Kirurgjia refraktive: Kirurgjia e syve në vend të syzeve

Çfarë është operacioni refraktiv?

Kirurgjia refraktive është një term ombrellë për procedura të ndryshme kirurgjikale në të cilat okulisti ndryshon fuqinë refraktive të syrit. Pika e sulmit është ose thjerrëza ose kornea e syrit. Shikimi i dëmtuar si miopia dhe largpamësia mund të korrigjohen ose të paktën të përmirësohen me kirurgji refraktive. Kirurgjia refraktive është kështu një alternativë ndaj syzeve dhe lenteve të kontaktit në trajtimin e gabimeve refraktive.

Kur e kryeni operacionin refraktiv?

Drita që hyn në sy përthyhet nga kornea dhe thjerrëzat dhe më pas kalon përmes trupit qelqor në retinë. Aty formohet imazhi i asaj që shihet. Fuqia refraktive e kornesë dhe thjerrëzave duhet të përputhet saktësisht me gjatësinë e trupit qelqor, përndryshe do të ndodhin gabime të ndryshme refraktive, të cilat mund të trajtohen me kirurgji refraktive:

 • Miopi (miopi): trupi qelqor është shumë i gjatë, duke bërë që imazhet në distancë të duken të paqarta. Pacienti mund të shohë mirë objektet pranë.
 • Largpamësia (hipermetropia): Trupi qelqor është shumë i shkurtër, duke bërë që imazhet afër të duken të paqarta. Objektet në distancë, nga ana tjetër, pacienti mund të shohë qartë.
 • Presbiopia: Deformueshmëria e thjerrëzave të syrit zvogëlohet me kalimin e moshës. Kjo është arsyeja pse shumica e njerëzve mbi 45 vjeç kanë nevojë për syze leximi.
 • Astigmatizmi (lakimi i kornesë): Kornea është e lakuar në mënyrë të parregullt. Si rezultat, ajo që shihet duket e shtrembëruar.

Kriteret e përjashtimit

Metodat e kirurgjisë refraktive nuk janë të përshtatshme për çdo pacient. Rrethanat e mëposhtme ose kushtet paraekzistuese përjashtojnë procedurat e syrit:

 • Pacienti është më i ri se 18 vjeç
 • kornea shumë e hollë
 • Glaukoma (yll i gjelbër) me dëmtim të theksuar të fushës vizuale
 • sëmundjet kronike progresive të kornesë
 • dëmtimi paraekzistues i kornesë
 • thellësia e cekët e dhomës së përparme të syrit (dhoma e përparme)
 • Degjenerim makular

Nëse operacioni në sy është një opsion për ju, varet gjithmonë nga lloji dhe ashpërsia e çrregullimit të shikimit. Prandaj, bisedoni me okulistin tuaj për një metodë të përshtatshme trajtimi.

Çfarë bëni me kirurgjinë refraktive?

Kirurgjia refraktive përfshin operacione të ndryshme në sy, të cilat kryhen duke përdorur një bisturi ose lazer. Paraprakisht, pacienti shpesh merr një anestezi lokale duke përdorur pika të veçanta për sy. Procedurat e rëndësishme të kirurgjisë refraktive në detaje:

Shkëmbimi i lenteve refraktive (RLA)

Në shkëmbimin e lenteve refraktive (RLA), oftalmologu hap syrin përmes një prerjeje në skajin e kornesë, shtyp lentet me një pajisje speciale me ultratinguj dhe thith pjesët që rezultojnë nga kapsula e tyre përmes hapjes. Më pas ai fut një lente artificiale të bërë nga një material fleksibël në këtë kapsulë. Në fund, ai qep prerjen e bërë.

Procedura kryhet kryesisht në rastet më të rënda të miopisë ose largpamësisë.

Lente intraokulare Fakike (IOL)

Përdorimi i lenteve intraokulare fakike (IOL) është i ngjashëm me shkëmbimin e lenteve refraktive. Megjithatë, mjeku nuk e heq thjerrëzën natyrale, por thjesht fut një lente të dytë në sy, një lente kontakti të implantuar, si të thuash.

Kjo formë e kirurgjisë së syrit kryhet – si RLA – kryesisht në rastet e miopisë ose largpamësisë më të rëndë.

Segmentet e unazës intrakorneale (ICR ose INTACS)

Segmentet e unazës intrakorneale (zakonisht prej pleksiglas) përdoren në pacientët që kanë miopi të lehtë dhe lakim të lehtë të kornesë. Për këtë qëllim, okulisti bën vrima të ngjashme me tunelin në kornea, në të cilat fut unazat e pleksiglas në formë gjysmëhëne. Kjo rrafshon kornenë.

