Heqja e shenjave të lindjes: metoda, mjete juridike në shtëpi

Kur duhen hequr nishanet?

Për sa kohë që ato nuk bien në sy nga ana mjekësore, nuk ka nevojë të hiqen nishanet. Megjithatë, nëse dikush e sheh një nishan të padëmshëm kozmetikisht të pakëndshëm, ai mund të kërkojë ndihmë nga një dermatolog. Për shembull, të prekurit shpesh dëshirojnë të heqin një njollë të madhe të verës, nishanet e dalë ose një nishan (nishan) të errët në fytyrë ose diku tjetër në kokë.

Është shumë e këshillueshme që të hiqet nishani nëse ndryshimi i lëkurës është (potencialisht) malinj. Ndonjëherë një nishan fillimisht i padëmshëm zhvillohet në kancer të lëkurës ose një pararendës i tij. Në raste të tjera, shfaqet një nishan i ri i lëkurës që duket si një nishan beninj, por që në fillim është malinj.

Nënat e ardhshme gjithashtu shpesh kanë ose zhvillojnë nishane. Këto duhet të hiqen gjatë shtatzënisë vetëm nëse është e nevojshme nga pikëpamja mjekësore. Ky rekomandim në përgjithësi vlen për të gjitha trajtimet dhe procedurat për gratë shtatzëna.

Sa kushton heqja e nishaneve?

A keni nevojë për të hequr një nishan (nishan) për arsye mjekësore? Nëse po, sigurimi juaj shëndetësor zakonisht do të mbulojë kostot e këtij trajtimi mjekësor. Kjo vlen, për shembull, nëse mjeku dëshiron të heqë një nishan të dyshimtë për ta ekzaminuar atë për qeliza malinje.

Sqaroni paraprakisht me kompaninë tuaj të sigurimit shëndetësor nëse dhe në çfarë mase do t'ju duhet të paguani një pjesë të shpenzimeve. Për shembull, personat e siguruar në Zvicër në përgjithësi duhet të kontribuojnë në kostot e trajtimit (me anë të një zbritjeje dhe të tepërt).

Si mund të hiqen nishanet?

Mjekët mund të heqin nishanet me lazer, bisturi ose me gërvishtje, për shembull. Një krem ​​zbardhues, krem ​​ose piling kimik mund të jetë gjithashtu një opsion në raste të caktuara. Cila metodë është e përshtatshme në secilin rast individual varet, ndër të tjera, nga lloji, madhësia dhe vendndodhja e shenjës së lindjes.

Pyesni paraprakisht mjekun tuaj që të shpjegojë saktësisht se cilat metoda mund të përdoren për të hequr nishanet, si kryhet procedura dhe cilat janë përfitimet dhe rreziqet!

Heqja e nishaneve me ekscision

Nuk duhet të jetë gjithmonë një thikë bisturi: Përndryshe, disa nishane të vogla mund të shpohen si një e tërë. Mjekët më pas flasin për ekscision me grusht. Nëse vetëm një pjesë (mostra e indit) nxirret me grusht për një analizë më të saktë, kjo quhet biopsi me grusht.

Ekcizioni është metoda e zgjedhur për shumë nevi që duhet të hiqen. Dermatologët përdorin këtë metodë për të hequr (potencialisht) nishanet malinje në veçanti. Nëse është e sigurt se është kanceri i lëkurës ose një pararendës i kancerit të lëkurës, ata e presin të gjithë nishanin - së bashku me një pjesë të lëkurës përreth si një kufi sigurie, në mënyrë që sa më pak qeliza të degjeneruara të mbeten në skaj.

Nëse është ende e paqartë nëse një nishan është beninj apo malinj, dermatologu gjithashtu mund ta heqë atë plotësisht për të qenë në anën e sigurt dhe ta dërgojë në laborator për analiza. Përndryshe, ai së pari mund të marrë një mostër indi për ekzaminim mikroskopik. Nëse kjo konfirmon dyshimin për kancer, mjeku do të heqë edhe pjesën tjetër të nishanit së bashku me një diferencë.

Në rastin e një nishani malinj, mund të jetë i nevojshëm trajtim i mëtejshëm, si radioterapi. Mund të lexoni më shumë rreth kësaj te Kanceri i lëkurës: Trajtimi.

