Rektumi (koloni i fundit, koloni mast): Funksioni, Struktura

Çfarë është rektumi?

Rektumi është një pjesë e sistemit të tretjes dhe quhet edhe rektum ose rektum. Është seksioni i fundit i zorrës së trashë dhe ka rreth 12 deri në 15 centimetra. Rektumi është vendi ku mbetjet e patretshme ruhen përpara se trupi t'i nxjerrë ato si jashtëqitje.

Ku ndodhet rektumi?

Përpara, rektumi te mashkulli kufizohet me prostatën, gjëndrat vezikulare, vas deferens dhe zonën ndërmjetëse të fshikëzës urinare. Tek gratë, mitra qëndron në rektum dhe tufat e muskujve rrezatojnë nga pjesa e pasme e qafës së mitrës në rektum. Vagina shtrihet në pjesën e poshtme të pasme të rektumit.

Cila është struktura e rektumit?

Brenda, rektumi ka tre palosje tërthore në formë gjysmëhëne. Palosja e mesme është më e madhja dhe quhet palosja Kohlrausch. Ndodhet rreth gjashtë deri në tetë centimetra mbi anus dhe, tek meshkujt, në nivelin e prostatës. Ekzaminimi mjekësor i rektumit me gisht (ekzaminimi dixhital) është i mundur deri në këtë palosje tërthore.

Shtresa gjatësore e muskujve, e cila është e bashkuar në taenia në muret e pjesëve të tjera të zorrëve të mëdha (çekumi, zorra e trashë), formon një mbështjellës muskulor uniform dhe të mbyllur në rektum - të ngjashme me zorrën e hollë.

Cili është funksioni i rektumit?

Muskujt e sfinkterit në kanalin anal (aparati i sfinkterit) sigurojnë kontinencë. Ato përfshijnë dy muskuj të rëndësishëm unazorë:

  • Sfinkteri i brendshëm: përbëhet nga muskuj të lëmuar dhe punon në mënyrë të pavullnetshme
  • sfinkteri i jashtëm: përbëhet nga muskuj të strijuar dhe punon vullnetarisht

Ende muskujt e tjerë janë të rëndësishëm për kontinencën, për shembull muskujt e dyshemesë së legenit.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë rektumi?

Inflamacioni i rektumit quhet proktit. Ekziston gjithashtu një inflamacion kronik i zorrëve që mund të shtrihet në rektum - sëmundja e Crohn.

Kapsllëku (kapsllëku) mund të ketë shkakun e tij në një refleks të çrregulluar të zbrazjes.

Dobësia e dyshemesë së legenit (pamjaftueshmëria) mund të çojë në prolaps të rektumit, ku rektumi del nga hapja anale pas defekimit.