Heqja e venave me variçe: Kirurgji për venat me variçe

A mund të hiqen venat me variçe?

Ka mënyra të ndryshme për heqjen e venave me variçe. Cila metodë trajtimi është më e përshtatshme për individin varet, ndër të tjera, nga lloji i variçeve dhe faza e sëmundjes. Venat me variçe janë shpesh të padëmshme. Prandaj, nuk është gjithmonë e nevojshme heqja e venave me variçe. Vendimi pro ose kundër një trajtimi kirurgjikal të venave me variçe varet mbi të gjitha nga sëmundjet e mundshme shoqëruese dhe niveli personal i vuajtjes.

Si hiqen venat me variçe?

Për të hequr venat me variçe është e nevojshme një ndërhyrje mjekësore. Kjo është e nevojshme nëse venat e prekura janë shumë të varura për shkak të mbingarkesës dhe nuk funksionojnë më siç duhet. Mjeku fillimisht do të ekzaminojë venat me anë të ekzaminimit me ultratinguj ose me rreze X (angiografi) vaskulare dhe më pas do të vendosë se cila procedurë është më e përshtatshme për heqjen e venave me variçe në çdo rast individual.

Venat varikoze sklerozuese (skleroterapi)

Në skleroterapinë e venave me variçe, e quajtur mjekësisht skleroterapi, induktohet një inflamacion artificial i mureve të venave. Mjeku injekton një agjent sklerozues, për shembull polidokanol, në rrjetin e venave. Kjo bën që muret e venave të ngjiten së bashku dhe të mbesin mbresë. Në varësi të madhësisë dhe zgjerimit të enëve, agjenti sklerozues administrohet si lëng ose shkumë. Më pas, pacientët zakonisht veshin çorape kompresioni për disa ditë.

Zakonisht nevojiten disa seanca për sklerozën me sukses të venave me variçe. Për shkak se tendenca për variçe është e trashëguar, variçet shpesh rishfaqen disa vite më vonë. Më pas, trajtimi përsëritet nëse është e nevojshme.

Laser për venat me variçe

Heqja e venave me variçe me lazer është veçanërisht e përshtatshme për venat me variçe të drejta, jo aq të theksuara. Pacientët zakonisht veshin çorape kompresioni për rreth katër javë pas heqjes me lazer për të mbajtur të ulët rrezikun e ënjtjes dhe mpiksjes së gjakut.

Heqja e venave me variçe me kirurgji të venave me variçe

Kirurgjia e venave me variçe është një procedurë kirurgjikale minimalisht invazive që zakonisht lë shumë pak dhëmbëza. Ka disa metoda që mjekët përdorin për të operuar venat me variçe: Për shembull, dikush i ka “tërhequr” venat me variçe, pra hiqen pjesërisht ose plotësisht (zhveshje/zhveshje e pjesshme).

Venat varikoze mund të hiqen gjithashtu duke përdorur metodën CHIVA dhe valvuloplastikë të jashtme (EVP). Mjeku do të shpjegojë metodën më të përshtatshme dhe rreziqet përkatëse kirurgjikale. Në varësi të ashpërsisë së sëmundjes dhe sëmundjeve shoqëruese, operacioni i variçeve kryhet si procedurë spitalore ose ambulatore.

Në "tërheqjen e venave me variçe", mjeku vendos një sondë të vogël në venën e prekur dhe shpon përsëri murin e venës në fund të venës me variçe. Anija më pas pritet dhe nxirret jashtë. Ndërsa vetëm pjesët e sëmura të enës tërhiqen gjatë zhveshjes së pjesshme, variçet e plota mund të hiqen me zhveshje. Më pas, pacientët veshin çorape kompresioni për rreth katër javë për të parandaluar ënjtjen e këmbëve ose formimin e mpiksjes së gjakut.

Heqja e venave me variçe: Metoda CHIVA

Pacientët më pas veshin çorape kompresioni për katër deri në pesë javë për të përshpejtuar regresionin. Kjo metodë nuk rekomandohet për venat me variçe shumë të theksuara.

Heqja e venave me variçe: Valvuloplastika e jashtme (EVP)

Valvuloplastika e jashtme (EVP) rikthen funksionin e valvulave venoze. Në këtë procedurë, mjeku ngushton venën e madhe në ijë (venën e madhe safene) duke bërë një prerje të vogël në lëkurë nën anestezi lokale dhe duke qepur një mëngë të vogël poliestër rreth venës së madhe. Kjo zvogëlon perimetrin e venës. Vëllimi i reduktuar i venës në mënyrë indirekte bën që valvulat venoze të punojnë sërish.

Procedura është e përshtatshme për variçet shumë të lehta dhe ofron avantazhin që vena e sëmurë të ruhet.

Hiqni venat me variçe në testikuj

Koha e shërimit pas operacionit të venave me variçe

Pas operacionit të venave me variçe, shumë pacientë pyesin se cila është mënyra më e mirë e veprimit dhe sa kohë duhet ta bëjnë atë idealisht. Pas operacionit të venave me variçe, mjekët rekomandojnë të ngriheni dhe të ecni sa më shpejt të jetë e mundur. Lëvizja vë në lëvizje pompën e muskujve dhe kështu mbështet heqjen e gjakut - gjë që promovon shërimin.

Ushtrimi me moderim është i mirë në ditët e para pas operacionit të venave me variçe. Përafërsisht nga java e dytë, lejohen aktivitete të lehta sportive si ecje, ecje ose xhiro me çiklizëm. Pas tre javësh, është e mundur të rritet intensiteti i lëvizjes dhe, për shembull, të vraponi ose të luani tenis. Katër javë pas operacionit, në shumicën e rasteve nuk ka më kufizime për sa i përket sportit.

Heqja e venave me variçe: kosto

Kostoja e operacionit të venave me variçe ndryshon sipas metodës së trajtimit dhe ashpërsisë së gjendjes. Në rastin e operacionit të venave merimangë, zakonisht është një procedurë kozmetike që nuk mbulohet nga sigurimi shëndetësor. Në rastin e variçeve, nga ana tjetër, kompanitë e sigurimeve shëndetësore statutore dhe private zakonisht mbulojnë kostot.

Trajtimi i venave me variçe pa kirurgji

Nëse operacioni i venave me variçe ose një procedurë tjetër invazive është e nevojshme, ndryshon nga rasti në rast. Ka edhe masa jo invazive që nuk mund të heqin variçet, por mund të lehtësojnë simptomat e tyre. Këto përfshijnë metodat e terapisë fizike, terapinë e kompresimit dhe mjekimin.

Informacioni rreth metodave të tjera të terapisë mund të gjendet në tekstin kryesor për venat me variçe.

Heqja e venave me variçe: efektet anësore dhe pasojat

Shumë pacientë gjithashtu përjetojnë dhimbje në ditët e para pas operacionit të venave me variçe dhe u jepen qetësues kundër dhimbjeve.

Meqenëse venat e vogla të degëve anësore shkëputen gjithashtu kur tërhiqet vena varikoze, shpesh ka mavijosje, ngurtësim dhe mavijosje përgjatë venës. Megjithatë, ato zakonisht zhduken brenda disa javësh.

Herë pas here, nervat e vegjël të lëkurës lëndohen gjatë tërheqjes së venave me variçe. Në disa raste, ky dëmtim nervor dëmton ndjeshmërinë në rajonin e prekur.