Rituximab: Efektet, fushat e aplikimit, efektet anësore

Si funksionon rituximab

Rituximab është një antitrup terapeutik (imunoglobulinë terapeutike). Antitrupat janë proteina (proteina) që prodhohen natyrshëm në trup dhe janë krijuar për të njohur proteinat e huaja ose të dëmshme (për shembull, nga parazitët, bakteret dhe viruset) dhe i bëjnë ato të padëmshme.

Antitrupat prodhohen nga qelizat B (të quajtura edhe limfocitet B). Këto janë një lloj qelize nga grupi i qelizave të bardha të gjakut. Në kontakt me një substancë të huaj, ata formojnë antitrupa të përshtatshëm kundër saj, të cilët sulmojnë ndërhyrës.

Ashtu si shumë qeliza të tjera, qelizat B kanë proteina sipërfaqësore me të cilat mund të identifikohen: Proteina CD20. Ky fakt përdoret në trajtimin e sëmundjeve që lidhen me një numër të tepërt të qelizave B në trup, me qeliza B tepër aktive ose qeliza B pa funksion.

I njohur gjithashtu si "terapia e synuar e kancerit", trajtimi ka shumë më pak efekte anësore serioze sesa terapitë konvencionale që përdorin agjentë që prekin pa dallim të gjitha qelizat ndarëse (qelizat e kancerit dhe qelizat e shëndetshme).

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas infuzionit ose injektimit në enët e gjakut (intravenoz) ose nën lëkurë (nënlëkurës), antitrupat rituximab përhapen përmes qarkullimit dhe arrijnë në vendin ku synohen të veprojnë.

Kur përdoret rituximab?

Rituximab përdoret për të trajtuar sëmundjet e mëposhtme:

  • Limfoma jo-Hodgkin (NHL, kanceri i sistemit limfatik) - përdoret në kombinim me agjentë të tjerë
  • Leuçemia limfocitare kronike (CLL) – përdoret në kombinim me agjentë të tjerë
  • Artriti reumatoid – përdoret në kombinim me substancën aktive metotreksat
  • Granulomatoza (nyjet e indeve) me poliangit (inflamacion të enëve)

Rituximab përdoret në disa cikle me një interval prej javësh në muaj. Përdorimi jashtë etiketës i rituximab përdoret gjithashtu, për shembull, në sklerozën e shumëfishtë ose inflamacionin akut të veshkave (glomerulonefriti).

Si përdoret rituximab

Kështu, sasitë e përbërësve aktivë prej rreth 500 deri në 1000 miligramë rituximab administrohen për trajtim. Numri i cikleve dhe intervali ndërmjet tyre përcaktohet gjithashtu nga mjeku. Disa pacientë marrin substancën aktive çdo javë, të tjerë në intervale deri në tre muaj.

Cilat janë efektet anësore të rituximab?

Gjatë trajtimit me rituximab, më shumë se dhjetë për qind e pacientëve përjetojnë efekte anësore si infeksione bakteriale dhe virale, ulje të numrit të qelizave të bardha të gjakut dhe trombociteve, reaksione alergjike, ndonjëherë me ënjtje (edemë), vjellje, kruajtje, skuqje, humbje flokësh, ethe, dhimbje koke dhe të dridhura.

Gjithashtu vërehen dhimbje veshi, aritmi kardiake, presion i lartë ose i ulët i gjakut, çrregullime të frymëmarrjes, gulçim, kollë, të vjella, dhimbje barku, çrregullime të tretjes, çrregullime të lëkurës, dhimbje muskujsh dhe simptoma të ftohjes. Efekte të tilla anësore ndodhin në një në dhjetë deri në njëqind njerëz të trajtuar.

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni rituximab?

contraindications

Rituximab nuk duhet të përdoret në:

  • infeksione aktive, të rënda
  • pacientët me një sistem imunitar të dobësuar rëndë
  • pamjaftueshmëri e rëndë kardiake (dështimi i zemrës)

ndërveprime të drogës

Nuk ka ndërveprime të njohura midis rituximab dhe agjentëve të tjerë.

Pacientët me infeksione të rënda (si tuberkulozi, HIV, hepatiti viral) nuk duhet të trajtohen me rituximab pasi kjo dobëson më tej sistemin imunitar.

Kufizimi i moshës

Për indikacione të caktuara, infuzionet me substancën aktive miratohen nga mosha gjashtë muajshe. Doza përcaktohet individualisht.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Rituximab zakonisht ndërpritet herët në rast të një shtatzënie të planifikuar ose në rast të një shtatzënie të papritur sapo të bëhet e ditur. Të dhënat nga bazat e të dhënave të prodhuesit nuk arritën të zbulonin simptoma klinike të rëndësishme tek të porsalindurit në shumicën e rasteve.

Për shkak të masës së madhe molekulare, rituximab nuk ka gjasa të kalojë në qumështin e gjirit. Në çdo rast, vendimi për trajtimin gjatë ushqyerjes me gji merret nga specialistët.

Si të merrni mjekim me rituximab

Trajtimi me rituximab zakonisht jepet drejtpërdrejt në një spital ose klinikë të specializuar, e cila më pas përgatit ilaçin pacient pas pacienti.

Nga kur njihet Rituximab?

Një zgjatje e autorizimit të marketingut u dha në BE në 2006 për trajtimin e artritit reumatoid dhe në 2012 për sëmundjen e Wegener. Patenta amerikane skadoi në vitin 2015. Ndërkohë, në treg janë biosimilarët e parë me rituximab.