Karantina: Kuptimi dhe Këshilla

Çfarë është karantina?

Shumica e njerëzve kanë rënë në kontakt me karantinë ose izolim (vullnetar) vetëm me shpërthimin e pandemisë Corona. Shpesh këto dy terma ngatërrohen me njëri-tjetrin.

Izolim

Si rregull, izolimi urdhërohet nga departamentet e shëndetit publik ose autoritetet e tjera kompetente. Baza ligjore për këtë në Gjermani është Ligji për Mbrojtjen nga Infeksioni (IfSG).

Nëse ecuria e sëmundjes është e lehtë, izolimi mund të bëhet edhe në shtëpi (shih: Izolimi në familje). Ata që duhet të trajtohen në spital janë të izoluar atje, p.sh. në një repart të veçantë izolimi.

Në situata emergjente dhe krizash, ndonjëherë përdoren edhe reparte të lëvizshme izolimi (p.sh. tenda karantine).

Karantina vlen për personat që kanë më shumë gjasa të jenë infektuar me një patogjen që kërkon izolim. Kjo vlen, për shembull, për personat e kontaktit, personat me simptoma përkatëse (edhe nëse testi është – ende! – negativ) ose udhëtarët nga vendet me rrezik të lartë infeksioni.

Në rast të një shpërthimi lokal, një qark ose luginë e tërë gjithashtu mund të karantinohet. Të gjithë njerëzit në këtë zonë karantine duhet të respektojnë masat dhe rregullat e urdhëruara nga autoritetet.

Kush duhet të futet në karantinë?

Në rast të sëmundjes përkatëse, zbatohet detyrimi i izolimit ose karantina

 • Personat e sëmurë
 • Ekskretuesit e mikrobeve që vetë nuk kanë simptoma, por janë të infektuar dhe mund të infektojnë të tjerët. Këtu përfshihen personat që janë asimptomatikë, por edhe personat e sapoinfektuar gjatë periudhës së inkubacionit (ekskretuesit e inkubacionit), konvaleshentët (ekskretuesit konvaleshent).

Në disa sëmundje, personat e infektuar vazhdojnë të ekskretohen për më shumë se tre muaj pasi të jenë shëruar dhe në disa raste edhe gjatë gjithë jetës së tyre (ekskretues të përhershëm).

Sa zgjat karantina apo izolimi?

Për personat që dyshohen vetëm për infeksion të mundshëm, periudha e karantinës varet nga periudha e inkubacionit të sëmundjes përkatëse. Nëse kjo periudhë ka kaluar pa një test pozitiv, mund të supozohet se personi në fjalë nuk ka qenë i infektuar.

Sa zgjat periudha e karantinës për infeksionet me Korona?

Izolimi i detyrueshëm: Pas një testi pozitiv Sars-CoV-2, ekziston një kërkesë rregullatore për të izoluar veten në shtëpi për pesë ditë. Rekomandohet fuqimisht që individët e infektuar të testojnë veten rregullisht dhe të mos e braktisin izolimin derisa testi i shpejtë të dalë negativ.

Këto rregulla zbatohen gjithashtu për izolimin dhe karantinën për infeksion omikron ose infeksion të dyshuar, pavarësisht nga kursi shpesh më i butë.

Për punonjësit e kujdesit shëndetësor zbatohen masa të veçanta për kthimin në punë, përveç rregullave të izolimit dhe karantinës për popullatën e përgjithshme.

 • Për individët e infektuar: 48 orë pa simptoma plus testi i shpejtë profesional negativ ose testi PCR.
 • Për kontaktet: Testim ditor me test të shpejtë përpara se të shkoni në detyrë.

Çfarë do të thotë karantinë e brendshme?

Në disa raste, autoritetet kompetente mund të urdhërojnë gjithashtu karantinë ose izolim në shtëpinë e një personi ose në një ndërtesë tjetër jomjekësore. Ky është rasti edhe për pandeminë SARS-CoV-2.

Çfarë duhet të di për karantinën ose izolimin në shtëpi?

Qëllimi i izolimit ose karantinës në shtëpi nuk është të infektoni askënd. Ju gjithashtu mund t'i përdorni këto rregulla karantine për të mbrojtur të tjerët në familjen tuaj.

