Karcinoma e rektumit: Simptomat dhe terapia

Vështrim i shkurtër: kanceri i zorrës së trashë

  • Çfarë është kanceri rektal? Kanceri i zorrës së trashë në seksionin e fundit të zorrës së trashë
  • Si zhvillohen karcinomat e rektumit? Kryesisht nga polipet fillimisht beninje të zorrëve (kryesisht adenoma)
  • Frekuenca: rreth 25,000 njerëz zhvillojnë kancer të ri rektal çdo vit, meshkujt pak më shpesh
  • Simptomat: Gjak në jashtëqitje, lëvizje të dhimbshme të zorrëve, ndonjëherë ndryshime në lëvizjet e zorrëve, jashtëqitje më vonë me laps, jashtëqitje të pavullnetshme dhe erë, dhimbje sakrale
  • Shkaqet: dieta e pahijshme (pak fibra, shumë mish dhe yndyrë), mungesa e stërvitjes, obeziteti, alkooli, nikotina, faktorë gjenetikë, sëmundje inflamatore kronike të zorrëve
  • Trajtimi: rrezatimi dhe operacioni për shërim, shpesh në kombinim me kimioterapinë; ndonjëherë dalje artificiale e zorrëve

Kanceri rektal: përshkrim.

Në shumë pacientë me kancer kolorektal, tumori ndodhet në rektum ose rektum. Ky është pjesa e fundit e zorrëve para anusit. Është rreth 15 deri në 18 centimetra e gjatë dhe luan një rol vendimtar në defekimin.

Kanceri i rektumit: shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Kanceri rektal zakonisht zhvillohet nga rritje beninje të mukozës së zorrëve, të ashtuquajturat polipe të zorrëve. Polipe të tilla gjenden në zorrët e shumë njerëzve. Në shumicën e rasteve ato mbeten të padëmshme. Megjithatë, ato gjithashtu mund të degjenerojnë me kalimin e viteve dhe të zhvillohen në kancer - zhvillohet një karcinoma rektal.

Një tumor kanceroz rritet shpejt dhe në mënyrë të pakontrolluar. Ai pushton indet e shëndetshme përreth dhe e shkatërron atë. Përveç kësaj, qelizat individuale të kancerit mund të përhapen në të gjithë trupin nëpërmjet gjakut dhe kanaleve limfatike dhe të formojnë tumore (metastaza) diku tjetër, për shembull në nyjet limfatike, mushkëri ose mëlçi.

Predispozita gjenetike

Ndonjëherë kanceri i rektumit shfaqet në familje. Kjo sugjeron se ekziston një predispozitë gjenetike ndaj kancerit të zorrës së trashë në familje të tilla: Të prekurit kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit rektal nga polipet beninje të zorrëve në rektum.

Kushtet para-ekzistuese

Sëmundja kronike inflamatore e zorrëve gjithashtu rrit rrezikun e kancerit të zorrës së trashë (dhe tumoreve të tjera malinje të zorrëve). Kjo është veçanërisht e vërtetë për kolitin ulceroz. Diabeti mellitus gjithashtu rrit rrezikun e kancerit kolorektal, sipas njohurive aktuale.

Jetesa jo e shëndetshme

Shumë shpesh, një mënyrë jetese jo e shëndetshme kontribuon në zhvillimin e kancerit të zorrës së trashë dhe kancerit kolorektal në përgjithësi: Pak ushtrime fizike, mbipesha dhe një dietë e pashëndetshme rrisin rrezikun e kancerit.

Në veçanti, shumë mish i kuq, salcice të përpunuara, një dietë me yndyrë të lartë dhe pak fibra konsiderohen faktorë rreziku për kancerin e zorrës së trashë dhe forma të tjera të kancerit kolorektal. E njëjta gjë vlen edhe për nikotinën dhe alkoolin.

Konsumimi i rregullt i perimeve dhe frutave, si dhe një dietë me pak yndyrë, me pak mish, me fibra dhe stërvitje të rregullt zvogëlojnë rrezikun e kancerit kolorektal (përfshirë kancerin rektal)!

moshë

Një tjetër faktor rreziku i zakonshëm për të gjitha format e kancerit kolorektal është mosha: rreziku i sëmundjes rritet me moshën. Kështu, mosha mesatare e fillimit në momentin e diagnozës është rreth 71 vjeç (burra) ose 75 vjeç (gratë).

Kanceri i rektumit: simptomat

Jo çdo ndryshim në zakonet e zorrëve nënkupton kancer. Megjithatë, çdo anomali e vazhdueshme duhet të sqarohet nga një mjek!

Simptoma të përgjithshme

Kanceri rektal gjithashtu mund të shkaktojë simptoma të përgjithshme. Për shembull, shumë pacientë ndjejnë performancë të zvogëluar dhe lodhje. Disa pacientë raportojnë gjithashtu humbje të padëshiruar në peshë ose temperaturë.

Anemi

Shpesh shfaqen edhe simptomat e anemisë. Këto përfshijnë, për shembull, zbehjen, uljen e tolerancës ndaj ushtrimeve dhe palpitacionet. Anemia shfaqet sepse kanceri i zorrës së trashë rrjedh gjak lehtë dhe shpesh.

Jashtëqitja e lapsit dhe obstruksioni i zorrëve

Nëse kanceri i rektumit është i avancuar, ai mund të ngushtojë kalimin përmes rektumit. Lëvizjet e zorrëve më pas duken të holla si laps ("jashtëqitje lapsi"). Nëse tumori vazhdon të rritet, ekziston rreziku i obstruksionit të zorrëve (ileus).

Dhimbje

Përveç dhimbjes gjatë lëvizjeve të zorrëve, dhimbja mund të shfaqet edhe në pjesën e poshtme të barkut ose sakrum. Nëse qelizat e kancerit janë përhapur në të gjithë trupin (metastaza), tumoret e bija shkaktojnë simptoma të mëtejshme. Metastazat në mëlçi, për shembull, shkaktojnë dhimbje në pjesën e sipërme të barkut në anën e djathtë, ndërsa metastazat në mushkëri shkaktojnë kollë dhe vështirësi në frymëmarrje.

Nëse keni vërejtur anomali në lëvizjet e zorrëve, është mirë që fillimisht të kontaktoni mjekun tuaj të familjes. Nëse është e nevojshme, ai ose ajo do t'ju referojë te një specialist. Ky është zakonisht një gastroenterolog, proktolog ose kirurg visceral.

Histori mjekesore

Nëse dyshohet për kancer rektal, mjeku fillimisht do t'ju pyesë në detaje për historinë tuaj mjekësore. Për shembull, ai do t'ju kërkojë të përshkruani simptomat tuaja në detaje, të pyesni për ndonjë sëmundje të mëparshme ose themelore dhe për mënyrën tuaj të jetesës. Ai gjithashtu do të pyesë nëse ka ndonjë rast të mëparshëm të kancerit kolorektal në familjen tuaj (historia familjare).

Ekzaminim fizik

Hapi tjetër është një ekzaminim fizik. Nga njëra anë, kjo i lejon mjekut të vlerësojë më mirë gjendjen tuaj të përgjithshme. Për një tjetër, ai kërkon indikacione të mundshme për kancer. Kjo përfshin një ekzaminim dixhital-rektal: mjeku palpon rektumin tuaj me një gisht përmes anusit. Në disa pacientë, kanceri rektal mund të palpohet gjatë kësaj procedure.

colonoscopy

Gjatë një kolonoskopie, mjeku mund të heqë drejtpërdrejt polipet e zorrëve dhe të marrë mostra të vogla të indeve (biopsi) nga vendet e dyshimta të mukozës. Patologët më pas i ekzaminojnë ato nën mikroskop.

Ekografia e rektumit

Për një ekzaminim më të detajuar, mjeku ndonjëherë kryen edhe një ekografi të rektumit. Në këtë të ashtuquajtur sonografi endorektale, ekzaminuesi e shtyn sondën ekografike përmes anusit në rektum, si në një kolonoskopi. Në këtë mënyrë, ai mund të vlerësojë më mirë shtresat individuale të murit të zorrëve dhe organet fqinje.

Inskenimi i ekzaminimeve

Një ekzaminim i detajuar i zorrëve dhe analiza e mostrave të indeve të marra është e mjaftueshme për të diagnostikuar me siguri kancerin e zorrës së trashë. Nëse dyshimi konfirmohet, mjeku urdhëron ekzaminime të mëtejshme, të ashtuquajturat stadim. Kjo shërben për të përcaktuar vendndodhjen dhe madhësinë e saktë të tumorit si dhe përhapjen e tij në trup.

Nëse gratë dyshojnë se kanceri i rektumit është përhapur në vaginë ose në mitër, është i nevojshëm një ekzaminim gjinekologjik.

Kanceri i rektumit: trajtimi

Trajtimi i saktë për kancerin e rektumit është përshtatur për çdo pacient individualisht. Faza e tumorit, mosha dhe gjendja e përgjithshme e pacientit, si dhe sëmundjet shoqëruese luajnë një rol.