Lidhja e kryqëzuar e kornesë

Në këtë procedurë, pas heqjes mekanike të epitelit të kornesë, mjeku pikon riboflavinë (vitaminë B2) në korne. Më pas kornea rrezatohet me dritë UV-A për rreth 10 deri në 30 minuta (kohëzgjatja e saktë e rrezatimit varet nga intensiteti i rrezatimit). Procedura synon të ngurtësojë kornenë dhe në këtë mënyrë të ndalojë sëmundjen kronike të kornesë.

Ndërlidhja e kornesë mund të përdoret në rastet e mëposhtme:

 • Keratokonusi (dalja në formë koni e kornesë)
 • Degjenerimi margjinal pellucid (PMD; hollimi dhe zgjatja e kornesë së poshtme periferike).
 • kornea e hollë (p.sh. pas operacionit me lazer të syrit)
 • Lakimi i kornesë

Implantimi i kornesë

Një implant korneal mund të përdoret për të ndryshuar formën e kornesë. Përndryshe, mund të përdoret për të krijuar një bebëzë artificiale. Mjeku e fut implantin në një xhep korneal në syrin jo dominues.

Implantimi zakonisht përdoret në rastet e presbiopisë. Megjithatë, eliminimi i plotë i syzeve të leximit nuk është i mundur për shumicën e pacientëve.

Keratotomia astigmatike

Termi kirurgji refraktive përfshin gjithashtu keratotominë, pra ndarjen e kornesë. Shërben për të kompensuar lakimet e kornesë. Duke përdorur një thikë të veçantë diamanti, mjeku bën prerje të vogla në kornea, në varësi të shkallës dhe drejtimit të lakimit të kornesë. Procedura shpesh kryhet në të njëjtën kohë me operacionin e kataraktit.

Procesi lazer

Ekzistojnë gjithashtu një sërë procedurash lazer që mund të përdoren për të ndryshuar fuqinë thyerëse të lenteve. Teknikat e njohura përfshijnë LASIK (keratomileusis lazer in situ), LASEK (keratomileusis epiteliale me lazer) dhe PRK (keratektomia fotorefaktive).

Se si funksionojnë procedurat e ndryshme të laserit, për kë janë të përshtatshme dhe çfarë rreziqesh paraqesin, do të mësoni në artikullin Laser Syri.

Cilat janë rreziqet e operacionit refraktiv?

Para se pacienti të vendosë t'i nënshtrohet një operacioni refraktiv, okulisti duhet ta informojë atë për ndërlikimet e mundshme të procedurës së planifikuar. Probabiliteti i komplikimeve të tilla është i ulët - shkalla e komplikimeve për kirurgjinë refraktive është më pak se 0.5 përqind.

Në thelb, operacioni në sy mund të rezultojë në ankesat e mëposhtme:

 • Ndjeshmëria ndaj shkëlqimit
 • Sytë e thatë
 • Dhimbje në sy
 • Lotim i syve

Në disa raste, kirurgjia refraktive pasohet nga simptoma më serioze si:

 • Cikatrice korneale
 • Zgjatja e kornesë (keratektazia)
 • Çrregullimi i sekretimit të filmit lotsjellës
 • Infeksionet e syrit
 • Opaciteti i thjerrëzave (katarakt)
 • Akumulimi i ujit në retinë (edema makulare)
 • Shkëputja e retinës
 • përkeqësimi i shikimit në muzg

Në pesë deri në dhjetë për qind të pacientëve të trajtuar, shikimi i dëmtuar nuk trajtohet ose trajtohet vetëm në mënyrë të pamjaftueshme pas operacionit dhe është i nevojshëm një operacion i ri.

Çfarë duhet të kem parasysh pas operacionit refraktiv?

Nëse kirurgjia refraktive çon në suksesin e dëshiruar varet gjithashtu nga ju si pacient. Këtu janë këshillat më të rëndësishme:

 • Mos i fërkoni sytë ditët e para pas operacionit. Kjo do të ndihmojë që plaga në korne të shërohet më mirë.
 • Mjeku juaj do t'ju përshkruajë pika speciale për sy, të cilat duhet t'i përdorni rregullisht saktësisht sipas udhëzimeve të tij.
 • Nëse vëreni dhimbje të forta ose përkeqësim të papritur të shikimit, duhet të konsultoheni menjëherë me okulistin!

Mbani në mend se kirurgjia refraktive jo gjithmonë çon në një rezultat optimal menjëherë. Në disa pacientë është i nevojshëm një korrigjim vijues, të cilin mjeku zakonisht e kryen me lazer.