Insuficienca renale: Shenjat dhe simptomat paralajmëruese

Cilat janë simptomat e dështimit akut të veshkave?

Në shumë raste, dështimi akut i veshkave fillon me simptoma jo specifike si lodhje e shpejtë, vështirësi në përqendrim dhe të përziera. Urinimi zvogëlohet, që do të thotë se të prekurit vështirë se ndjejnë nevojën për të shkuar në tualet. Nëse sasia e urinës së ekskretuar është më pak se 500 mililitra në 24 orë, mjekët flasin për oliguri. Nëse personi i prekur nxjerr më pak se 100 mililitra urinë në të njëjtën periudhë, kjo është anuria.

Në disa raste, megjithatë, dështimi akut i veshkave nuk shkakton fare simptoma.

Reduktimi i sekretimit të urinës çon në mbajtjen e ujit në inde, e njohur si edemë. Kjo ndodh kryesisht në këmbë. Më vonë, uji që nuk ekskretohet më nga veshkat e sëmura grumbullohet edhe në organe të tjera. Nëse mushkëritë janë të prekura (edemë pulmonare), kjo zakonisht rezulton në gulçim.

Insuficienca renale akute ndryshon edhe përbërjen e kripërave të gjakut (elektroliteve të gjakut). Rritja e niveleve të kaliumit është veçanërisht e rëndësishme: hiperkalemia mund të çojë në aritmi kardiake kërcënuese për jetën, marramendje dhe humbje të shkurtër të vetëdijes.

Cilat janë simptomat e dështimit kronik të veshkave?

Simptomat e dështimit kronik të veshkave (insuficienca renale kronike) varen kryesisht nga sëmundja themelore (si diabeti ose presioni i lartë i gjakut) në fazat e hershme të sëmundjes. Nga ana tjetër, në fazat e mëvonshme të sëmundjes, tablonë klinike karakterizojnë sëmundjet dytësore që vijnë nga dështimi i veshkave.

Faza fillestare

Fillimisht, insuficienca renale kronike nuk shkakton asnjë simptomë për një kohë të gjatë: për sa kohë që funksioni i veshkave është vetëm pak i dëmtuar, personi i prekur zakonisht nuk vëren asgjë. Disa njerëz ankohen për simptoma jo karakteristike si performanca e dobët dhe lodhja. Një tjetër shenjë e hershme e dështimit kronik të veshkave në disa raste është urinimi i shpeshtë, ku urina është shumë e zbehtë dhe jo shumë e përqendruar.

Faza e përparuar

Ndërsa përparon, dështimi kronik i veshkave shoqërohet shpesh nga simptomat e mëposhtme:

  • Presioni i lartë i gjakut (hipertensioni) – ndodh për herë të parë ose bëhet gjithnjë e më i vështirë për t'u kontrolluar
  • Sasi të vogla të urinës (më pak se gjysmë litër në ditë - normale është rreth një litër e gjysmë në ditë)
  • Ndonjëherë urina me ngjyrë të kuqe (për shkak të produkteve të zbërthimit të pigmentit të kuq të gjakut)
  • Shkumë e urinës gjatë urinimit (tregues i proteinave në urinë)
  • Mbajtja e lëngjeve (edema) në trup, veçanërisht në këmbë dhe qepalla
  • Anemia (anemia renale) dhe lodhja e lidhur, dobësia, problemet e përqendrimit, zvogëlimi i elasticitetit fizik si dhe zbehja ose ngjyrosja e lëkurës (ngjyra e verdhë e pistë e lëkurës)
  • Dhimbje kockore
  • dhimbje të muskujve
  • Kruajtje dhe djegie në këmbë
  • Ankesat gastrointestinale si nauze, të vjella dhe diarre

Përparimi i dështimit kronik të veshkave gradualisht dëmton pothuajse të gjitha organet dhe sistemet e organeve në trup – mjekët e quajnë këtë sindromë uremike. Ajo çon në ndryshime patologjike në sistemin kardiovaskular, sistemin hematopoietik, traktin gastrointestinal, sistemin nervor, sistemin endokrin si dhe lëkurën dhe kockat.

Sa më shumë të humbasin funksionin e veshkave, aq më serioze bëhen simptomat. Në dështimin terminal të veshkave (faza e fundit), simptoma të tilla si gulçim i rëndë, rrahje të parregullta të zemrës, përgjumje, marramendje, konvulsione dhe koma bëhen të dukshme.