Shqetësim dhe të qara tek foshnjat

Çfarë do të thotë shqetësim dhe të qara?

Shqetësimi dhe e qara janë simptomat më të zakonshme të foshnjave që nuk ndihen mirë. Mund të ketë arsye të ndryshme për këtë.

Shkaqet e mundshme të shqetësimit dhe të qarit

 • Ndoshta fëmija juaj është i uritur ose i etur.
 • Fëmija juaj mund të ketë dhimbje sepse po i dalin dhëmbët ose vuan nga dhimbje barku tre mujore.
 • Shumë shpesh gjërat e vogla si pelenat e lagura ose shumë të ngushta janë shkaku i shqetësimit dhe të qarit tek foshnjat.
 • Fëmija juaj thjesht mund të jetë i mërzitur ose i mërzitur që nuk mund të arrijë më një lodër.
 • Foshnjat gjithashtu mund të ndiejnë stresin psikologjik të një prindi të tensionuar dhe të reagojnë me shqetësim dhe të qara.

Shqetësim dhe të qara: Çfarë ndihmon?

Shpjegimet më të thjeshta janë zakonisht ato të duhurat! Në shumë raste, ju ndihmon të flisni me fëmijën tuaj në një mënyrë qetësuese dhe ta ripoziciononi atë ose ta merrni për një kohë. Megjithatë, nëse fëmija juaj sillet ndryshe nga zakonisht, duhet të konsultoheni me një mjek.

Këshilla për përcaktimin e shkakut të shqetësimit dhe të qarit

Nëse foshnja juaj nuk qetësohet, mund t'i bëni vetes pyetjet e mëposhtme për të zbuluar shkakun:

 • A është foshnja juaj e veshur rehat dhe lirshëm – apo është diçka që trëmbet?
 • A mund të jetë pelena plot apo e lagur?
 • A është i uritur?
 • A ka dhimbje barku?
 • Kur ishte hera e fundit që piu fëmija juaj? Ndoshta ka gaz?
 • A është duke dalë dhëmbë?
 • A ju dhemb diku që nuk mund ta vlerësoni me siguri (dhimbje veshi, dhimbje koke)?

Shqetësim dhe të qara: Kur të shkoni te mjeku?

Nëse nuk jeni të sigurt pse fëmija juaj po qan, duhet të konsultoheni përfundimisht me një pediatër. Ndonjëherë ka të dhëna në sjelljen e foshnjës. Për shembull, foshnjat shpesh kapin veshin e tyre të prekur kur kanë dhimbje veshi.

Në raste të tjera, është shumë e vështirë të caktohet një shkak për të qarën dhe shqetësimin. Për shembull, ka sëmundje të rënda (si p.sh. fryrja e zorrëve) që nuk shkaktojnë asnjë simptomë të jashtme përveç të qarit në dukje pa shkak!

Prandaj duhet ta merrni seriozisht nëse nuk jeni në gjendje ta qetësoni fëmijën tuaj si zakonisht!

Nëse foshnja juaj është përgjithësisht e kërcyer dhe shpesh qan për një kohë të gjatë pa ndonjë arsye të dukshme, duhet t'i kërkoni pediatrit tuaj të hetojë shkakun. Mjeku juaj do të sqarojë nëse shqetësimi kronik dhe e qara mund të jenë për shkak të një çrregullimi të lindur.