: gjaku, i cili është i ulët në oksigjen dhe i ngarkuar me dioksid karboni, që vjen nga trupi pompohet nëpërmjet atriumit të djathtë dhe barkushes së djathtë në truncus pulmonalis (trungu pulmonar ose arteria pulmonare). Kjo ndahet në arteriet pulmonare të djathta dhe të majta, të cilat degëzohen në enë gjithnjë e më të holla derisa të bëhen kapilarë. Këto enë gjaku delikate rrethojnë më shumë se 100 milionë alveola (alveola pulmonare) të mbushura me ajër që thith si një rrjet. Këtu bëhet shkëmbimi i gazit: dioksidi i karbonit lëshohet nga gjaku në alveola përmes murit të hollë midis alveolave ​​dhe kapilarëve dhe më pas nxirret përmes frymëmarrjes.

Në të kundërt, oksigjeni i marrë me frymëmarrje kalon nga alveolat në qarkullimin e gjakut dhe lidhet me pigmentin e kuq të gjakut (hemoglobinën) për transport të mëtejshëm. Gjaku tani i oksigjenuar më pas udhëton përsëri në zemër nëpërmjet disa venave pulmonare, në atriumin e majtë dhe në barkushen e majtë. Prej këtu, ai pompohet në aortë dhe në vazhdim në të gjithë trupin (qarkullimi sistemik ose qarkullimi i madh).

Pjesë e sistemit me presion të ulët

Fetusi nuk ka ende një qarkullim pulmonar

Tek fëmija i palindur ka një veçori të veçantë: gjaku i fetusit nuk është i oksigjenuar në mushkëri, por në placentën e nënës (të cilën fëmija ende nuk e merr frymë). Për këtë qëllim bëhet një anashkalim i qarkullimit pulmonar nëpërmjet ductus arteriosus Botalli, një lidhje e drejtpërdrejtë e truncus pulmonalis me aortën. Në vetë zemër, ekziston gjithashtu një hapje midis atriumit të djathtë dhe të majtë (foramen ovale) përmes së cilës gjaku anashkalon qarkullimin pulmonar përmes venës së kërthizës.

Probleme në qarkullimin pulmonar

Në hipertensionin pulmonar, presioni i gjakut në qarkullimin pulmonar është kronikisht i ngritur (hipertension pulmonar). Zemra e djathtë duhet të përdorë forcë të shtuar për të pompuar gjakun në qarkullimin pulmonar, i cili mbështetet për shkak të rritjes së rezistencës në enët pulmonare. Stresi i tepërt në barkushen e djathtë çon në trashje të murit (hipertrofi) dhe/ose zgjerim - zhvillohet cor pulmonale (zemra pulmonare).

Hipertensioni pulmonar zakonisht shkaktohet nga kushte të tjera si sëmundjet kronike të zemrës (si dështimi i zemrës së majtë) ose sëmundjet e mushkërive (si COPD, emboli pulmonare, fibroza pulmonare). Shumë rrallë, ngritja kronike e presionit të gjakut në qarkullimin pulmonar shfaqet si një sëmundje e pavarur.