Faktori reumatoid

Cili është faktori reumatoid?

Faktori reumatoid është i ashtuquajturi autoantitrup. Këto janë substanca mbrojtëse të sistemit imunitar që sulmojnë indet e trupit dhe kështu mund të shkaktojnë një sëmundje (sëmundje autoimune). Siç sugjeron emri, faktorët reumatoid luajnë një rol kryesisht në reumatizmin autoimun.

Faktorët reumatoidë sulmojnë pjesë të caktuara (seksioni Fc) të antitrupave të tjerë – përkatësisht imunoglobulinës G. Prandaj ata janë praktikisht antitrupa kundër antitrupave.

Në varësi të strukturës së tyre, faktorët reumatoidë – si të gjithë antitrupat (imunoglobulinat) – ndahen në klasa të ndryshme. Këto përfshijnë, për shembull, imunoglobulinën M (IgM), imunoglobulinën A (IgA) dhe imunoglobulinën G (IgG). Si rregull, faktorët reumatoidë të zbuluar i përkasin klasës IgM (RF-IgM ose RhF-IgM).

Kur e përcaktoni faktorin reumatoid?

Mjeku përcakton faktorët reumatoid kur dyshohet për një sëmundje reumatike – veçanërisht artriti reumatoid. Megjithatë, vetëm një rezultat pozitiv i testit nuk është i mjaftueshëm për diagnozën. RF nuk është një vlerë shumë specifike laboratorike – mund të rritet në sëmundje të ndryshme reumatizmale, por edhe në sëmundje jo reumatike ose në individë të shëndetshëm.

Për ekzaminim, mjeku merr një mostër gjaku nga pacienti. Faktori reumatoid zakonisht matet në serumin e gjakut. Mjekët laboratorikë mund të përdorin teknika të ndryshme për zbulim (p.sh. ELISA, radioimunoassay). Në varësi të metodës së matjes, zbatohen vlera të ndryshme të pragut, të cilat, kur tejkalohen, referohen si faktor reumatoid i ngritur.

Kur rritet faktori reumatoid?

Faktori reumatoid është vetëm një nga disa parametra të përdorur për të diagnostikuar sëmundjen.

Faktori reumatoid në reumatizëm

Përveç artritit reumatoid, testi për faktorët reumatoid mund të jetë pozitiv edhe në sëmundje të tjera reumatizmale, pra të sigurojë lexime të ngritura. Këto përfshijnë, për shembull, sëmundjet e mëposhtme (përqindja e pacientëve me faktor reumatoid pozitiv tregohet në kllapa):

 • Krioglobulinemia: formë e inflamacionit vaskular (50 deri në 100 përqind)
 • Sindromi Sjögren (70 deri në 95 përqind)
 • Lupus eritematoz sistemik (15 deri në 35 përqind)
 • Kolagjenoza e përzier: tablo klinike me simptoma të sëmundjeve të ndryshme autoimune të indit lidhor si lupus eritematoz sistemik, skleroderma dhe polimioziti si dhe sindroma Raynaud (50 deri në 60 përqind)
 • Skleroderma (skleroza sistemike): Termi kolektiv për sëmundjet autoimune që lidhen me ngurtësimin e indit lidhës (20 deri në 30 përqind)
 • Artriti kronik i të miturve (10 deri në 15 përqind)
 • Polimioziti dhe dermatomioziti (5 deri në 10 përqind)

Shkaqe të tjera

 • Cirroza e mëlçisë
 • Inflamacion kronik i mëlçisë (hepatiti kronik)
 • Sëmundjet inflamatore kronike të mushkërive
 • Inflamacion i rreshtimit të brendshëm të zemrës (endokarditi)
 • Tuberkuloz
 • Salmonelloza
 • sarkoidosis
 • Sifilis
 • Infeksionet akute me baktere, viruse ose parazitë (p.sh. mononukleoza, malaria)
 • Tumoret malinje
 • Pas transfuzioneve të gjakut
 • Pas vaksinimeve
 • Pas kimioterapisë ose radioterapisë

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, faktori reumatoid është i dallueshëm në rreth pesë për qind të njerëzve të shëndetshëm – pa ndonjë vlerë sëmundjeje. Sidomos në moshën më të madhe, shumë njerëz ndryshe të shëndetshëm janë RF-pozitiv (rreth dhjetë për qind e atyre mbi 60 vjeç).

Një faktor reumatoid i ngritur pa asnjë simptomë nuk ka asnjë rëndësi.