Prolapsi rektal: Përkufizimi, Trajtimi, Simptomat

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: varet nga ashpërsia, zakonisht është i nevojshëm trajtimi kirurgjik
 • Simptomat: rrjedhje, kruajtje, njollosje jashtëqitjes, mosmbajtje e pjesshme, çrregullime të defekimit, gjakderdhje
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Dobësia e legenit, mosha, gjinia femërore, çrregullime të tretjes (kapsllëk kronik ose diarre)
 • Diagnoza: Historia mjekësore dhe ekzaminimi fizik, rektoskopia, ekografia, rrallë rezonancë magnetike.
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Zakonisht nuk është një sëmundje kërcënuese për jetën, lehtësimi ose çlirimi nga simptomat është i mundur përmes trajtimit kirurgjik.
 • Parandalimi: Asnjë parandalim bazë nuk është i mundur, trajtimi i hershëm i çrregullimeve të tretjes, stërvitje dhe dietë e ekuilibruar

Çfarë është prolapsi i rektumit?

Në rast të një prolapsi rektal, zorra prolapson vazhdimisht: Rektumi del plotësisht drejt anusit si një teleskop. Meqenëse rektumi quhet edhe rektumi ose rektumi, ai quhet edhe prolapsi rektal ose prolapsi rektal. Në ndryshim nga prolapsi anal, këtu të gjitha shtresat indore, pra edhe shtresat muskulore shtyjnë përmes anusit, ndërsa në prolapsin anal preken vetëm mukoza dhe lëkura e kanalit anal. Prolapsi rektal ndonjëherë është i gjatë deri në dhjetë centimetra, ndërsa në prolapsin anal maksimumi dy centimetra dalin nga anusi.

 • Prolapsi i brendshëm i rektumit: Këtu, rektumi nuk del (ende) nga anusi.
 • Prolapsi i jashtëm i rektumit: Rektumi del nga anusi.

Në mënyrë tipike, prolapsi rektal përsëritet dhe ndonjëherë regresohet vetë ose mund të shtyhet prapa. Në fillim, sidomos prolapsi i brendshëm i rektumit shpesh kalon pa u vënë re. Megjithatë, me kalimin e kohës, ashpërsia zakonisht rritet dhe rektumi del nga anusi sepse muskul unazor (muskul unazor anal) është dëmtuar ose dobësuar.

Çfarë mund të bëhet me prolapsin rektal?

Trajtimi i prolapsit rektal varet nga shkalla e vuajtjes së personit të prekur dhe nga ashpërsia aktuale. Meqenëse prolapsi i rektumit nuk është kërcënues për jetën në shumicën e rasteve, vendimi për terapi varet, ndër të tjera, nga sa është e kufizuar cilësia e jetës. Nëse muskuli i sfinkterit dëmtohet, duke rezultuar në mosmbajtje fekale, mjekët zakonisht rekomandojnë trajtim kirurgjik.

Trajtimi jokirurgjikal i prolapsit rektal

Trajtimi kirurgjik i prolapsit rektal

Në shumicën e rasteve, mjekët kryejnë operacion për prolapsin e rektumit. Qëllimi i operacionit është të lehtësojë shqetësimin dhe të rifitojë kontinencën, aftësinë për të kontrolluar lëvizjet e zorrëve dhe evakuimin. Ekzistojnë mbi 100 procedura të ndryshme kirurgjikale për këtë qëllim. Procedura më e përshtatshme varet nga gjendja individuale e pacientit. Për sa i përket metodave kirurgjikale, ekzistojnë dy lloje:

 • Ndërhyrjet nëpërmjet anusit
 • @ Ndërhyrjet nëpërmjet zgavrës së barkut

Metodat kirurgjikale nëpërmjet anusit kanë përparësinë që indi abdominal nuk dëmtohet dhe shpesh përdoren procedura më të buta anestezie. Procedurat përmes zgavrës së barkut zakonisht kryhen përmes laparoskopisë dhe, më rrallë, përmes një prerjeje abdominale (laparotomi). Një avantazh i metodës kirurgjikale nëpërmjet zgavrës së barkut është se lejon që organet e tjera, si mitra dhe vagina, të ngrihen nga procedura. Në shumë raste, prolapsi rektal shoqërohet me ulje të organeve të tjera në pjesën e poshtme të barkut.

Çfarë ankesash shkakton prolapsi rektal?

Prolapsi rektal shpesh shkakton ankesat e mëposhtme në fillim:

 • Që rrjedh
 • që kruhet
 • i gjakosur
 • Njollosje e jashtëqitjes (zvarritje të shenjave në të brendshme)

Këto simptoma janë më të zakonshme me prolapsin e brendshëm të rektumit. Mospërmbajtja fekale, në të cilën edhe gazi kalon në mënyrë të pakontrolluar, zhvillohet me kalimin e kohës. Sidomos nëse muskuli sfinkter dëmtohet.

Është e rrallë që rektumi i plotë të varet. Dhimbja është gjithashtu një simptomë që të sëmurët e përshkruajnë më rrallë. Në të kundërt, problemet me defekimin ose ndjenja e jashtëqitjes jo të plotë janë të zakonshme. Përveç kësaj, prolapsi rektal kufizon kryesisht cilësinë e jetës së personit të prekur për shkak të shqetësimit.