Heqja e nishaneve me lazer

Për shembull, dermatologu mund të heqë një nevus të gjëndrës dhjamore (nevus sebaceus) me një lazer, për shembull me një lazer CO2. Kjo procedurë quhet ablacion me lazer.

Ka edhe trajtime me lazer jo-ablativë. Këtu, rrezja e lazerit drejtohet posaçërisht në struktura të caktuara nën sipërfaqen e lëkurës.

Për shembull, mjeku mund të heqë ose të paktën të lehtësojë një njollë port-vere ose një nevus merimangë me një lazer ngjyrues. Të dyja janë shenja lindjeje që e kanë origjinën nga enët e gjakut. Energjia e rrezes lazer absorbohet kryesisht nga pigmenti i kuq i gjakut në qelizat e kuqe të gjakut (eritrocitet). Eritrocitet nxehen gjatë procesit. Si rezultat, ato dhe pjesa e enës së gjakut në të cilën ndodhen shkatërrohen. Mjekët i referohen kësaj si koagulim me lazer.

Mjekët gjithashtu rekomandojnë zakonisht trajtim me lazer jo-ablativ me një lazer pigmenti për njollat ​​kafe-au-lait dhe lentiginat (të tilla si njollat ​​e moshës). Kjo lejon që depozitat e pigmentit në inde që shkaktojnë shkatërrimin e shenjës së errët të lëkurës. Mjeku përdor një lazer rubin ose ND:YAG, për shembull.

Në rrethana të caktuara, ablacioni me lazer mund të merret në konsideratë edhe për njollat ​​kafe-au-lait dhe lentiginat.

Diagnoza e vështirë e ndryshimeve malinje

Prandaj mjekët në përgjithësi rekomandojnë që të mos hiqen nishanet me lazer nëse nuk mund të përjashtohet me siguri se ato janë kanceroze. Mbi të gjitha, ata këshillojnë kujdes të madh në trajtimin me laser të ndryshimeve të pigmentuara të lëkurës, veçanërisht nëse nishanet e kanë origjinën nga melanocitet. Në Zvicër, ligji madje ndalon heqjen me lazer të nevive të tilla melanocitare (njolla të mëlçisë).

Në të kundërt, trajtimi me lazer është i mundur për fazën prekanceroze të keratozës aktinike – përveç metodave të tjera të trajtimit. Në raste të caktuara, kanceri i bardhë i lëkurës i tipit të qelizave bazale (karcinoma e qelizave bazale) gjithashtu mund të "lazerohet" nëse ka arsye serioze pse trajtimi i zakonshëm (kirurgjia ose terapitë lokale) nuk është i përshtatshëm.

Informacione të përgjithshme mbi përdorimin e dritës lazer për sëmundjet e lëkurës dhe syve mund të gjenden në artikullin Terapia me laser.

Heqja e nishaneve me dermabrasion

Gjatë dermabrasionit, dermatologu heq shtresën e sipërme të lëkurës (epidermën). Ata mund të përdorin një prerës diamanti me shpejtësi të lartë, për shembull. Pacientit i jepet një anestezi lokale ose e përgjithshme për procedurën.

Mjekët gjithashtu ndonjëherë heqin njollat ​​e moshës (lentigines seniles) duke gërryer me kujdes epidermën.

Heqja e nishaneve me metoda të tjera

Elektrokaustika është një nga metodat e përdorura për trajtimin e nevive të merimangës. Në këtë procedurë, mjeku përdor një pajisje të vogël për të prerë ose avulluar indin në vendin e dëshiruar me pulsime të shkurtra të energjisë elektrike.

Disa nishane mund të ngrihen, pra të hiqen në të njëjtën mënyrë si lythat, duke përdorur krioterapinë. Ky trajtim i ftohtë mund të përdoret për njollat ​​e moshës, për shembull. Ndonjëherë mjekët përdorin edhe metodën e kiretazhit për të hequr nishanet e tilla të moshës dhe rrezet ultraviolet: ata përdorin një curette - një lloj bisturi i rrumbullakët - për të hequr shtresat e sipërme të lëkurës.

Agjentët depigmentues janë një tjetër mundësi për heqjen ose zbehjen e njollave të moshës dhe nganjëherë nishaneve të tjera të pigmentuara. Ato janë të disponueshme si produkte mjekësore ose produkte për kujdesin e lëkurës (produkte kozmetike) dhe aplikohen nga jashtë.

Për shembull, agjentët zbardhues dhe zbardhues me përbërës aktivë si hidrokinoni, rucinoli ose vitamina C mund të provohen për të luftuar depozitimet e pigmentit melaninë në epidermë. Rritja e prodhimit lokal të melaninës mund të ngadalësohet me produkte të lëkurës që përmbajnë përbërësin aktiv butilresorcinol.

Të hiqni nishanet vetë?

Disa njerëz përpiqen të heqin një shenjë lindjeje me uthull molle, për shembull, ose të lidhin një shenjë lindjeje të ngritur. Në fund të fundit, tingëllon e thjeshtë, e padëmshme dhe e lirë. Por a mund t'i hiqni vetë nishanet – me mjete shtëpiake si uthulla e mollës, duke i lidhur ose me ndihmën e pajisjeve elektrike që ofrohen për këtë qëllim në internet, për shembull?

Mjekët në përgjithësi paralajmërojnë kundër përpjekjes për të hequr nishanet ose njollat ​​e mëlçisë vetë. Një arsye për këtë është se njerëzit laikë nuk mund të dallojnë me siguri nëse një ndryshim i lëkurës është beninj apo malinj. Dhe nishanet malinje duhet të trajtohen gjithmonë nga mjeku!

Për më tepër, rezultati i vetë-trajtimit shpesh nuk është aq i dëshiruar: Kur pacientët heqin vetë një nishan, ka më shumë gjasa të mbeten me një mbresë (të shëmtuar) sesa nëse e trajtojnë atë në mënyrë profesionale nga një dermatolog. Përveç kësaj, kjo mbresë mund ta bëjë më të vështirë zbulimin e ndryshimeve malinje të lëkurës që po zhvillohen ose janë zhvilluar tashmë në këtë zonë.

Një argument tjetër: kushdo që pret, gërvisht ose gërvisht një nishan vetë, rrezikon nga gjakderdhja e rëndë dhe infeksioni i plagës.

Pas heqjes së nishanit

Nëse një mbresë mbetet pas heqjes së nishanit varet nga procedura e zgjedhur dhe shtrirja e procedurës. Ekcizioni, për shembull, shpesh lë një mbresë, veçanërisht kur mjekët heqin nishanet më të mëdhenj me bisturi. Zakonisht nuk ka mbresë ose vetëm një të vogël nëse i keni bërë nishanet me lazer – që është një avantazh në fytyrë, për shembull.

Është mirë të diskutoni me mjekun tuaj se kur mund të bëni sport pasi të keni hequr një nishan. Për shembull, nëse ju është hequr një nishan i vogël në fytyrë me lazer, mund të mos keni nevojë të kufizoni fare aktivitetet tuaja fizike.

Në raste të tjera, mjekët mund t'ju rekomandojnë që të përmbaheni nga sportet dhe ushtrimet e tjera fizike për disa kohë - në mënyrë që të mos prishni procesin e shërimit dhe të shmangni komplikimet. Kjo mund të jetë e këshillueshme, për shembull, nëse mjeku ka hequr me lazer një njollë të madhe port-vere ose ka hequr një nishan të madh e të ngritur nën sqetull me një bisturi.

Rikthim dhe nishane të reja

Një nishan (nishan) rishfaqet papritur pas heqjes? Një përsëritje e tillë është me të vërtetë e mundur, për shembull në rastin e një nevusi që është hequr plotësisht ose është hequr me një lazer ablativ.

Përveç kësaj, nishanet e reja mund të formohen nëse nuk shmangni faktorin më të rëndësishëm të rrezikut të jashtëm - rrezatimin UV. Pra, mos e ekspozoni lëkurën tuaj në shumë rrezet e diellit, veçanërisht në mesditë. Veshjet, kapelet dhe syzet e diellit gjithashtu (pjesërisht) mbajnë larg rrezet e rrezikshme UV. Përdorni një krem ​​të përshtatshëm kundër diellit dhe shmangni shtretërit për rrezitje.

Mbrojtja e qëndrueshme ndaj rrezeve ultraviolet (mundësisht që nga fëmijëria) mund të parandalojë formimin e nishaneve të pigmentuara. Kjo mund t'ju shpëtojë nga heqja e nishaneve të tilla.