 • Ju dhe anëtarët e tjerë të familjes suaj duhet t'i lani duart rregullisht, tërësisht dhe për të paktën 20 sekonda me sapun.
 • Gjithashtu, ndiqni rregullat e kollitjes dhe teshtitjes (d.m.th., përdorni fasule të disponueshme ose kollitni ose teshtitni në kthesën e bërrylit tuaj, duke u larguar nga të tjerët, më pas lani duart).
 • Është më mirë të përdorni peshqir pëlhure të disponueshme për të tharë duart.
 • Mos i vendosni duart në fytyrë, veçanërisht hundën, gojën ose sytë.
 • Ajrosni rregullisht të gjithë kuzhinën, banjën, dhomën e gjumit dhe dhomën e ndenjes.
 • Mos i ndani enët ose rrobat me të tjerët që jetojnë në të njëjtën familje derisa të jenë pastruar si zakonisht.
 • Shmangni kontaktin e ngushtë fizik dhe mbani një distancë minimale prej 1.5 deri në dy metra nga anëtarët e tjerë të familjes.
 • Vishni një maskë gojë më hundë nëse duhet të jeni domosdoshmërisht në të njëjtën dhomë me anëtarët e tjerë të familjes. Ata gjithashtu duhet të vendosin një maskë.
 • Pastroni rregullisht sipërfaqet dhe objektet me të cilat bini në kontakt (dorezat e dyerve, çelsat e dritave, etj.) – ndoshta edhe me një dezinfektues sipërfaqësor pasi të konsultoheni me mjekun.
 • Përdorni qesen tuaj të plehrave, të cilën e mbani në dhomën e pacientit deri në asgjësimin.
 • Nëse jetoni vetëm: Lërini fqinjët, miqtë ose të afërmit t'ju marrin sende ushqimore dhe sende të tjera të nevojshme dhe t'i lënë jashtë derës tuaj. Nëse është e nevojshme, mund t'i kërkoni ndihmë edhe departamentit të zjarrfikësve, organizatës së ndihmës teknike ose vullnetarëve në komunitetin tuaj.
 • A keni një qen? Më pas kërkoni nga fqinjët, të afërmit ose miqtë që ta ecin rregullisht.
 • Matni temperaturën e trupit dy herë në ditë dhe mbani shënim çdo simptomë të sëmundjes. Shkruani gjithashtu me kë keni pasur kontakt personal kohët e fundit.
 • Njoftoni një mjek nëse keni një kollë, temperaturë, vështirësi në frymëmarrje ose një ndjenjë të rëndë sëmundjeje.

Këshilla për karantinë dhe izolim

Karantina ose izolimi mund të jetë veçanërisht i frikshëm dhe sfidues për fëmijët. Shpjegojuni situatën pasardhësve tuaj në një mënyrë që është e përshtatshme për moshën e tyre. Mundohuni të përcillni qetësi dhe besim.

 • Siguroni një strukturë ditore të besueshme me orare fikse për t'u ngritur, për të ngrënë dhe për të shkuar në shtrat - për veten dhe fëmijët tuaj. Për fëmijët e shkollës, oraret fikse për detyrat e shtëpisë janë gjithashtu të rëndësishme. Mos harroni të bëni pushime të vogla në mes.
 • Ata që janë të “kopjuar” në shtëpi shpesh priren të kalojnë shumë nga koha e tyre para televizorit ose kompjuterit. Megjithatë, konsumi i medias duhet të mbetet brenda kufijve – si për ju ashtu edhe për fëmijët tuaj. Sigurohuni që fëmijët tuaj të kenë akses në media dhe burime informacioni të përshtatshme për moshën, me reputacion (për shembull, në situatën aktuale Covid 19).
 • Vazhdoni të lëvizni edhe mendërisht, veçanërisht nëse nuk mund ta sfidoni mendjen tuaj në zyrën e shtëpisë. Provoni të lexoni, të shkruani (krijues), puzzles ose lojëra (të menduarit), për shembull.
 • Ushtrimet relaksuese rekomandohen veçanërisht nëse jeni të tensionuar ose të shqetësuar. Në internet mund të gjeni shumë sugjerime dhe udhëzime për ushtrime të frymëmarrjes, meditim, stërvitje autogjenike ose relaksim progresiv të muskujve. Ushtrimet relaksuese (të përshtatshme për moshën) mund të ndihmojnë gjithashtu fëmijët.
 • Nëse ju ose familja juaj jeni duke përjetuar ankth, shqetësim, zhgënjim ose konflikt, mos hezitoni të kërkoni ndihmë me telefon edhe gjatë karantinës - për shembull, nga të afërmit, mjeku juaj i familjes, shërbimi i këshillimit telefonik ose shërbime të tjera në krizë. Ju mund të gjeni informacione për pikat e përshtatshme të kontaktit në internet (për shembull, në faqen kryesore të bashkisë ose qytetit tuaj).

Informacion ligjor për karantinën

Nëse ju si punonjës prekeni nga një masë zyrtare si ndalimi i aktiviteteve ose karantina, mund të keni një kërkesë për shpërblim kundër punëdhënësit tuaj.

Informacion te metejshem

Instituti Robert Koch: Rekomandime për izolimin dhe karantinimin në rast të infeksionit dhe ekspozimit SARS-CoV-2, që nga data 2.5.2022: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Quarantaene/Absonderung .html

Qendra Federale për Edukimin Shëndetësor (BzgA): Infektiosschutz.de: “Karantina dhe izolimi”, 26.09.2022