Si zhvillohet prolapsi rektal?

Prolapsi rektal zakonisht zhvillohet përmes ndërveprimit të faktorëve të ndryshëm. Faktorët gjenetikë për një predispozicion ndaj dobësisë së indeve, si dhe kushtet anatomike luajnë një rol. Rektumi, fshikëza urinare dhe mitra janë ngjitur në vendin e tyre në pjesën e poshtme të legenit nga struktura të caktuara fizike. Këto struktura përbëhen kryesisht nga ligamentet dhe muskujt e dyshemesë së legenit. Nëse kjo dobësohet, favorizon zhvillimin e prolapsit rektal. Një sfinkter i dëmtuar gjithashtu rrit rrezikun e prolapsit të rektumit.

Përveç kësaj, operacionet e legenit si operacioni gjinekologjik ose çrregullimet kronike të tretjes si kapsllëku dhe diarreja janë ndër faktorët e rrezikut për prolapsin rektal. Në shumicën e rasteve, hemorroidet bashkëjetojnë.

Prolapsi rektal tek fëmijët

Kjo gjendje e prolapsimit të zorrëve shfaqet shumë rrallë tek fëmijët dhe kur ndodh, është tek fëmijët nën moshën tre vjeç. Faktorët e rrezikut për prolapsin rektal në këtë moshë përfshijnë kequshqyerjen ose sëmundjet kronike të frymëmarrjes si fibroza cistike.

Si diagnostikohet prolapsi rektal?

Mjeku zakonisht diagnostikon prolapsin rektal me anë të një ekzaminimi fizik. Dallimi nga prolapsi anal është zakonisht prioriteti i parë. Për këtë qëllim, mjeku palpon zorrën e prolapsuar, ku mukoza rektale nuk është shumë e ndjeshme ndaj dhimbjes. Nëse bëhet fjalë për një prolaps të jashtëm të rektumit, ai shpesh mund të dallojë nga mukoza nëse është prolaps anal apo rektal. Një tjetër e dhënë është se në prolapsin anal, një maksimum prej disa centimetrash (një deri në dy) dalin nga anusi. Nëse është më shumë, kjo flet për një prolaps rektal.

Në disa raste, veçanërisht në rastin e prolapsit të brendshëm të rektumit, defekografia duke përdorur imazhe me rezonancë magnetike (MRI) është e dobishme. Gjatë një defekografie, personit të prekur i jepet një mjet kontrasti i futur në rektum. Gjatë ekzaminimit, ai ose ajo tensionon dhe relakson muskulin e sfinkterit dhe zbraz jashtëqitjen. Ky proces më pas regjistrohet nga MRI dhe jep informacion në lidhje me çrregullimin ekzistues të zorrëve dhe opsionet e tij të trajtimit.

Nëse ka kapsllëk, mjeku herë pas here mat të ashtuquajturën kohë tranziti të zorrës së trashë. Këtu pacienti merr disa tableta marker, të cilat ndodhen në zorrë me anë të një ekzaminimi me rreze X pas rreth një jave. Në varësi të vendndodhjes së shënuesve nga tabletat në zorrë, kjo lejon që të llogaritet koha e kalimit të zorrës së trashë. Kjo i lejon mjekut të vlerësojë nëse zorra e trashë po transporton ushqimin me një ritëm normal.

Nëse shfaqen edhe ankesa gjinekologjike apo urologjike, si mosmbajtje urinare apo prolapsi vaginal, këtë do ta sqarojë edhe mjeku. Në shumicën e rasteve, pacienti më pas referohet tek specialisti përkatës, si urologu ose gjinekologu.

Cila është rrjedha e prolapsit rektal?

Edhe pse ky nuk është rregull, megjithatë rekomandohet trajtimi i hershëm. Nëse operacioni është i nevojshëm, shpesh përmirëson simptomat e prolapsit rektal. Aftësia për të kontrolluar lëvizjet e zorrëve në mënyrë të pavarur rifitohet në shumicën e të prekurve. Pas operacionit, ka takime pasuese ku mjeku kontrollon për prova të inflamacionit ose gjakderdhjes. Në shumicën e rasteve, pacientëve që i janë nënshtruar operacionit u jepen edhe medikamente për rregullimin e jashtëqitjes për disa javë pas procedurës për të parandaluar kapsllëkun.

Për të prekurit, tani këshillohet që t'i kushtojnë vëmendje një diete të ekuilibruar dhe të parandalojnë kapsllëkun e mundshëm në një fazë të hershme. Ushtrimet që forcojnë dyshemenë e legenit janë gjithashtu të rëndësishme. Disa klinika ose fizioterapistë ofrojnë kurse speciale për të mësuar ushtrimet e duhura për të forcuar muskujt e legenit.

A mund të parandalohet prolapsi rektal?

Prolapsi rektal në përgjithësi nuk është i parandalueshëm. Predispozita gjenetike dhe ndryshimet për shkak të lindjeve vaginale janë të vështira për t'u parandaluar. Gjithsesi, këshillohet që konstipacioni ose diarreja kronike të sqarohet nga mjeku dhe t'i kushtohet vëmendje tretjes normale. Një dietë e ekuilibruar dhe ushtrimi i mjaftueshëm kontribuojnë në këtë.