Klasifikimi në bazë të vendndodhjes

Një klasifikim fillestar bëhet edhe sipas vendndodhjes së kancerit rektal në rektum. Për ta bërë këtë, mjekët e ndajnë rektumin në të tretat dhe matin nga anusi. Kjo rezulton me kancer rektal të të tretës së poshtme (0-6 centimetra), të tretës së mesme (6-12 cm) dhe të tretës së sipërme (12-18 cm). Mjekët shpesh e trajtojnë kancerin e rektumit në të tretën e sipërme si një kancer të zorrës së trashë.

Kirurgji

Aktualisht, mënyra e vetme për të kuruar kancerin e zorrës së trashë është kirurgjia. Kirurgu e shkurton tumorin sa më plotësisht të jetë e mundur në atë që quhet rezeksion i thellë anterior rektal (TAR).

Në shumicën e rasteve, kirurgu krijon një anus artificial (anus praeter ose stoma). Fillimisht shërben për të mbrojtur vendin e kirurgjisë (stoma mbrojtëse) dhe mund të zhvendoset pas një kohe të caktuar. Megjithatë, nëse mjekut i është dashur të heqë pjesë të muskulit të sfinkterit, dalja artificiale e zorrëve mund të duhet të mbetet përgjithmonë.

Rrezatimi dhe kimioterapia

Për kancerin rektal në fazën e hershme, operacioni zakonisht është trajtim i mjaftueshëm. Nëse tumori është më i avancuar, pacientët marrin terapi me rrezatim ose rrezatim të kombinuar dhe kimioterapi (radiokimioterapi) përpara operacionit.

Ato mund të zvogëlojnë tumorin dhe ndonjëherë parandalojnë nevojën për të hequr edhe sfinkterin anal. Kjo terapi neoadjuvante gjithashtu zvogëlon rrezikun e përsëritjes. Kanceri rektal ka më pak gjasa të përsëritet.

Kimioterapia ose radiokimioterapia gjithashtu mund të jenë të dobishme pas operacionit: çdo qelizë kanceroze e mbetur në trup mund të vritet në këtë mënyrë (trajtim ndihmës).

Trajtimi i metastazave

Ndonjëherë kanceri i avancuar i rektumit shkakton metastaza në pjesë të tjera të trupit, si në mëlçi dhe mushkëri. Nëse është e mundur, mjekët i heqin ato me kirurgji – si vetë kanceri i zorrës së trashë. Nëse mjekët nuk mund të kryejnë operacion, opsione të tjera janë të disponueshme për metastazat në mëlçi (lazer, ngrirje, gatim me nxehtësi).

Lexoni më shumë rreth trajtimit në artikullin tonë Metastazat e mëlçisë.

Trajtimi paliativ

Në disa raste, kanceri i zorrës së trashë ka përparuar aq shumë sa që mjekët nuk mund të operojnë më vetë kancerin ose metastazat e tij. Më pas, profesionistët mjekësorë përpiqen të frenojnë përhapjen e mëtejshme për aq kohë sa të jetë e mundur.

Ky trajtim paliativ vonon simptomat e mëtejshme dhe, në mënyrë ideale, rrit cilësinë e jetës së mbetur. Në mënyrë tipike, mjekët përdorin kimioterapi për këtë qëllim.

Kanceri i rektumit: kursi dhe prognoza

Prandaj, përfitoni nga shqyrtimi i kancerit! Sa më herët të zbulohet kanceri, aq më e mirë është prognoza.

Në këtë mënyrë, kanceri i zorrës së trashë shpesh mund të zbulohet herët dhe të trajtohet në kohë. Bisedoni edhe me të afërmit tuaj për sëmundjet malinje në familje. Kjo do t'ju ndihmojë të vlerësoni më mirë rrezikun tuaj, si dhe atë të të dashurve tuaj.

Ju mund të lexoni më shumë rreth kësaj në artikullin tonë mbi shqyrtimin e kancerit kolorektal.

Një mënyrë jetese e shëndetshme gjithashtu zvogëlon rrezikun e kancerit. Ushtrimet e mjaftueshme, një dietë e pasur me fibra dhe abstenimi nga nikotina janë hapat e parë të rëndësishëm.

Nëse jeni prekur nga kanceri i zorrës së trashë, është e rëndësishme të ndiqni kontrollet e rregullta pasuese edhe pas përfundimit të suksesshëm të trajtimit. Çdo përsëritje e kancerit rektal më pas mund të zbulohet dhe trajtohet në një fazë të hershme.

Më shumë informacion rreth kancerit kolorektal dhe ekzaminimit të kancerit kolorektal mund të gjeni në faqen e internetit të Fondacionit Felix Burda (www.felix-burda-stiftung.de).