Njohja e simptomave të gastroenteritit

Simptoma tipike gastrointestinale

Në gastroenterit, patogjenët kolonizohen dhe dëmtojnë traktin tretës. Prandaj, simptomat e gastroenteritit fokusohen në këtë fushë:

 • Përzier dhe të vjella
 • diarre
 • Ngërçe dhe dhimbje barku

Në mënyrë tipike, simptomat zhvillohen shumë shpejt, shpesh brenda disa orësh. Ashpërsia e simptomave varet nga lloji i patogjenit dhe faktorët individualë si gjendja fizike e pacientit.

Përzier dhe të vjella

Të përzierat dhe të vjellat mund të jenë të rënda në fazën akute të gastroenteritit. Disa të sëmurë vjellin disa herë në orë. Mukoza e stomakut dhe e zorrëve është aq e irrituar gjatë gastroenteritit, saqë trupi nuk mund të mbajë asgjë poshtë. Kjo mund të jetë shumë dobësuese, veçanërisht për shkak se sasi të mëdha të lëngjeve dhe kripërave (elektroliteve) humbasin me të vjella (dhe diarre).

Disa njerëz vjellin jo vetëm përmes gojës, por edhe përmes hundës, duke bërë që membranat e mukozës së hundës të fryhen. Në rastin më të keq, të vjellat mund të futen në rrugët e frymëmarrjes, gjë që mund të çojë në pneumoni, e cila është e vështirë për t'u trajtuar.

Diarre

Me diarre, konsistenca e lëngshme e jashtëqitjes dhe fshirja e shpeshtë irritojnë lëkurën rreth anusit. Në raste të pafavorshme, rajoni madje mund të inflamohet.

Fillimi i papritur dhe i dhunshëm i diarresë, konsistenca e jashtëqitjes dhe nëse mund të përmbajë gjak varet gjithashtu nga patogjeni:

Në shumicën e rasteve, diarreja dhe simptomat e tjera të gastroenteritit shfaqen shumë papritur, madje në mënyrë shpërthyese në rastin e disa patogjenëve të tillë si bakteret e gjinisë Campylobacter. Jashtëqitja është shpesh e holluar me ujë, por gjithashtu mund të jetë e butë, veçanërisht në fillim.

Ndonjëherë jashtëqitja gjithashtu duket e rrëshqitshme për shkak të shumë qelizave të mukozës së shkatërruar të traktit gastrointestinal. Në rastin e dizenterisë amebike, papastërtitë e gjakut dhe mukusit e bëjnë jashtëqitjen të duket si "pelte me mjedër". Format e rënda të kolerës shkaktojnë diarre aq të holluar me ujë, saqë njihen edhe si "jashtëqitje me ujë orizi".

Dhimbje barku dhe dhimbje barku

Diarreja zakonisht shoqërohet me ngërçe barku dhe dhimbje barku, të cilat shfaqen me ndërprerje. Pas shkuarjes në tualet, këto ngërçe shpesh largohen për një kohë.

Simptomat e përgjithshme të gripit gastrointestinal

Përveç simptomave tipike gastrointestinale të përshkruara më sipër, zakonisht ka edhe simptoma të përgjithshme – pra simptoma që nuk janë karakteristike për një sëmundje specifike. Për shembull, gastroenteriti mund të shoqërohet edhe me ethe – një simptomë e lidhur më shpesh me ftohjet dhe infeksionet e ngjashme me gripin.

Ndonjëherë shenja të tilla jospecifike të sëmundjes i paraprijnë diarresë për një kohë, në raste të tjera ato ndodhin në të njëjtën kohë me diarrenë.

Gastroenterit pa simptoma

Në disa raste, infeksionet me patogjenë që zakonisht shkaktojnë gastroenterit janë plotësisht asimptomatike. Për shembull, shumë të rritur nuk zhvillojnë asnjë simptomë gastrointestinale nga një infeksion EHEC. Infeksioni me rotavirus në këtë grupmoshë është gjithashtu shpesh subklinik, pra pa ndonjë shenjë të dukshme të sëmundjes.

Ky fenomen është veçanërisht i theksuar në rastin e dizenterisë amebike dhe kolerës. Të dyja sëmundjet janë ndër sëmundjet tipike të udhëtimit që ndodhin në shumë vende me standarde të ulëta higjienike. Shumë njerëz janë bartës asimptomatikë të baktereve të amebës ose kolerës pa u sëmurë vetë. Në rastin e kolerës, vetëm 15 për qind e të infektuarve shfaqin simptoma gastrointestinale ose shenja të tjera sëmundjeje.

Gripi i stomakut: komplikime

Megjithëse simptomat tipike të gastroenteritit janë shumë të pakëndshme, ato zakonisht nuk paraqesin një rrezik serioz për shëndetin. Megjithatë, në rrethana të caktuara, rrjedha e sëmundjes mund të jetë veçanërisht e rëndë. Kjo mund të ndodhë, për shembull, nëse sistemi imunitar është dobësuar. Të prekurit duhet të marrin trajtim urgjent mjekësor, përndryshe ekziston rreziku i komplikimeve serioze:

dehidratim

Nëse simptomat klasike të infeksionit gastrointestinal të të vjellave dhe diarresë janë shumë të rënda, mund të zhvillohet një mungesë serioze e lëngjeve (dehidratim) dhe elektroliteve – veçanërisht natriumit dhe kaliumit. Në raste ekstreme, kjo mund të jetë fatale pa trajtim!

