Rifampicina: Efekti, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon rifampicina

Antibiotiku rifampicina është efektiv kundër llojeve të ndryshme të baktereve. Ajo bllokon një enzimë bakteriale (ARN polimerazë) ​​që mikrobet kanë nevojë për të prodhuar proteina jetike. Si rezultat, ata vdesin. Prandaj, antibiotiku ka një efekt baktericid (baktericid).

Për shkak se shpërndahet mirë në trup - rifampicina gjithashtu ka një efekt të mirë ndërqelizor - zakonisht përdoret për të trajtuar patogjenët e ndjeshëm që banojnë brenda qelizave të trupit, siç janë mykobakteret e ndryshme.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Rifampicina absorbohet lehtësisht nga zorrët në qarkullimin e gjakut pasi merret nga goja. Atje lidhet me rreth 80 për qind të proteinave të plazmës dhe shpërndahet në mënyrë të barabartë në të gjithë trupin. Përqendrime veçanërisht të larta mund të gjenden në mushkëri dhe biliare.

Përafërsisht dy deri në pesë orë pas gëlltitjes, gjysma e antibiotikut është larguar nga trupi, kryesisht në biliare (dhe rrjedhimisht në jashtëqitje). Kjo gjysmë jetë e eliminimit shkurtohet me periudha më të gjata trajtimi.

Rifampicina përdoret për

 • Trajtimi i tuberkulozit (në kombinim me barna të tjera)
 • Trajtimi i infeksioneve me mykobaktere jo tuberkuloze (në kombinim me barna të tjera)
 • Trajtimi i lebrës (në kombinim me barna të tjera)
 • Trajtimi i disa infeksioneve jo-mikobakteriale (në kombinim me barna të tjera)
 • Trajtimi i brucelozës (në kombinim me një antibiotik tetraciklin)
 • Parandalimi (profilaksa) i meningjitit meningokokal (meningjiti meningokokal)

Sa kohë duhet të merret rifampicina (dhe ndoshta me cilat medikamente të tjera) varet nga infeksioni në fjalë.

Si përdoret rifampicina

Përbërësi aktiv zakonisht merret me gojë. Pacientëve me tuberkuloz zakonisht u jepen dhjetë miligramë rifampicin për kilogram të peshës trupore një herë në ditë. Për infeksione të tjera, doza është zakonisht gjashtë deri në tetë miligramë për kilogram të peshës trupore dy herë në ditë.

Cilat janë efektet anësore të rifampicinës?

Meqenëse efektet anësore të rënda në mëlçi ndodhin kryesisht në një organ të dëmtuar më parë, funksioni i mëlçisë kontrollohet përpara fillimit të terapisë. Vlerat e mëlçisë (të tilla si enzimat e mëlçisë) duhet të kontrollohen rregullisht gjatë trajtimit.

Efekte të tjera anësore të mundshme të rifampicinës përfshijnë ankesat gastrointestinale, çrregullimet e ciklit menstrual, reaksionet e lëkurës (si skuqje, kruajtje) dhe mungesë të përkohshme të qelizave të caktuara të gjakut (granulocitet neutrofile dhe trombocite). Mund të shfaqen gjithashtu lodhje, dhimbje koke, marramendje dhe humbje oreksi.

Disa pacientë shfaqin simptoma të ngjashme me gripin (veçanërisht nëse e marrin antibiotikun në mënyrë të parregullt ose nëse fillojnë ta marrin përsëri pas një ndërprerjeje).

Rifampicina mund t'i kthejë të gjitha lëngjet e trupit (urina, pështyma, djersa, lotët, jashtëqitja, etj.) në të kuqe portokalli.

Nëse vuani nga efekte anësore të rënda ose shfaqni simptoma të tjera nga ato të përmendura gjatë trajtimit, ju lutemi konsultohuni me mjekun tuaj.

Çfarë duhet të kem parasysh kur marr rifampicin?

contraindications

Rifampicina nuk duhet të merret nëse:

 • mosfunksionim i rëndë i mëlçisë
 • trajtimi i njëkohshëm me substanca të caktuara aktive kundër HIV-it (me frenues të proteazës, frenues të transkriptazës së kundërt jo-nukleozide ose inhibitorë të integrazës)
 • trajtimi i njëkohshëm me disa substanca aktive kundër hepatitit C (me frenues të proteinës jo-strukturore 5A ose frenuesit e polimerazës dasabuvir dhe sofosbuvir)
 • trajtimi i njëkohshëm me vorikonazol (agjent antifungal)
 • trajtimi i njëkohshëm me cobicistat (përforcues për disa antibiotikë)

Ndërveprimet

Kombinimi me medikamente të tjera që dëmtojnë mëlçinë dhe përdorimi i rifampicinës me konsumimin e rregullt të alkoolit mund të jetë gjithashtu i rrezikshëm.

Antibiotiku stimulon fort formimin e enzimave të mëlçisë. Kjo ndikon në enzimat CYP (të tilla si CYP3A4, CYP2, CYP2B, CYP2C), UDP-glukuronozil transferaza 1A (UGT1A) dhe P-glikoproteinat. Ndër të tjera, këto enzima sigurojnë ndarjen e barnave të ndryshme – duke përfshirë vetë rifampicinën. Prandaj, antibiotiku mund të përshpejtojë degradimin e tij dhe të barnave të tjera.

Prandaj, mjeku juaj do t'ju pyesë me shumë kujdes për barnat e tjera që po merrni përpara se të filloni trajtimin me rifampicin, në mënyrë që të shmangni ndërveprimet sa më shumë që të jetë e mundur që në fillim.

Gjatë trajtimit me rifampicin, duhet së pari të pyesni mjekun ose farmacistin tuaj përpara se të merrni ndonjë medikament të ri (përfshirë preparatet pa recetë dhe ato bimore) nëse medikamenti në fjalë është i përshtatshëm për përdorim të njëkohshëm.

Kufizimi i moshës

Rifampicina, nëse është e nevojshme, mund t'u administrohet foshnjave në një dozë të rregulluar.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Tuberkulozi akut gjatë shtatzënisë mund të trajtohet me rifampicin. Në rastin e infeksioneve të tjera, megjithatë, përdorimi i tij duhet të ekzaminohet në mënyrë kritike - këshillohet që të kaloni në antibiotikë të tjerë dhe më mirë të provuar nëse është e mundur.

Rifampicina është gjithashtu një nga barnat e zgjedhura për tuberkulozin gjatë ushqyerjes me gji. Sipas raporteve të mëparshme, nuk ka rrezik për foshnjën që ushqehet me gji nëse nëna trajtohet me antibiotik. Në raste individuale, foshnjat kanë jashtëqitje më të hollë dhe rrallë diarre.

Si të merrni ilaçe me rifampicin

Rifampicina disponohet në formë orale (p.sh. si tabletë) dhe si tretësirë ​​për infuzion. Në Gjermani, Austri dhe Zvicër, përbërësi aktiv është i disponueshëm vetëm me recetë në të gjitha format e dozimit.

Sa kohë është njohur rifampicina?

Në vitin 1957, substancat antibakteriale u izoluan nga kërpudhat Streptomyces mediterranei dhe u emëruan rifamicina. Përfaqësuesi i tyre më i njohur është rifampicina.