Ethet Q: ngjitje, simptoma, terapi

Ethet Q: Përshkrimi

Ethet Q i përkasin të ashtuquajturave zoonoza. Këto janë sëmundje që mund të transmetohen nga kafshët te njerëzit. Agjenti shkaktar i etheve Q është një bakter që pëlqen të banojë në pluhur ose sanë.

Për shkak se ethet Q u diagnostikuan për herë të parë në vitin 1937 në shtetin australian të Queensland midis punëtorëve në thertore, sëmundja u quajt fillimisht ethet e Queensland. Megjithatë, ethet Q janë përhapur në të gjithë botën. Epidemitë me disa qindra raste ndodhin kryesisht në zonat rurale ose në periferi të qyteteve, sepse kafshët dhe njerëzit jetojnë këtu më afër.

Ethet Q: simptomat

Rreth gjysma e të gjithë njerëzve të infektuar nuk shfaqin simptoma (infeksion asimptomatik). Në rastet e tjera, shfaqen simptoma të lehta të ngjashme me gripin, zakonisht një deri në tre javë pas infektimit (periudha e inkubacionit).

Infeksioni akut

Sëmundja zgjat rreth dy javë dhe shërohet vetë. Gratë shtatzëna janë në rrezik të abortit, veçanërisht nëse e prekin sëmundjen në tremujorin e parë të shtatzënisë. Përveç kësaj, patogjeni mund të transmetohet tek fëmija.

Infeksioni kronik

Shumë rrallë, ethet Q nuk shërohen vetë, por bëhen kronike: qelizat pastruese të sistemit imunitar marrin patogjenin, por nuk mund ta vrasin atë. Më pas ai shpesh mbetet joaktiv në qelizat pastruese për një kohë të gjatë, duke pritur për një mundësi të favorshme për t'u riaktivizuar. Kjo mundësi i shfaqet kur sistemi imunitar dobësohet nga shtatzënia ose për arsye të tjera. Pastaj patogjeni i etheve Q mund të përhapet përsëri në trup.

Në veçanti, infeksioni me ethet Q gjatë shtatzënisë është shpesh kronik.

Ethet Q: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Ethet Q shkaktohen nga patogjeni Coxiella burnetii. Bakteri prek kryesisht kafshët me thundra të dyfishta (gjedhët, delet, dhitë). Megjithatë, kafshët e tjera si macet, qentë, lepujt, dreri dhe zogjtë mund të veprojnë gjithashtu si strehues i saj. Edhe te artropodët e ndryshëm, marimangat, morrat, mizat dhe rriqrat, është gjetur patogjen i etheve Q.

Bakteret janë shumë rezistente ndaj ndikimeve kimike dhe fizike. Prandaj, ata mund të mbijetojnë në pluhur, sanë dhe materiale të tjera të thata deri në dy vjet.

Si infektohen njerëzit?

Produktet e lindjes dhe të porsalindurit e kontaminuar janë gjithashtu shumë infektive. Përveç kësaj, njerëzit mund të infektohen me ethet Q përmes përpunimit të mishit dhe produkteve të tjera shtazore. Transmetimi indirekt është i mundur nëpërmjet veshjeve të kontaminuara. Rruga e infektimit nëpërmjet ushqimit nga kafshët e infektuara (qumështi i papërpunuar, djathi i papërpunuar) luan vetëm një rol të vogël.

Është gjithashtu e mundur që patogjeni i etheve Q të transmetohet drejtpërdrejt nga personi në person (p.sh., nëpërmjet kontaktit me gratë e infektuara gjatë lindjes ose nëpërmjet transfuzionit të gjakut). Megjithatë, kjo ndodh rrallë. Megjithatë, gratë shtatzëna të infektuara mund ta transmetojnë patogjenin tek fëmija i palindur (bakteri mund të shumohet në placentë).

Rriqrat e infektuara janë vektorë të rëndësishëm të etheve Q midis kafshëve shtëpiake dhe të egra. Në të kundërt, ato luajnë vetëm një rol të vogël si burim infeksioni për njerëzit.

Grupet e rrezikut

Ethet Q: ekzaminimet dhe diagnoza

Meqenëse simptomat e etheve Q mund të ngjajnë me shumë sëmundje të tjera, diagnoza nuk është e lehtë të bëhet. Informacione të rëndësishme i jepet mjekut nga historia mjekësore (anamneza), të cilën ai ose ajo e merr në një bisedë me pacientin. Pyetjet e mundshme që mund të bëjë mjeku përfshijnë:

  • A keni temperaturë? Nëse po, sa kohë ka qenë i pranishëm? Sa eshte temperatura?
  • Keni dhimbje koke apo dhimbje muskujsh?
  • A mbani kafshë shtëpiake apo keni një punë që përfshin kafshë ose produkte shtazore?

Testet e gjakut mund të konfirmojnë ethe të dyshuar Q. Për këtë qëllim, në mostrën e gjakut të pacientit kërkohen antitrupa kundër patogjenit të etheve Q Coxiella burnetii. Në bazë të llojit të antitrupave me kalimin e kohës, mund të konkludohet edhe për rrjedhën e sëmundjes (akute ose kronike).

Ethet Q: Trajtimi

Ethet akute Q zakonisht trajtohen me antibiotik doksiciklinë. Zakonisht duhet të merret për dy deri në tre javë. Gjatë trajtimit, monitorohen vlerat e mëlçisë në gjak.

Në raste të caktuara, mjeku që merr pjesë përshkruan antibiotikë të tjerë ose medikamente të tjera shtesë ose si alternativë, si dhe një kohëzgjatje më të gjatë të terapisë - për shembull, në rastin e infeksionit kronik. Ka edhe konsiderata të veçanta për gratë shtatzëna: në vend të doksiciklinës, ato duhet të marrin çdo ditë antibiotikun trimethoprim të toleruar më mirë deri në fund të shtatzënisë. Pas lindjes, gratë duhet të ekzaminohen për infeksion kronik të etheve Q.

Megjithatë, terapia me antibiotikë shpesh është vetëm pjesërisht efektive dhe valvulat e zemrës të dëmtuara nga inflamacioni duhet të zëvendësohen me proteza gjatë një operacioni.

Ethet Q: ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Shumica e infeksioneve të etheve Q shërohen vetë pas një deri në dy javë. Ndonjëherë, megjithatë, të prekurit vazhdojnë të vuajnë nga lodhja e përgjithshme për javë të tëra (sindroma e lodhjes kronike). Në raste shumë të rralla, sistemi imunitar nuk është në gjendje të luftojë plotësisht patogjenin, kështu që infeksioni bëhet kronik.

Ethet Q: parandalimi

Rreziku i prekjes nga ethet Q rritet tek njerëzit që punojnë me dele, gjedhë, dhi ose produkte shtazore si mishi, qumështi ose leshi. Disa masa janë treguar për të reduktuar rrezikun e infeksionit. Këto përfshijnë veshjen dhe dekontaminimin e rregullt të veshjeve mbrojtëse, për shembull në përpunimin e qumështit dhe mishit, therjen dhe aktivitetet veterinare.

Pasterizimi i ushqimeve potencialisht të kontaminuara (si qumështi) mund të parandalojë gjithashtu infeksionin me ethet Q. Çdo patogjen në mish gjithashtu mund të vritet nga ngrohja.

Kur një grua shtatzënë lind me ethe Q, personeli ndihmës duhet të ndjekë masa të rrepta higjienike.