Lëreni duhanin: Si të bëheni jo duhanpirës!

Simptoma të tërheqjes

Nikotina është një substancë e fuqishme që krijon varësi. Ata që lënë duhanin duhet të përballen me simptomat fizike dhe psikologjike të tërheqjes nga nikotina.

Tërheqja e nikotinës: kurs

Tërheqja fizike e nikotinës zakonisht realizohet pas 72 orësh. Megjithatë, për duhanpirësit shumë të rëndë, tërheqja e nikotinës mund të zgjasë deri në 30 ditë. Ata që njohin simptomat e tërheqjes dhe armatosen kundër tyre kanë shanse dukshëm më të larta për t'u bërë përgjithmonë pa duhan.

Kur lini duhanin, simptomat e tërheqjes shfaqen në nivel fizik si:

 • Çrregullimet e gjumit
 • lodhje
 • Mungesa e përqendrimit
 • Nervozizëm
 • Shqetësim
 • kapsllëk
 • dëshirat

Simptomat e tërheqjes psikologjike

Varësia psikologjike manifestohet në

 • nervozizmi @
 • dëshirë e fortë për të pirë duhan
 • pamundësia për të përmbajtur nga pirja e duhanit në situata të caktuara

Lënia e duhanit në mënyrë spontane

Sepse një vështirësi kryesore për të lënë duhanin është "fuqia e zakonit". Kjo i referohet modeleve të sjelljes, situatave të veçanta, kompensimit të stresit ose dinamikës së grupit që njerëzit e lidhin me pirjen e duhanit. Kjo e bën veçanërisht të vështirë lënien. Për situata kritike, njerëzit që duan të lënë duhanin duhet të zhvillojnë në mënyrë ideale një arsenal të tërë kundërstrategjish dhe sjelljesh alternative edhe para se të ndalojnë duhanin – ose të paktën paralelisht.

Ndërprerja e pirjes së duhanit me terapi të sjelljes

Terapitë e sjelljes janë metodat më gjithëpërfshirëse dhe më efektive për të lënë duhanin. Zakonisht ato kryhen në grupe, por ndonjëherë edhe individualisht. Në thelb, kjo terapi për ndërprerjen e duhanit ndahet në katër faza:

motivimi

Faza e parë përfshin gjetjen dhe forcimin e motivimit personal për të lënë duhanin, për shembull:

 • Po planifikoni të mbeteni shtatzënë
 • Ju nuk dëshironi të jeni më në mëshirën e një varësie
 • Keni fëmijë dhe nuk doni t'i ngarkoni me probleme shëndetësore
 • Nuk doni ta rëndoni më partnerin
 • Ju nuk dëshironi të digjni më paratë tuaja

Sa më konkrete të jenë qëllimet tuaja dhe sa më gjallërisht ta imagjinoni një jetë pozitive pa cigare, aq më shumë ka të ngjarë që përpjekja juaj të kurorëzohet me sukses.

Vetë-vëzhgimi

Vetë-vëzhgimi dhe si rrjedhim përvetësimi i njohurive për modelet e sjelljes së dikujt janë, pra, gjithçka dhe fundi para fillimit.

Ndërprerja akute

Disa përpiqen të lënë duhanin menjëherë (metoda e mbylljes me pikë), të tjerë reduktojnë gradualisht konsumin e cigares. Ata që preferojnë metodën e fundit patjetër që kanë nevojë për qëllime dhe rregulla të pjesshme për vetëkontroll. Metoda e mbylljes së pikës është më e lehtë.

Zhvilloni kundërstrategji

Shpërblim për lënien e duhanit

Po aq i rëndësishëm është edhe shpërblimi për lënien e duhanit. Duhet të inicohet edhe rrethi i miqve dhe ambienti i punës që askush të mos ofrojë më cigare. Ndonjëherë ndihmon edhe të bësh një bast: "Unë do të ngulmoj".

Stabilizimi dhe profilaksia e relapsit

Çdo ish-duhanpirës duhet të jetë i kujdesshëm ndaj situatave kritike (p.sh. natën në pijetore me miqtë). Prandaj, terapistët trajnojnë në mënyrë specifike pjesëmarrësit për të përballuar situatat kritike. Në terapitë në grup, kjo shpesh merr formën e lojës me role.

Ka edhe libra për vetëndihmë që përdorin metoda të terapisë së sjelljes. Ata mund të jenë të dobishëm në një mënyrë mbështetëse. Variantet moderne celulare për të mbështetur lënien e duhanit janë aplikacione për smartphone.

Megjithatë, programet e ndërprerjes së duhanit të terapisë së sjelljes nën drejtimin individual profesional ofrojnë mundësi më të mëdha për të lënë duhanin. Librat dhe aplikacionet mund t'i plotësojnë këto.

Terapia zëvendësuese e nikotinës

Vlerësimi: Efektiviteti i terapisë zëvendësuese të nikotinës (NET) është konfirmuar në studime të shumta klinike. Sipas këtyre studimeve, arna nikotine & co. mund të dyfishojë afërsisht shanset për ndërprerjen e suksesshme të duhanit. Terapia e zëvendësimit të nikotinës është veçanërisht premtuese kur kombinohet me terapi të sjelljes.

Medikamente kundër duhanit

Gjatë ditëve të para të terapisë, kur duhanpirësi tashmë po merr ilaçin kundër duhanit, ai ose ajo lejohet të vazhdojë të pijë duhan. Ndërprerja fillon pas gjashtë deri në nëntë ditësh, kur niveli i përbërësit aktiv të ilaçit në gjak është mjaft i lartë.

Një tjetër tabletë kundër pirjes së duhanit përmban përbërësin aktiv vareniklinë. Ai ngjitet në tru në të njëjtat vende ku nikotina lidhet. Kjo ka për qëllim të frenojë dëshirën për një cigare

Krahasuar me placebo-t, vareniklina trefishoi normat e ndërprerjes dhe në krahasim me bupropionin, pritet të dyfishojë normat e suksesit të ndërprerjes së duhanit. Megjithatë, efektet anësore të tilla si dhimbja e kokës, lodhja, vjellja dhe dispepsi janë të mundshme.

Ndaloni duhanin me cigare elektronike

Lexoni më shumë rreth cigareve elektronike këtu.

Lënia e duhanit – metoda alternative

Shumë njerëz mbështeten edhe në metoda alternative për të lënë duhanin, efektiviteti i të cilave zakonisht nuk është i provuar. Për ata që besojnë në to, të paktën efekti placebo mund të ndihmojë.

Ndaloni pirjen e duhanit me akupunkturë

Akupunktura për pirjen e duhanit përdoret gjerësisht nga njerëzit që duan të lënë duhanin. Megjithatë, mekanizmat e veprimit të kësaj metode ende nuk janë vërtetuar shkencërisht.

Vlerësimi: Teknikat e ndryshme të akupunkturës nuk ndryshojnë në aspektin e efektivitetit, sipas Udhëzimit për Ndërprerjen e Duhanit. Asnjë teknikë akupunkture nuk është treguar ende të jetë më efektive se placebo.

Injeksion kundër pirjes së duhanit

Vlerësimi: Nuk ka asnjë provë të efikasitetit. Fakti që nuk zbulohet se cilat substanca përmbahen në një injeksion jo duhanpirës është një faktor i fortë pasigurie. Një vlerësim i efektit dhe efekteve anësore nuk është i mundur.

Ndaloni pirjen e duhanit me hipnozë

Vlerësimi: Për formën më domethënëse të të gjitha metodave sugjestive, vlen e njëjta gjë si për akupunkturën. Një efikasitet afatgjatë, se dikush mund ta lë duhanin më lehtë, nuk mund të vërtetohej deri më tani. Disavantazhi i të dyja metodave: Ata nuk u japin duhanpirësve mjetet për të përballuar vetë krizat dhe situatat tunduese.

Metodat e relaksimit

Ndihmoni për ndalimin e duhanit duke shtrirë duart, produkte natyrale dhe Co.

Metodat e tjera si vendosja e duarve, përdorimi i produkteve natyrale dhe të ngjashme duhet të shihen në mënyrë mjaft kritike. Shpesh, vetëm ndikimi sugjerues i terapistit hyn në lojë.

Lënia e duhanit për grupet e rrezikuara

Pirja e përditshme e duhanit vendos disa grupe rreziku në rrezik edhe më të madh se të tjerët. Këto përfshijnë pacientë me sëmundje vaskulare, duhanpirës me varësi fizike veçanërisht të fortë ose gra shtatzëna. Për këto grupe, ndërprerja e suksesshme e duhanit është veçanërisht e rëndësishme.

Karakteristika të veçanta për gratë

Tek gratë, ekzistojnë tre grupe kryesore të rrezikuara nga pirja e duhanit:

Gratë me një dëshirë të paplotësuar për të pasur fëmijë, nga ana tjetër, duhet të paktën të përjashtojnë duhanin si një shkak të mundshëm të reduktimit të pranueshmërisë.

Gratë që marrin pilulën rrisin kështu rrezikun e trombozës.

Siç tregon një studim nga Universiteti i Tübingen, kujdesi më intensiv mund të rrisë ndjeshëm shkallën e suksesit. Gratë me faktorët e veçantë të përmendur më sipër përfitojnë më shumë nga trajtimi individual. Me një program specifik për duhanpirësit shtatzënë, një shans afatgjatë për sukses është 20 deri në 30 përqind.

Duhanpirës të varur shumë

Duhanpirësit shumë të varur përfitojnë më pak nga qasjet ekskluzivisht psikoterapeutike për lënien e duhanit. Ata në thelb janë më të varur fizikisht dhe për këtë arsye kanë nevojë për sasi më të mëdha të produkteve zëvendësuese të nikotinës. Kjo e bën më të lehtë për ta largimin e zakonit. Efektiviteti i terapisë zëvendësuese të nikotinës është vërtetuar në shumë studime.

Për duhanpirësit e rëndë, terapia afatgjatë, e qëndrueshme ose e kombinuar e zëvendësimit të nikotinës (patch nikotin në kombinim me një çamçakëz nikotine ose sprej nazal) garantohet për të parandaluar rikthimin.

Krahasuar me placebo, vareniklina trefishoi shkallët e tërheqjes dhe sipas rezultateve të studimit fillestar, normat e suksesit u dyfishuan në krahasim me bupropion. Studimet e kryera deri më sot sugjerojnë se vareniklina ofron mbështetje efektive medikamentoze me pak efekte anësore*.

Duhanpirësit me sëmundje kardiovaskulare

Ndaloni duhanin – Këshilla

Motivim, shpërblime të vogla, relaksim: Këshillat e mëposhtme për të mos pirë duhan do t'ju ndihmojnë të mbani larg dëshirën për cigare. Klikoni në galerinë e imazheve: