Sindroma e Raynaud: Simptomat, nxitësit, terapia

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Çrregullime të qarkullimit të duarve në formë sulmi në gishtat e dorës dhe nganjëherë gishtat e këmbëve me njollë të zonave të prekura nga e zbehtë në blu në të kuqe, në disa raste me ndjesi, mpirje dhe dhimbje.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Shkaqet e mundshme janë çrregullimet e enëve të gjakut, aktiviteti nervor ose ekuilibri i hormoneve si dhe sëmundje të tjera themelore; Shkaktarë të rëndësishëm janë stresi dhe të ftohtit.
 • Trajtimi: Reduktimi i stresit, nxehtësia, bllokuesit e kalciumit, ilaçe dhe pomada që përmirësojnë qarkullimin e gjakut, në raste veçanërisht të rënda ndërhyrje kirurgjikale.
 • Prognoza: Në varësi të shkakut, për sa kohë që nuk ka sëmundje tjetër themelore, zakonisht e mirë.
 • Diagnoza: Diagnoza bazohet në simptoma karakteristike dhe analiza të ndryshme. Mund të nevojiten ekzaminime të mëtejshme për ta dalluar atë nga sëmundjet e tjera.
 • Parandalimi: Sëmundja nuk mund të parandalohet, por këshillohet që të prekurit të shmangin sa më shumë faktorët e njohur të rrezikut.

Sindroma e Raynaud (sëmundja e Raynaud) është një çrregullim i qarkullimit të gjakut i shkaktuar nga spazma vaskulare. Spazmat ndodhin në sulme kryesisht në gishta, më rrallë në gishtat e këmbëve dhe pjesë të tjera të trupit. Ato shkaktojnë tkurrjen e enëve të gjakut dhe pengojnë rrjedhjen e gjakut në zonën e prekur të trupit.

Prandaj, një simptomë tipike e sindromës Raynaud është se gishtat e dorës (zakonisht me përjashtim të gishtit të madh) ose gishtat e këmbëve fillimisht zbehen dhe më vonë bëhen blu gjatë një sulmi. Për shkak të fillimit të zbehjes, gjendja njihet edhe si sëmundja e gishtit të bardhë ose sëmundja e gishtit të kufomës. Shumë persona të prekur vuajnë nga ndjesitë dhe mpirjet, dhe dhimbja është gjithashtu e zakonshme.

Nëse spazmat vazhdojnë për një periudhë më të gjatë kohore në raste të rralla, enët dëmtohen përgjithmonë. Në disa raste, indi ndonjëherë vdes - formohen nekroza. Megjithatë, një dëmtim i tillë zakonisht ndodh vetëm si komplikime të sindromës dytësore të Raynaud.

Nëse sindroma e Raynaud është rezultat i sklerodermës, një sëmundje trashëgimore e indit lidhës, lëkura e duarve, krahëve ose fytyrës është gjithashtu e trashur dhe e tendosur.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Sindroma Raynaud shkaktohet nga shtrëngime shumë të rënda dhe të papritura të enëve të gjakut, veçanërisht në gishta dhe duar, të cilat zhduken pas njëfarë kohe. Sulmet ndodhin veçanërisht në temperatura të ftohta dhe nën stres. Shkaku i këtij fenomeni është një çekuilibër i faktorëve vazodilatatorë dhe vazokonstriktorë.

Në shumicën e njerëzve, shkaku i sindromës Raynaud mbetet i pashpjeguar. Në këtë rast, mjekët flasin për një sindromë primare ose idiopatike të Raynaud. Veçanërisht gratë e reja janë të prekura dhe shpesh ka një predispozitë familjare. Gjatë jetës, sulmet zakonisht bëhen më të rralla dhe më të dobëta. Sindroma primare e Raynaud shpesh shfaqet më shpesh në një familje. Pirja e duhanit në veçanti nxit çrregullimin e qarkullimit të gjakut.

Ndryshe nga sindroma parësore e Raynaud me një shkak të paqartë, sindroma dytësore e Raynaud është rezultat i një sërë sëmundjesh të ndryshme. Këto përfshijnë për shembull

 • sëmundjet reumatologjike
 • sëmundjet autoimune, veçanërisht sëmundjet e indit lidhor si skleroderma ose lupus eritematoz
 • Sëmundjet e nervave (për shembull skleroza e shumëfishtë)
 • Sëmundjet vaskulare si arterioskleroza
 • Sëmundjet e sistemit hematopoietik
 • Sëmundjet e kancerit
 • Sindroma e tunelit të kyçit të dorës (njerrat e shtypur në kyçin e dorës)

Disa medikamente (kontraceptivë, citostatikë, interferon, beta-bllokues, preparate ergotamine dhe substanca dopaminergjike) ose droga (kokaina, droga projektuese) gjithashtu shkaktojnë sindromën Raynaud në disa raste. Njerëzit që vijnë në kontakt me kimikate të caktuara në punët e tyre (për shembull, klorur polivinil) ose që punojnë për periudha të gjata kohore me makineri vibruese si çekiçët ose sharrat e energjisë, gjithashtu i përkasin grupit të rrezikut.

Trajtim

Terapia e sindromës Raynaud fillimisht bazohet në masa të përgjithshme. Është e rëndësishme të shmangni shkaktarët e sulmeve, pra mbi të gjitha stresin dhe të ftohtin. Për të reduktuar shpeshtësinë e sulmeve, mund të ndihmojë shmangia e pijeve dhe ushqimeve të ftohta. Kur përdorni ushqime të ftohta ose të ngrira, këshillohet të vishni doreza.

Ulja e stresit

Një kontribut thelbësor në përmirësimin e simptomave është reduktimi i stresit. Mësimi i një teknike relaksimi si trajnimi autogjen ose relaksimi progresiv i muskujve është i dobishëm. Sportet gjithashtu ndihmojnë në uljen e stresit.

Kujdesi për plagën

Personat me sindromën Raynaud duhet të trajtojnë intensivisht dhe profesionalisht plagët në zonat e prekura, pasi ato mund të shërohen keq dhe kështu të vazhdojnë për një kohë të gjatë.

Çfarë duhet të bëni në rast të sulmit të Raynaud?

Nëse një sulm është i pashmangshëm, personat e prekur duhet të lajnë duart me ujë të ngrohtë. Këshillohet gjithashtu të lëvizni dhe masazhoni duart në mënyrë që enët të zgjerohen shpejt përsëri. Ndonjëherë ndihmon edhe vendosja e duarve nën sqetull për t'i ngrohur ato.

Mjekim

Nëse masat e përgjithshme nuk janë të mjaftueshme, ekziston mundësia për të marrë ilaçe kundër sindromës Raynaud. Administrimi i medikamenteve është veçanërisht i dobishëm nëse indet tashmë janë dëmtuar dhe për këtë arsye është veçanërisht e rëndësishme të sigurohet qarkullimi i mirë i gjakut në baza të përhershme.

Grupi më i rëndësishëm i barnave për sindromën Raynaud janë bllokuesit e kalciumit (antagonistët e kalciumit). Nitroglicerina, një vazodilatator, përdoret gjithashtu si pomadë. Megjithatë, të dy agjentët shkaktojnë efekte anësore të padëshiruara në disa njerëz. Për shembull, antagonistët e kalciumit bëjnë që gishtat të fryhen në disa raste, ndërsa një pomadë nitro herë pas here shkakton dhimbje koke.

Një numër i grupeve të tjera të barnave janë në dispozicion për sindromën shumë të rëndë të Raynaud-it, por jo të gjitha janë të miratuara në mënyrë specifike për terapinë e sindromës Raynaud. Përdorimi i këtyre barnave është i diskutueshëm. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ilaqet kundër depresionit.

operacionet

Nëse sindroma e Raynaud shfaqet në lidhje me punën, mund të jetë i nevojshëm ndryshimi i punës apo edhe i profesionit.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Sindroma primare e Raynaud prek kryesisht gratë midis moshës 20 dhe 40 vjeç. Në përgjithësi, gratë preken rreth pesë herë më shpesh se burrat. Rreth tre përqind e popullsisë shfaq simptomat tipike të sindromës parësore të Raynaud. Megjithëse sindroma parësore e Raynaud është shqetësuese dhe e pakëndshme, ajo është e padëmshme dhe zakonisht ka pak efekt në cilësinë e jetës. Si rregull, simptomat përmirësohen me kalimin e kohës.

Në raste veçanërisht të rënda, zonat e indeve gjithashtu mund të vdesin. Megjithatë, duke qenë se enët e reja formohen relativisht shpejt në rastet e dëmtimit të enëve të gjakut, amputimi, për shembull i gishtave të prekur, është shumë rrallë i nevojshëm në sindromën Raynaud.

Çfarë është sindroma Raynaud?

Sindroma e Raynaud është një sëmundje vaskulare e shkaktuar nga spazma vaskulare (vazospazma). Spazmat ndodhin në sulme, zakonisht në gishta, dhe më rrallë në gishtat e këmbëve dhe pjesë të tjera të trupit. Kjo zvogëlon furnizimin me gjak në rajonin e prekur të trupit - ato bëhen të zbehta dhe të ftohta, kjo është arsyeja pse quhet edhe si sëmundja e gishtit të kufomës ose sëmundja e gishtit të bardhë. Ngërçet zakonisht shkaktohen nga të ftohtit dhe stresi psikologjik.

Sindroma primare e Raynaud prek kryesisht gratë e moshës 20 deri në 40 vjeç. Në përgjithësi, gratë preken rreth pesë herë më shpesh se burrat. Rreth tre përqind e popullsisë shfaq simptomat tipike të sindromës parësore të Raynaud.

Pika e parë e kontaktit për sindromën Raynaud është mjeku i familjes, i cili mund ta referojë pacientin te mjeku reumatolog. Si rregull, një përshkrim i detajuar i simptomave është i mjaftueshëm për të vendosur diagnozën e sindromës Raynaud.

Konsulta mjekësore jep informacion të rëndësishëm për llojin dhe shkakun e sindromës Raynaud. Gjatë intervistës, mjeku do të bëjë pyetjet e mëposhtme, ndër të tjera:

 • A ka njollë të papritur të duarve, ndoshta e lidhur me dhimbje?
 • A shfaqen simptomat në mënyrë simetrike në të dyja duart?
 • A shfaqen simptomat shpesh nën stres apo në mot të ftohtë?
 • A ka ndonjë ndryshim në lëkurë apo thonj?
 • A ka ndonjë sëmundje të mëparshme të njohur?
 • A ka raste të ngjashme në familje?

Testi Allen përdoret për të ekzaminuar arteriet që furnizojnë gjakun në dorë. Mjeku ngjesh njërën nga dy arteriet me radhë dhe kontrollon nëse arteria e hapur në çdo rast e furnizon dorën me gjak të mjaftueshëm. Nëse dora zbehet gjatë ngjeshjes, arteria që nuk është e shtrydhur ndoshta është e mbyllur.

Me anë të një testi provokues të ftohtë, mjeku përcakton nëse i ftohti është një shkaktar i mundshëm i një ataku. Për ta bërë këtë, personi i prekur i zhyt duart në ujë me akull për rreth tre minuta. Megjithatë, ky test është i diskutueshëm, sepse sulmet nuk mund të shkaktohen në mënyrë të besueshme në këtë mënyrë.

Nëse dyshohet për sindromën Raynaud, është gjithashtu e rëndësishme të inspektohen duart. Mjeku kërkon plagë dhe dëmtime të indeve, si p.sh. zona të vdekura në majë të gishtave, të ashtuquajturat pickimi i miut ose nekroza e majës së gishtit. Përveç kësaj, mjeku kërkon ndryshime në thonjtë.

Diagnoza e sindromës primar Raynaud

 • Të dyja duart janë të prekura.
 • Sulmet ndodhin kryesisht gjatë të ftohtit ose stresit.
 • Dëmtimi i indeve është i pranishëm.
 • Simptomat janë të pranishme për më shumë se dy vjet pa u identifikuar një sëmundje themelore.
 • Ekzaminimet e mëtejshme nuk janë të dukshme.

Një formë primare e sindromës Raynaud indikohet gjithashtu nëse personi i prekur është i ri (nën 30 vjeç) dhe femër ose vuan gjithashtu nga migrena ose një formë e veçantë e sëmundjes së zemrës (angina Prinzmetal). Të dyja sëmundjet bazohen në spazma të disa enëve të gjakut.

Diagnoza e sindromës dytësore të Raynaud

Kriteret që tregojnë praninë e sindromës dytësore të Raynaud janë:

 • Vetëm një dorë është prekur.
 • Indet në zonat e prekura janë të dëmtuara.

Për të dalluar në mënyrë të besueshme sindromën e Raynaud nga sëmundjet e tjera me simptoma pjesërisht të ngjashme, janë të mundshme një numër ekzaminimesh të mëtejshme.

Mikroskopi kapilar

Gjatë një mikroskopi kapilar, mjeku ekzaminon enët (kapilarët) më të vegjël të duarve. Kjo mund të përdoret, për shembull, për të përcaktuar sklerodermën si shkaktar i sindromës dytësore të Raynaud. Kjo sëmundje shoqërohet me kapilarë gjigantë, rajone pa vaskulare dhe gjakderdhje të vogël.

Testet e gjakut

Testet e gjakut zbulojnë gjendje të tjera që ndonjëherë rezultojnë në sindromën dytësore të Raynaud. Për shembull, numërimi i gjakut, nivelet e inflamacionit dhe zbulimi i disa antitrupave janë të rëndësishëm. Këto përfshijnë të ashtuquajturat antitrupa ANA dhe anti-ADN, të cilat janë tipike për sëmundjen e rrallë të imunitetit, lupus eritematoz.

Procedurat e imazhit

Është e rëndësishme të përjashtohen kushte të tjera që shfaqen me simptoma të ngjashme me ato të sindromës Raynaud. Këto përfshijnë mpiksjen e gjakut (emboli) dhe sëmundjen okluzive të arterieve periferike (pAVK), në të cilat enët e gjakut bllokohen. Përveç kësaj, e ashtuquajtura akrocianozë e izoluar shoqërohet me një ngjyrim blu pa dhimbje të duarve. Një gjendje shqetësuese në pamje të parë, por e padëmshme janë mavijosjet spontane në gisht (i ashtuquajturi hematoma spontane e gishtit).

Parandalim