Vaksinimi kundër tërbimit: Për kë është i dobishëm?

A është i dobishëm vaksinimi kundër tërbimit për njerëzit?

Vaksinimi i tërbimit nuk është një nga vaksinat e rekomanduara përgjithësisht. Në kushte të caktuara, vaksinimi kundër tërbimit është i dobishëm apo edhe jetëshpëtues për njerëzit. Në thelb ekzistojnë dy lloje të vaksinimit kundër tërbimit. Imunizimi aktiv synon të sigurojë mbrojtje parandaluese kundër sëmundjes, ndërsa vaksinimi pasiv i tërbimit synon të parandalojë shpërthimin e sëmundjes vdekjeprurëse pas një infeksioni të mundshëm.

Cilat janë efektet anësore të vaksinës kundër tërbimit?

Vaksina e tërbimit normalisht tolerohet mirë. Megjithatë, efektet anësore pas vaksinimit kundër tërbimit janë të mundshme – si pas çdo vaksinimi tjetër. Këto përfshijnë reaksione të lehta në vendin e injektimit (si skuqje, dhimbje) dhe reagime të lehta të përgjithshme si lodhje, dhimbje koke, ankesa gastrointestinale ose rritje të temperaturës së trupit. Një shoku alergjik është një efekt anësor i rrallë pas një vaksinimi kundër tërbimit.

Llojet e vaksinimit të tërbimit

Tërbimi shkaktohet nga një infeksion me virusin Lyssa. Patogjeni zakonisht transmetohet te njerëzit përmes kafshimit të një kafshe të infektuar (qen, dhelprën, lakuriqin e natës vampir dhe të tjerë). Kur sëmundja shpërthen, ajo është pothuajse gjithmonë fatale.

Vaksinimi parandalues ​​i tërbimit: Sa shpesh duhet të vaksinohem?

Profilaksia e vaksinimit kundër tërbimit rekomandohet në këtë vend për njerëzit që kanë kontakt të ngushtë me lakuriqët e natës për arsye profesionale ose të tjera. Stafi i laboratorit që punon me viruset e tërbimit duhet gjithashtu të vaksinohet si masë parandaluese. E njëjta gjë vlen edhe për njerëzit që udhëtojnë në vendet ku tërbimi është i përhapur.

Vaksinimi parandalues ​​(profilaktik) i tërbimit përmban patogjenë të dobësuar të tërbimit. Ai bën që trupi të krijojë antitrupa specifikë kundër patogjenit dhe në këtë mënyrë të sigurojë vetë-mbrojtje të besueshme. Kjo kërkon gjithsej tre doza të vaksinës - doza e dytë jepet shtatë ditë pas dozës së parë dhe doza e tretë 21 deri në 28 ditë pas së parës. Nuk ka nevojë të respektohen intervalet kohore ndaj vaksinimeve të tjera.

Mbrojtja e mirë e vaksinimit vendoset rreth 14 ditë pas injektimit të fundit. Është shumë i besueshëm. Njerëzit të cilët janë të ekspozuar përgjithmonë ndaj rrezikut të tërbimit kërkojnë një vaksinim përforcues një vit pas imunizimit bazë. Në varësi të vaksinës së përdorur, kjo pasohet nga një përforcues çdo dy deri në pesë vjet.

Për njerëzit me një rrezik veçanërisht të lartë të infeksionit (si stafi i laboratorit ose personat e vaksinuar me mungesë imuniteti), suksesi i vaksinimit mund të kontrollohet me anë të një testi antitrupash.

Vaksinimi i mëpasshëm kundër tërbimit

Gjëja e parë që duhet bërë pasi kafshoheni nga një kafshë që dyshohet se ka tërbim është të shpëlani plotësisht dhe dezinfektoni menjëherë plagën. Në këtë mënyrë, disa nga patogjenët mund të bëhen të padëmshëm. Atëherë duhet të konsultoheni me një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Vaksinimi i mëpasshëm kundër tërbimit është një imunizim pasiv: mjeku injekton antitrupa të gatshëm kundër virusit të tërbimit (hiperimunoglobulina e tërbimit) direkt në vendin e hyrjes së patogjenit (p.sh. në muskujt brenda dhe rreth plagës së pickimit). Ata luftojnë virusin e tërbimit pa asnjë vonesë kohore. Imunizimi i mëpasshëm kundër tërbimit përbëhet nga katër deri në pesë doza vaksinash, të cilat administrohen në intervale të caktuara në varësi të skemës së vaksinimit.

Përveç kësaj, pacienti merr vaksinimin "normal" të tërbimit të përshkruar më sipër (imunizimi aktiv), i cili stimulon trupin të prodhojë antitrupat e tij.

Kush paguan për një vaksinë kundër tërbimit?

Nëse dhe në cilin rast kompania e sigurimeve shëndetësore mbulon kostot e një vaksinimi parandalues ​​kundër tërbimit ndryshon ndërmjet kompanive të sigurimit shëndetësor. Në rastin e një vaksinimi të mëvonshëm, kostot zakonisht rimbursohen nga kompania e sigurimit shëndetësor. Është e këshillueshme që udhëtarët të mësojnë për mbulimin e kostos përpara se të nisin udhëtimin e tyre.

Shmangni infeksionin e tërbimit

Sensibilizoni fëmijët tuaj për temën e tërbimit. Shpjegojuni atyre se duhet të mbajnë distancë nga kafshët e egra dhe të mos prekin kurrë kafshët e ngordhura. Nëse kjo ndodh, duhet të bëhet një vaksinë kundër tërbimit sa më shpejt të jetë e mundur.