Rizatriptan: Efektet dhe efektet anësore

Çfarë është rizatriptan dhe si funksionon?

Rizatriptan është një i ashtuquajtur agonist i receptorit të serotoninës: përbërësi aktiv lidhet me vendet e bashkimit të substancës së dërguar të vetë trupit, serotonin (receptorët 5-HT1) në enët e gjakut dhe qelizat nervore në tru. Si rezultat, enët e gjakut, të cilat ka shumë të ngjarë të zgjerohen gjatë një sulmi migrene, ngushtohen.

Përveç kësaj, qelizat nervore sekretojnë më pak substanca të dërguara që përndryshe ndërmjetësojnë inflamacionin dhe dhimbjen. Kështu, Rizatriptan kundërshton proceset që mjekët dyshojnë se janë pas simptomave të migrenës.

Absorbimi, zbërthimi dhe ekskretimi

Pas gëlltitjes, rizatriptani hyn me shpejtësi në gjak nëpërmjet zorrëve. Sasia më e lartë e përbërësit aktiv në gjak arrihet 60 deri në 90 minuta pas gëlltitjes në rastin e tabletave. Për tabletat e shkrirë, sasia maksimale e përbërësit aktiv është e pranishme në gjak rreth 30 deri në 60 minuta më vonë. Pas dy deri në tre orë, gjysma e saj është prishur. Rizatriptani ekskretohet kryesisht nëpërmjet veshkave.

Cilat janë efektet anësore të rizatriptanit?

Efektet anësore më të zakonshme të Rizatriptan janë:

Nëse pas marrjes së Rizatriptan ndiheni shumë të mërzitur, të dridhur ose të trullosur, është më mirë të mos përdorni makineri ose makina.

Efekte të tjera anësore të zakonshme janë skuqja, skuqja e lëkurës (“skuqja”) ose shqetësimet shqisore. Këto të fundit janë të dukshme, për shembull, si ndjesi shpimi gjilpërash ose shpimi në duar dhe zakonisht kalojnë pas një kohe të shkurtër. Kruarja ose flluska në lëkurë mund të jenë gjithashtu një pasojë e padëshirueshme.

Efektet anësore të sistemit tretës janë shpesh goja e thatë, urthi, nauze dhe të vjella ose diarre. Mund të shfaqet etje e shtuar. Në disa raste, rizatriptani shkakton dhimbje barku.

Nëse pacientët marrin rizatriptan shpesh për një periudhë të gjatë kohore, ata mund të përjetojnë një dhimbje koke të vazhdueshme (dhimbje koke e shkaktuar nga ilaçet).

Nëse keni dhimbje shtesë në gjoks ose gulçim, telefononi menjëherë një ambulancë.

Rrallë, pacientët kanë një reaksion mbindjeshmërie ndaj rizatriptanit. Nëse ka shenja të një reaksioni të rëndë alergjik si skuqje, vështirësi në gëlltitje, gulçim dhe qarkullim të dobët, telefononi menjëherë një mjek.

Për më shumë efekte anësore, shihni fletëudhëzimin e paketimit që erdhi me ilaçin tuaj rizatriptan. Kontaktoni mjekun ose farmacistin tuaj nëse dyshoni për ndonjë efekt anësor të padëshiruar.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë rizatriptan

Barnat që përmbajnë përbërësin aktiv rizatriptan janë të disponueshme me recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër në çdo dozë dhe madhësi paketimi dhe disponohen vetëm në farmaci.

Triptanë të tjerë mund të blihen në pako të vogla në farmaci pa recetë (p.sh. almotriptan). Megjithatë, nuk ka asnjë version pa recetë të rizatriptanit.

Kur përdoret rizatriptan?

Në disa pacientë, rizatriptani lehtëson jo vetëm dhimbjet e kokës, por edhe simptoma të tjera të migrenës, si të përzierat ose ndjeshmërinë ndaj dritës dhe zërit.

Si të merrni rizatriptan

Pacientët këshillohen që të marrin rizatriptan sa më shpejt që të jetë e mundur, kur shfaqen shenjat e para të dhimbjes së kokës nga migrena. Doza e zakonshme është 10 miligramë, por disponohen edhe preparate që përmbajnë 5 miligramë. Ato janë të destinuara kryesisht për pacientët, mëlçia ose veshkat e të cilëve kanë funksion të kufizuar.

Pacientët që kanë migrenë me aurë nuk duhet të marrin triptan derisa aura të jetë qetësuar.

Rizatriptan disponohet në formën e tabletave ose tabletave të shkrirjes, secila prej të cilave përmban 5 ose 10 miligramë. Tabletat e shkrirjes janë veçanërisht të përshtatshme për pacientët që kanë vështirësi në gëlltitje ose kur sulmet e migrenës shoqërohen me nauze dhe të vjella. Pacientët i gëlltisin tabletat të plota me një gotë ujë. Nga ana tjetër, tabletat e shkrirë vendosen në gjuhë dhe treten aty.

Nëse një dhimbje koke shfaqet përsëri pas tabletës së parë, të sëmurët mund të marrin një tjetër pas dy orësh më herët. Doza maksimale brenda 24 orëve është dy tableta ose dy tableta të shkrirjes.

Mos merrni një dozë tjetër rizatriptan nëse e para nuk ju ndihmoi. Medikamentet alternative të dhimbjes mund të përmirësojnë simptomat tuaja. Bisedoni me mjekun ose farmacistin tuaj për këtë.

Kur nuk duhet të merrni rizatriptan?

Barnat që përmbajnë rizatriptan nuk duhet të merren:

  • nëse dihet se jeni alergjik ndaj substancës aktive ose ndaj ndonjërit prej përbërësve të tjerë të ilaçit
  • nëse keni sëmundje të rënda të mëlçisë ose veshkave
  • nëse keni presion të lartë të gjakut të patrajtuar ose të pakontrolluar
  • sëmundja e arterieve koronare (sëmundja koronare e zemrës, ndoshta me anginë pectoris)
  • sëmundje okluzive arteriale periferike (PAVD), e njohur edhe si “këmba e duhanpirësit

Përdorimi i njëkohshëm i disa ilaçeve gjithashtu lufton kundër rizatriptanit. Kjo perfshin:

  • triptanë të tjerë (p.sh. sumatriptan)
  • ergotaminat, të cilat janë gjithashtu efektive kundër migrenës
  • medikamente të caktuara për depresionin, të quajtur frenues të monoamine oksidazës (frenuesit MAO si moklobemidi ose tranilcipromina)
  • linezolid, një antibiotik që është gjithashtu një frenues MAO

Nëse keni marrë një frenues MAO për herë të fundit, prisni të paktën dy javë përpara se të përdorni rizatriptan.

Pacientët që janë intolerantë ndaj laktozës është më mirë të jenë të vetëdijshëm për përbërësit shtesë në tabletat rizatriptan: disa përmbajnë laktozë. Ata preferojnë të përdorin tableta të shkrirjes Rizatriptan, të cilat janë pa laktozë dhe për këtë arsye tolerohen më mirë. Përveç kësaj, ka edhe tableta klasike pa laktozë.

Çfarë ndërveprimesh mund të ndodhin me Rizatriptan?

Pacientët shpesh marrin frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRIs) ose frenues të rimarrjes së serotoninës-norepinephrine (SNRIs) për depresion. Nëse ata përdorin gjithashtu rizatriptan, mund të zhvillohet një tepricë e neurotransmetuesit serotonin. Ju mund të lexoni se çfarë ndodh më pas dhe si manifestohet ky tepricë në artikullin tonë "Sindroma e Serotonin".

Nëse merret në të njëjtën kohë propranololi (beta bllokues), sasia e substancës aktive të rizatriptanit në gjak mund të rritet. Nëse propranololi është i nevojshëm, mjeku do të rregullojë dozën. Nëse jeni duke marrë beta-bllokues të tjerë, bisedoni me mjekun tuaj.

Suplementet dietike ose ilaçet që përmbajnë kantarion mund të shkaktojnë efekte anësore të padëshiruara më shpesh. Prandaj, informoni mjekun ose farmacistin tuaj edhe për përdorimin e barnave bimore.

Rizatriptan gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji

Prandaj, mjekët kontrollojnë gjithmonë nëse trajtimi me triptan është vërtet i nevojshëm. Nëse po, ata përshkruajnë triptanë që janë studiuar më mirë se rizatriptani (p.sh. sumatriptan).

Sipas studimeve të kafshëve, rizatriptani kalon në qumështin e gjirit në sasi të mëdha. Megjithatë, një dozë e vetme e rizatriptanit është ende e mundur sipas udhëzimeve të mjekut. Në mënyrë ideale, nënat duhet të ndërpresin ushqyerjen me gji për 24 orë pas gëlltitjes.