Mjekët i referohen mungesës së lëngjeve në trup si dehidrim. Dehidratimi masiv njihet edhe si ekzikoza.

Të moshuarit gjithashtu mund të zhvillojnë shpejt një mungesë serioze të lëngjeve dhe kripës nëse kanë diarre dhe të vjella të rënda.

Nëse foshnjat, fëmijët e vegjël ose të moshuarit shfaqin simptoma të gripit gastrointestinal, këshillohet gjithmonë të shkoni te mjeku!

Shenjat e dehidrimit

Në varësi të shkallës së dehidrimit, mund të shfaqen shenja të ndryshme paralajmëruese:

 • lëkurë të thatë dhe veçanërisht mukoza të thata
 • sytë e mbytur
 • Qarkullimi i reduktuar i gjakut dhe ekstremitetet e ftohta
 • palosjet e lëkurës në këmbë (p.sh. një palosje e lëkurës në anën e pasme të dorës e tërhequr me gishta qëndron në këmbë për ca kohë pas lëshimit)
 • Humbje e rëndë dhe e papritur e peshës: tek foshnjat, një humbje peshe prej dhjetë për qind ose më shumë e peshës trupore është tashmë shumë shqetësuese.
 • Gjendja e përgjithshme gjithnjë e më e përkeqësuar
 • Përgjumje dhe përgjumje e pazakontë (përgjumje). Megjithatë, ndonjëherë, të prekurit fillimisht shfaqin gjithashtu shqetësim të rëndë (agjitacion) për sa kohë që mungesa e ujit vazhdon.
 • Marramendje gjatë qëndrimit në këmbë me rrezik për të rënë (hipotension ortostatik)
 • Rritja e rrahjeve të zemrës me uljen e presionit të gjakut

Në rastet e rënda, ka shenja të mëtejshme: Pacientët me gastroenterit që kanë humbur sasi të mëdha lëngjesh (eksikoza) gjithashtu zhvillohen.

 • konfiskimet
 • Dhimbje në veshka
 • Ulja e sasisë së urinës (oliguria/anuria)

Shenjat e mungesës së elektroliteve

Në rastin e gastroenteritit, kripërat, bazat dhe acidet, të njohura si elektrolite, humbasin së bashku me lëngjet. Në rastet më të rënda, kjo mund të çojë në ndryshime në vlerën e pH në gjak dhe më pas të shkaktojë aritmi kardiake dhe dëmtim nervor.

Komplikime të tjera

Gastroenteriti gjithashtu mund të çojë në komplikimet e mëposhtme:

 • Perforimi i zorrëve: Në raste ekstreme, disa patogjenë (si Shigella dhe Entamoeba histolytica) jo vetëm që shkaktojnë simptomat klasike të gripit gastrointestinal, por gjithashtu çojnë në një perforim të zorrëve. Mbetjet e ushqimit dhe patogjenët nga zorrët hyjnë në zgavrën e barkut dhe mund të shkaktojnë peritonit. Kjo shpesh është kërcënuese për jetën!
 • Megakoloni toksik: Në lidhje me disa patogjenë të gastroenteritit, në raste të rralla mund të vërehet edhe megakoloni toksik. Në këtë rast, zorra e trashë bëhet shumë e përflakur dhe e zgjeruar. Ka rrezik për jetën!
 • Dështimi i veshkave: Disa toksina të prodhuara nga patogjenët e gastroenteritit (veçanërisht EHEC dhe Shigella) mund të sulmojnë veshkat dhe të shkaktojnë sindromën hemolitike uremike (HUS). Karakterizohet nga dëmtimi i mureve të enëve të gjakut dhe dështimi akut i veshkave. Ashtu si në rastet e tjera, të prekurit kanë nevojë për ndihmë mjekësore të shpejtë!

Gastroenteriti mund të bëhet problematik në pacientët me mungesë imuniteti (p.sh. për shkak të sëmundjeve të caktuara si SIDA ose si rezultat i kimioterapisë): Simptomat gastrointestinale mund të zgjasin më shumë se normalja. Përveç kësaj, të prekurit janë më të ndjeshëm ndaj komplikimeve të caktuara që përndryshe ndodhin shumë rrallë.

Për shembull, gastroenteriti i shkaktuar nga noroviruset mund të shkaktojë simptoma edhe disa javë pas fillimit të sëmundjes (kursi i zgjatur). Ekziston gjithashtu një rrezik i infeksionit sistemik (sepsis) në këta pacientë me rrezik të lartë - patogjenët fillimisht të kufizuar në traktin tretës u përhapën edhe në pjesën tjetër të trupit. Një shembull i kësaj është sepsa e salmonelës, në të cilën salmonela mund të kolonizojë perikardin, meningjet dhe kockat.

Simptomat pas gastroenteritit

Një shembull i rëndësishëm i kësaj është artriti reaktiv. Ditë, ndonjëherë edhe javë, pasi simptomat tipike të gripit gastrointestinal (ose ato të një infeksioni tjetër) janë qetësuar, papritmas shfaqet inflamacioni në nyje të ndryshme, sy dhe uretrës (i njohur më parë si triada e Reiter). Sidoqoftë, ky fenomen në përgjithësi është shumë i rrallë. Patogjenët që shkaktojnë artritin reaktiv përfshijnë Shigella dhe Campylobacter.

Në raste të rralla këto të fundit shkaktojnë edhe sindromën Guillain-Barré. Kjo është një sëmundje inflamatore e nervave që mund të çojë në paralizë të rëndë dhe shpesh kërkon trajtim intensiv mjekësor.

Komplikimet janë të rralla