Kompresa Quark: Efektet dhe përdorimi

Çfarë është një mbështjellës gjizë?

Kompresat e gjizës janë kompresa të ftohta ose pak të ngrohura që mbështillen rreth pjesëve të trupit. Zakonisht përbëhen nga tre shtresa pëlhure: shtresa e parë përmban gjizën, shtresa e dytë dhe e tretë mbulojnë gjizën dhe mbajnë pjesën e prekur të trupit të ngrohtë.

Në varësi të ankesave që duhen trajtuar, kompresat e gjizës përdoren për shembull si kompresa për qafën ose gjoksin. Për mavijosje ose nyje të përflakur, ato mbështillen rreth pjesës së prekur të trupit.

Llojet e njohura të kompresave me gjizë janë

 • Kompresa me gjizë në zonën e gjoksit
 • Kompresa me gjizë për dhimbjet e fytit
 • Kompresa me gjizë në gju
 • Kompresa me gjizë në këmbë

Si funksionon kompresa e gjizës?

Efektiviteti i mbështjellësve dhe kompresave nuk është studiuar shumë shkencërisht. Shumica e rekomandimeve bazohen në shumë vite vëzhgimi.

Ekspertët supozojnë se bakteret e acidit laktik që përmbahen në gjizë lëngëzojnë mukozën ekzistuese (për shembull në rastin e bronkitit) dhe pengojnë inflamacionin. I ftohti i lagësht i kompresës së ftohtë të kuarkut ka gjithashtu një efekt ftohës, qetësues, antipiretik dhe dekongestant.

Si bëhet një kompresë me gjizë?

Bëhet dallimi midis kompresave me gjizë të ftohtë dhe të ngrohtë. Këto të fundit përdoren më rrallë, por janë gjithashtu shumë efektive dhe veçanërisht të njohura tek fëmijët. Nuk ka pothuajse asnjë ndryshim midis dy llojeve të kompresës së gjizës:

 • Hiqni 250 deri në 500 gram kuark të freskët (përmbajtja e yndyrës është e parëndësishme) nga frigoriferi rreth 30 minuta para përdorimit.
 • Përhapeni kuarkun të trashë sa një gisht (afërsisht 0.5 centimetra) në një leckë pambuku të prerë në madhësi ose në një kompresë dhe më pas paloseni leckën një herë. Kjo është e rëndësishme sepse duhet të ketë gjithmonë një shtresë mbrojtëse pëlhure midis gjizës dhe lëkurës. Kjo ndodh sepse gjiza thahet me kalimin e kohës dhe më pas do të ngjitet në lëkurë.

Kompresa me gjizë të ngrohta për trupin:

 • Nëse keni një kollë, ngrohni kuarkun në temperaturën e trupit përpara se ta aplikoni, për shembull në një banjë me ujë.
 • Më pas përgatisni kompresën e gjizës në të njëjtën mënyrë siç përshkruhet më sipër.

Si një alternativë ndaj kuarkut, mund të përdorni kos. Megjithatë, atëherë duhet të siguroheni që kosi shumë më i hollë të qëndrojë në vend. Ju gjithashtu do të keni nevojë për më shumë kos në krahasim me kuarkun më të fortë për shkak të konsistencës më të lëngshme.

Si aplikohet një kompresë kuark?

Kompresa e gjizës: udhëzime

 • Mbështilleni fort kompresën e mbushur me kuark rreth zonës së prekur të trupit (gjoks, gjunjë, etj.).
 • Sigurohuni që kompresa të përshtatet mirë, por jo aq fort sa të pengojë qarkullimin e gjakut.
 • Mbështilleni një leckë të thatë (për shembull një peshqir të hollë) rreth leckës së kuarkut dhe sigurojeni të dyja shtresat me një pëlhurë ngrohëse, për shembull një shall leshi.

Lëndimet akute, për shembull në nyjen e gjurit, të shkaktuara nga një rënie ose një aksident sportiv, mund të trajtohen mirë me një kompresë gjizë si një masë e ndihmës së parë. Sidoqoftë, konsultohuni urgjentisht me një mjek nëse dyshoni për një dëmtim serioz.

Për kompresën e kuarkut të ndihmës së parë, do t'ju duhet film ngjitës si dhe kuark. Vendoseni filmin ngjitës në gjurin e prekur. Përhapeni një shtresë të trashë sa gishti (rreth 0.5 centimetra) kuarku të ftohtë mbi filmin ngjitës dhe paloseni një herë. Lëreni mbështjellësin për rreth 20 minuta. Filmi ngjitës e mban kuarkun të lagësht për më gjatë në mënyrë që të mund të ketë një efekt dekongestant edhe më të fortë.

Kompresa me gjizë

Në vend të kompresës së kuarkut, rekomandohet një llapë kuarku për aplikim lokal për trajtimin e sëmundjeve të lëkurës si puçrrat ose neurodermatitin ose pickimin e insekteve. Për të aplikuar një kompresë kuarku, përdorni një leckë të pastër pambuku të veshur me një shtresë kuarku të freskët të trashë sa gishti. Vendoseni këtë në zonën e prekur të trupit (për shembull në ballë ose faqe në rastin e akneve). Një kompresë e ftohtë kuark mund të ndihmojë gjithashtu me dhimbjen e fytit. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin Kompresat e qafës.

Kompresa e gjizës: Sa kohë të lihet?

 • Lërini kompresat e ftohta të gjizës për 20 deri në 40 minuta. Duhet t'i hiqni kur gjiza të fillojë të thahet.

Nuk këshillohet të lini kompresën e gjizës gjatë natës. Kjo ndodh sepse gjiza thahet mjaft shpejt dhe më pas nuk është më efektive.

Pasi të keni hequr kompresën, duhet ta shpëlani lëkurën me ujë të vakët dhe ta thani mirë me një peshqir të pastër. Më pas mbulojeni personin e prekur me ngrohtësi dhe lëreni të pushojë për rreth 15 minuta.

Nëse personi i prekur e sheh kompresën e gjizës të pakëndshme, ju lutemi hiqeni atë menjëherë. Kjo vlen veçanërisht për fëmijët.

Kompresat e gjizës: Sa shpesh duhet të përdoren?

 • Kompresat e ftohta të gjizës mund të aplikohen dy deri në tre herë në ditë.
 • Kompresat e ngrohta të gjizës aplikohen një herë në ditë.

Me cilat sëmundje ndihmon një kompresë kuarku?

Kompresat e gjizës janë një ilaç popullor shtëpiak, për shembull për:

 • Inflamacion dhe dhimbje kyçesh, të tilla si osteoartriti (p.sh. mbështjelljet e ftohta të gjurit, mbështjelljet e këmbëve)
 • Mavijosje dhe ndrydhje (p.sh. mbështjellje të ftohtë të gjurit, mbështjellje të këmbëve)
 • Dhimbje fyti (kompresa të ftohta ose të ngrohta të fytit)
 • Djegie nga dielli (kompresa të ftohta)
 • Ethe (kompresa të ftohta ose të ngrohta për viçin)
 • Akne (kompresa të ftohta ose të ngrohta)
 • Neurodermatiti (kompresa të ftohta ose të ngrohta)
 • Inflamacion i gjirit, për shembull si pasojë e ushqyerjes me gji (kompresa të ftohta ose të ngrohta të gjirit)
 • Mbyllja e qumështit (kompresa të ftohta ose të ngrohta të gjirit)
 • Kollë, sinusit frontal dhe maksilar, bronkit (kompresa të ngrohta)

Kur nuk rekomandohen kompresat me gjizë?

Mjetet juridike në shtëpi kanë kufijtë e tyre. Nëse simptomat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore dhe nuk përmirësohen apo edhe përkeqësohen pavarësisht trajtimit, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek.