Artriti Reaktiv (Sindroma e Reiter)

Vështrim i shkurtër

  • Çfarë është artriti reaktiv? Një inflamacion i kyçeve i shkaktuar nga një infeksion bakterial në një pjesë tjetër të trupit (zakonisht në organet urinare dhe gjenitale ose në traktin gastrointestinal). Emri i vjetër i sëmundjes: Sëmundja Reiter ose sindroma Reiter.
  • Simptomat: inflamacion i dhimbshëm i kyçeve (zakonisht në gju, kyçin e këmbës, nyjet e ijeve), konjuktivit dhe uretrit – së bashku të quajtur treshe e Reiter. Ndonjëherë edhe ndryshime të lëkurës dhe mukozës, më rrallë inflamacion në zonën e tendinave, shtyllës kurrizore ose organeve të brendshme. Temperatura mund të jetë shoqëruese.
  • Shkaku: i paqartë. Ndoshta sistemi imunitar nuk mund të luftojë në mënyrë adekuate infeksionin bakterial shkaktar - proteinat bakteriale ose bakteret e gjalla mbeten në nyje dhe mukozë, ndaj të cilave sistemi imunitar vazhdon të reagojë.
  • Trajtimi: Medikamente të tilla si antibiotikët, ilaçet kundër dhimbjeve dhe anti-inflamatore pa kortizon (siç është ibuprofeni), kortizoni (në raste të rënda), të ashtuquajturat DMARDs (në rastet kronike). Masat fizioterapeutike shoqëruese.
  • Prognoza: Artriti reaktiv zakonisht shërohet vetvetiu brenda disa muajsh. Në rastet e mbetura, pacientët vuajnë prej saj për një periudhë më të gjatë kohore. Përveç kësaj, rikthimet janë të mundshme.

Artriti reaktiv: Përkufizim

Njerëzit e të gjitha moshave në mbarë botën mund të zhvillojnë artrit reaktiv. Megjithatë, shumica e të prekurve janë më të rinj se 40 vjeç. Në Gjermani, 30 deri në 40 nga 100,000 të rritur vuajnë nga artriti reaktiv.

Emri i vjetër: Sëmundja Reiter

Në vitin 1916, mjeku, bakteriologu dhe higjenisti nga Berlini Hans Reiter përshkroi për herë të parë një sëmundje me tre simptomat kryesore të inflamacionit të kyçeve (artriti), uretritit (uretritit) dhe konjuktivitit - të njohura kolektivisht si "triada Reiter".

Sëmundja u emërua pas tij si sëmundja e Reiter (sindroma e Reiter, sëmundja e Reiter). Megjithatë, duke qenë se Hans Reiter ishte një zyrtar i lartë në regjimin nacional-socialist, sëmundja u quajt "artriti reaktiv" në fillim të shekullit të 21-të, fillimisht jashtë vendit dhe më pas edhe në Gjermani.

Artriti reaktiv: simptomat

Simptomat në artritin reaktiv zakonisht shfaqen rreth dy deri në katër javë pas një infeksioni të organeve urinare ose gjenitale, traktit gastrointestinal ose traktit respirator. Megjithatë, mund të duhen deri në gjashtë javë para se të ndihen simptomat e para.

Ankesat e përbashkëta

Zakonisht preken vetëm një ose disa nyje (mono-to oligoartrit) dhe rrallë disa nyje në të njëjtën kohë (polartriti) si në sëmundjet e tjera reumatizmale. Ndonjëherë inflamacioni ndryshon nga një nyje në tjetrën.

Dhimbja, skuqja dhe hipertermia e lidhur me inflamacionin janë veçanërisht të zakonshme në nyjet e gjurit dhe kyçit të këmbës dhe në nyjet e ijeve. Në mënyrë tipike, një ose më shumë nyje të gishtërinjve preken gjithashtu, dhe nganjëherë nyjet e gishtërinjve (daktiliti). Nëse i gjithë gishti i këmbës ose gishti është i fryrë, ai quhet "gishti i sallamit" ose "gishti i sallamit".

Inflamacion i syve

Gjithashtu i zakonshëm në artritin reaktiv është inflamacioni i njërës ose të dy anëve të syrit, veçanërisht inflamacioni i konjuktivës (konjuktiviti). Ndonjëherë zhvillohet inflamacioni i irisit ose kornesë (keratiti). Simptomat tipike janë fotofobia, skuqja, djegia, sytë e dhimbshëm dhe mundësisht shikimi i dëmtuar.

Në raste të rënda, inflamacioni i syve mund të çojë edhe në verbëri.

Ndryshimet e lëkurës dhe mukozës

Ndonjëherë artriti reaktiv shkakton edhe ndryshime të ndryshme të lëkurës – shpesh në shputat e duarve dhe këmbëve: Zonat e prekura mund të ngjajnë me psoriasis, ose lëkura është tepër e keratinizuar (keratoma blennorrhagicum).

Disa pacientë me sëmundjen Reiter kanë nyje lëkure të dhimbshme, të kuqërremta në të kaltërosh në zonën e kyçit të këmbës dhe të poshtme të këmbës (erythema nodosum).

Në disa raste preket edhe mukoza e gojës. Shpesh ka rritje të prodhimit të pështymës dhe depozitave në gjuhë. Gjatë disa ditëve, depozitat më pas zhvillohen në të ashtuquajturën gjuhë harte, në të cilën zonat me ngjyrë kafe ose të bardhë alternohen me zona që ende duken normale.

Inflamacion i traktit urinar dhe organeve gjenitale

Uretriti gjithashtu mund të ndodhë së bashku me artritin reaktiv. Individët e prekur përjetojnë urinim të shpeshtë dhe dhimbje gjatë urinimit. Kjo e fundit mund të jetë gjithashtu për shkak të cistitit ose prostatitit - gjithashtu shoqërues të mundshëm të artritit reaktiv.

Ndonjëherë pacientët gjithashtu përjetojnë rrjedhje nga uretra - ose nga vagina. Artriti reaktiv mund të shoqërohet edhe me inflamacion të mukozave në qafën e mitrës (cervicitis).

Simptoma më pak të zakonshme shoqëruese

Përveç nyjeve, tendinat, mbështjelljet e tendinave dhe futjet e tendinave gjithashtu mund të inflamohen. Tetiva e Akilit në thembër preket veçanërisht shpesh. Personat e prekur kryesisht raportojnë dhimbje kur lëvizin këmbën. Nëse pllaka e tendinit në shputën e këmbës inflamohet, ecja shoqërohet me dhimbje të forta.

Disa njerëz me artrit reaktiv vuajnë nga simptoma të përgjithshme si ethe, dobësi dhe humbje peshe. Mund të ndodhë edhe dhimbje muskulore.

Disa pacientë zhvillojnë inflamacion të lehtë të veshkave, ndërsa sëmundjet më të rënda të veshkave janë të rralla. Ekziston edhe rreziku i inflamacionit të muskujve të zemrës. Kjo, nga ana tjetër, ndonjëherë shkakton aritmi kardiake.

Artriti reaktiv: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Është e paqartë saktësisht se si zhvillohet artriti reaktiv (sëmundja e Reiter). Shkaktësi është zakonisht një infeksion me baktere në traktin gastrointestinal, në organet urinare dhe gjenitale ose (më rrallë) në traktin respirator. Patogjenët tipikë janë klamidia dhe enterobakteret (salmonela, yersinia, shigella, kampilobakter).

Për shembull, një deri në tre përqind e njerëzve që kontraktojnë një infeksion të traktit urinar me bakterin Chlamydia trachomatis zhvillojnë më pas artritin reaktiv. Pas infeksioneve gastrointestinale me enterobaktere, ky është rasti për 30 për qind të pacientëve.

Te njerëzit me artrit reaktiv, trupi ndoshta nuk është në gjendje të eliminojë plotësisht patogjenët nga infeksioni i mëparshëm: nga indi i infektuar fillimisht, bakteret hyjnë në nyje dhe mukozë nëpërmjet gjakut dhe kanaleve limfatike. Proteinat e patogjenit apo edhe bakteret e gjalla ndoshta mbeten atje. Sistemi imunitar vazhdon të luftojë komponentët e huaj, duke shkaktuar inflamacion në vende të ndryshme në trup. Për shembull, kur membrana kyçe bie në kontakt me proteinat sipërfaqësore të baktereve të caktuara, ajo përgjigjet me një përgjigje inflamatore.

Artriti reaktiv: faktorë rreziku

Më shumë se gjysma e të gjithë njerëzve me artrit reaktiv janë të predispozuar gjenetikisht. Në to mund të zbulohet i ashtuquajturi HLA-B27 - një proteinë në sipërfaqen e pothuajse të gjitha qelizave të trupit. Gjithashtu gjendet shpesh në disa sëmundje të tjera inflamatore reumatizmale (si artriti reumatoid dhe spondiliti ankiloz). Pacientët me artrit reaktiv që kanë HLA-B27 janë në rrezik më të lartë për një ecuri më të rëndë dhe të zgjatur të sëmundjes. Përveç kësaj, skeleti boshtor (shpina, artikulacioni sakroiliak) është më i prekur në to.

Artriti reaktiv: ekzaminime dhe diagnoza

Histori mjekesore

Nëse përshkruani simptoma të tilla si ato të listuara më sipër, mjeku do të dyshojë shpejt për artritin reaktiv. Sidomos nëse jeni një i ri, në të cilin një ose disa kyçe të mëdha janë inflamuar papritur, dyshimi për "sëmundjen e Reiter" është i dukshëm.

Më pas, mjeku do t'ju pyesë nëse keni pasur, për shembull, një infeksion të fshikëzës ose uretrës (për shembull, nga patogjenët e transmetuar gjatë seksit), një sëmundje diarreike ose një infeksion të traktit respirator në ditët ose javët e fundit. Nëse po, dyshimi për artrit reaktiv forcohet.

Zbulimi i patogjenit

Megjithatë, ndonjëherë, infeksione të tilla ndodhin pa simptoma (të qarta) dhe kështu kalojnë pa u vënë re. Ose pacienti nuk e mban mend atë. Prandaj, nëse dyshohet për artrit reaktiv, bëhet një përpjekje për të zbuluar agjentët infektivë shkaktarë. Për ta bërë këtë, mjeku do t'ju kërkojë një mostër të jashtëqitjes ose urinës. Tamponët e traktit urinar, anusit, qafës së mitrës ose fytit gjithashtu mund të kërkohen për agjentë infektivë.

Megjithatë, infeksioni akut zakonisht ndodhi disa javë më parë, kështu që zbulimi i drejtpërdrejtë i patogjenit shpesh nuk është më i mundur. Zbulimi indirekt i patogjenit mund të jetë më pas një ndihmë e mëtejshme: gjaku testohet për antitrupa specifikë kundër patogjenëve që mund të konsiderohen si shkaktarë të artritit reaktiv.

Testet e mëtejshme të gjakut

Zbulimi i HLA-B27 në gjak është i suksesshëm në shumicën, por jo të gjithë pacientët. Kështu, mungesa e HLA-B27 nuk përjashton artritin reaktiv.

Procedurat e imazhit

Imazhi i nyjeve të prekura dhe segmenteve të shtyllës kurrizore ofron informacion më të saktë për shkallën e dëmtimit të kyçeve. Mjeku juaj mund të përdorë procedura të tilla si në vijim:

  • Ekzaminimi me ultratinguj
  • Imazhe rezonancë magnetike (MRI)
  • Shintigrafia e kockave

Rrezet X nuk tregojnë ndonjë ndryshim në nyjet e prekura gjatë gjashtë muajve të parë të artritit reaktiv. Prandaj, ato janë më të dobishme më vonë gjatë rrjedhës së sëmundjes - ose për të përjashtuar sëmundje të tjera si shkaktarë të simptomave të kyçeve.

Birë në nyje

Ndonjëherë është e nevojshme një birë e përbashkët. Kjo përfshin shpimin e zgavrës së kyçit me një gjilpërë të zbrazët të imët për të hequr një pjesë të lëngjeve të kyçit për një ekzaminim më të detajuar (analizë sinoviale). Kjo mund të ndihmojë në identifikimin e shkaqeve të tjera të inflamacionit të kyçeve. Për shembull, nëse bakteret si Staphylococcus aureus ose Haemophilus influenzae gjenden në lëngun e kyçeve, kjo tregon për artrit septik. Zbulimi i Borrelia tregon borreliosis Lyme.

Provime të tjera

Për më tepër, mjeku mund të kontrollojë, për shembull, nëse funksioni i veshkave është i kufizuar nga artriti reaktiv. Një test i urinës ndihmon për këtë.

Matja e aktivitetit elektrik të zemrës (elektrokardiografia, EKG) dhe ekografia e zemrës (ekokardiografia) duhet të përjashtojnë mundësinë që reaksioni imunitar të ketë prekur edhe zemrën.

Nëse ju preken edhe sytë, patjetër që do t'ju duhet të vizitoni edhe një okulist. Ai mund të ekzaminojë sytë tuaj më nga afër dhe më pas të sugjerojë një trajtim të përshtatshëm. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e problemeve të shikimit më vonë!

Artriti reaktiv: Trajtimi

Artriti reaktiv trajtohet kryesisht me medikamente. Përveç kësaj, masat fizioterapeutike mund të ndihmojnë kundër simptomave.

Trajtimi me ilaçe

Nëse mjeku juaj ka vërtetuar një infeksion me baktere si nxitës i artritit reaktiv, ju do të merrni antibiotikë të përshtatshëm. Nëse bakteret janë klamidia seksualisht të transmetueshme, edhe partneri juaj duhet të trajtohet. Përndryshe, ai ose ajo mund t'ju infektojë përsëri pas marrjes së antibiotikëve.

Nëse patogjenët shkaktarë nuk dihen, terapia me antibiotikë nuk këshillohet.

Simptomat mund të trajtohen me ilaçe kundër dhimbjeve dhe anti-inflamatore. Barnat e përshtatshme përfshijnë barnat anti-inflamatore pa kortizon (jo-steroide) si diklofenaku dhe ibuprofeni.

Nëse sëmundja është e rëndë, shpesh duhet të përdoren glukokortikoidet (kortizoni) për një kohë të shkurtër. Kortizoni gjithashtu mund të injektohet direkt në nyje nëse është përjashtuar një infeksion bakterial i kyçit.

Nëse artriti reaktiv nuk largohet brenda pak muajsh, ai quhet artrit kronik. Në këtë rast, mund të jetë i nevojshëm trajtimi me të ashtuquajturat terapeutikë bazë (barna bazë), të njohura si barna anti-reumatike modifikuese të sëmundjes (DMARDs). Ato mund të pengojnë inflamacionin dhe të modulojnë sistemin imunitar dhe në përgjithësi të formojnë bazën e trajtimit për sëmundjet inflamatore reumatizmale (si artriti reumatoid).

Fizioterapi

Masat fizioterapeutike mbështesin trajtimin medikamentoz të artritit reaktiv. Për shembull, terapia e ftohtë (krioterapia, për shembull në formën e kriopakeve) mund të lehtësojë proceset akute inflamatore dhe dhimbjen. Ushtrimet e lëvizjes dhe terapia manuale mund t'i mbajnë kyçet të lëvizshme ose t'i bëjnë ato më të lëvizshme dhe të parandalojnë regresionin e muskujve.

Çfarë mund të bësh vetë

Mundohuni t'i trajtoni me lehtësi nyjet e prekura. Megjithatë, nëse fizioterapisti ju rekomandon ushtrime për t'i bërë në shtëpi, duhet t'i bëni ato me ndërgjegje.

Ju gjithashtu mund të aplikoni kompresa ftohëse në nyje me inflamacion akut dhe të dhimbshëm vetë.

Megjithatë, pacientët me presion të lartë të gjakut duhet të jenë të kujdesshëm me aplikimet e ftohta dhe të pyesin mjekun për këshilla paraprakisht.

Artriti reaktiv: rrjedha e sëmundjes dhe prognoza

Shumë të sëmurë janë të interesuar për një pyetje në veçanti: Sa zgjat artriti reaktiv? Përgjigja qetësuese është se artriti reaktiv zakonisht shërohet vetë pas gjashtë deri në dymbëdhjetë muaj. Deri atëherë, mjekimi dhe fizioterapia mund të lehtësojnë simptomat.

Në 20 për qind të rasteve, artriti kronik reaktiv shoqërohet me shfaqjen e sëmundjeve të tjera inflamatore të shtyllës kurrizore (spondiloartritide), si artriti psoriatik ose spondiloartriti aksial.

Komplikimet lindin, për shembull, kur inflamacioni i kyçit dëmton përgjithmonë funksionin e kyçit - deri në shkatërrimin e kyçit. Në sy, procesi inflamator mund të përhapet nga konjuktiva në iris dhe strukturat e syrit ngjitur. Kjo mund të dëmtojë përgjithmonë funksionin e shikimit. Mund të zhvillohet i ashtuquajturi katarakt, i cili mund të çojë në verbëri.

Në gjysmën e pacientëve, sëmundja kthehet pas njëfarë kohe (përsëritje), e shkaktuar nga një infeksion i rinovuar. Pra, kushdo që ka pasur tashmë artrit reaktiv është në rrezik të shtuar për ta zhvilluar atë përsëri. Megjithatë, ndonjëherë shfaqen vetëm simptoma individuale, si konjuktiviti.

Ju mund të mbroheni nga një infeksion klamidia si një shkaktar (i ripërtërirë) i artritit reaktiv duke përdorur gjithmonë prezervativë gjatë seksit – veçanërisht nëse keni partnerë të ndryshëm seksualë.