Rosacea: Njohja dhe Trajtimi i Rhinophyma

Çfarë është një rhinophyma?

Rhinophyma është një ndryshim tuberoz, beninj i lëkurës së hundës, i cili mund të ndodhë në formën e rëndë të sëmundjes së lëkurës rosacea - e ashtuquajtura rosacea phymatosa.

Në rastin e rosacea (gjithashtu: rosacea), lëkura e fytyrës në thelb i nënshtrohet një inflamacioni të vazhdueshëm, progresiv. Më shpesh preken faqet, hunda, mjekra dhe balli.

Në fillim, sëmundja ndihet në formën e një skuqjeje të vazhdueshme. Më pas, shpesh formohen nyje të vogla (papula) dhe madje edhe flluska të mbushura me qelb (pustula). Nëse gjatë kësaj rriten së tepërmi edhe indi lidhor dhe gjëndrat dhjamore (hiperplazia), krijohet pamja e rritjeve të çrregullta të lëkurës, e ashtuquajtura fyme.

Në varësi të vendit ku ndodhen këto fara, ato emërtohen më konkretisht. Për shembull, ato quhen gnatophyma në mjekër, metophyma në ballë dhe otophyma në vesh. Vendndodhja më e zakonshme për rritjet bulboze, megjithatë, është hunda, ku ato quhen rhinophyma.

Si e dalloni një rhinophyma?

Rhinophyma mund të njihet lehtësisht nga trashjet tipike bulboze të lëkurës. Zonat e prekura të lëkurës shpesh marrin një ngjyrë të kaltërosh-kuqërremtë për shkak të ndryshimeve themelore vaskulare.

Format e rhinophyma

Ekzistojnë tre forma kryesore të rhinophyma:

  • Rinofima e gjëndrave: Në këtë rast, në veçanti gjëndrat dhjamore zmadhohen dhe hapjet e tyre zgjerohen. Për shkak se prodhimi i sebumit është gjithashtu i rritur, lëkura e hundës bulboze është gjithashtu shumë e yndyrshme.
  • Rhinophyma fibroze: Në këtë formë është rritur kryesisht indi lidhor.
  • Rinofima fibro-angiomatoze: Përveç rritjes së indit lidhor, këtu janë të spikatur zgjerimi vaskular (angiektazia) dhe inflamacioni. Hunda shpesh shfaqet me ngjyrë bakri në të kuqe të errët dhe zakonisht mbulohet me pustula të shumta.

Format individuale nuk mund të dallohen gjithmonë qartë nga njëra-tjetra - tranzicionet janë rrjedhëse.

Cili është shkaku?

Një "hundë bulboze" është një manifestim i mundshëm i formës së rëndë të rosacea. Shkaqet e rosacea nuk janë kuptuar plotësisht. Supozohet se faktorë të ndryshëm duhet të bashkohen që të zhvillohet një rhinophyma.

Sipas njohurive aktuale shkencore, disa gjene në ndërveprim me faktorë të tjerë çojnë në një vazodilatim sipërfaqësor të parregulluar, edemë dhe inflamacion të vazhdueshëm, i cili quhet rosacea.

Edhe pse gratë kanë pak më shumë gjasa të preken nga rosacea, rhinophyma është pesë deri në 30 herë më e zakonshme tek burrat, në varësi të studimit - zakonisht në dekadën e katërt ose të pestë të jetës. Pse rhinophyma zhvillohet kryesisht tek meshkujt është e paqartë. Ekspertët përsëri dyshojnë për shkaqe gjenetike ose hormonet mashkullore si faktorë themelorë.

Në të kaluarën, ishte supozuar gabimisht se konsumimi i tepërt i alkoolit ishte shkaktari i rinofimës. Prandaj, nganjëherë quhej "hundë e pijanec". Megjithatë, një lidhje e tillë nuk është konfirmuar shkencërisht. Edhe pse alkooli konsiderohet një faktor rreziku për rosacea, ai nuk është një shkaktar i qartë i rhinophyma.

Trajtim

Përpara se këto pasoja të veçanta të rosacea në hundë të trajtohen ndryshe, zakonisht përdoren medikamente të ndryshme. Preparate të përshtatshme (veçanërisht acidi azelaik dhe antibiotikët si metronidazoli) përdoren zakonisht në terapinë e rosacea.

Isotretinoina është gjithashtu ndonjëherë e përshtatshme për trajtimin e rhinophyma në raste të lehta.

Medikamentet ngadalësojnë ndryshimet inflamatore dhe zvogëlojnë madhësinë e rinofimës në disa raste, por trajtimi shpesh shtrihet në disa muaj ose vite dhe regresioni i plotë i "hundës bulboze" nuk është i garantuar.

  • Dermabrasion: Nën anestezi, shtresa e sipërme e lëkurës gërryhet me një lloj makine mulliri. Më pas aplikohet një pomadë e veçantë për të përshpejtuar shërimin e plagëve. Pas rreth dhjetë ditësh, koreja që rezulton bie.
  • Dermabrasion: Kjo procedurë është e ngjashme me dermabrasionin, por në vend të mullirit përdoret bisturia.
  • Procedura me laser: Me ndihmën e një lazeri me energji të lartë hiqen zonat sipërfaqësore të lëkurës së hundës rosacea.
  • Elektrokirurgjia: Këtu rritja hiqet me një kurth elektrik.
  • Kriokirurgjia: Indi i tepërt i rinofimës shkatërrohet me ndihmën e azotit të lëngshëm.

Ndërsa pjesë të tëra të hundës janë hequr në të kaluarën, procedurat e sotme kirurgjikale janë shumë më të buta. Rritjet e indit lidhor dhe të gjëndrave dhjamore hiqen shtresë pas shtrese. Gjatë procesit, kirurgu përpiqet të rivendosë formën origjinale të hundës. Komplikime të tilla si dhëmbëza të rënda ose pjesë të kërcit që vdesin (nekroza e kërcit) ndodhin vetëm rrallë.

Siç ndodh në përgjithësi me rosacea, këshillohet që të shmangen të gjithë faktorët që shkaktojnë shpërthimin e një sëmundjeje dhe ndoshta përkeqësojnë simptomat, duke përfshirë erëzat e nxehta, alkoolin dhe rrezatimin e fortë UV. Lexoni më shumë në artikullin kryesor Rosacea.

Komplikime të mundshme

Problemi aktual lind nga stresi i lartë psikologjik nga i cili vuajnë shumë prej të prekurve. Një rhinophyma e theksuar fjalë për fjalë mund të shpërfytyrojë një fytyrë.

Veç kësaj, shpesh ka akuza të pajustifikuara për alkoolizëm nga bashkëvuajtësit, të cilët vazhdojnë të mendojnë gabimisht se rhinophyma është një “hundë pijanec”. Më pas, pacientët shpesh tërhiqen nga mjedisi i tyre shoqëror, gjë që dëmton rëndë cilësinë e jetës së tyre.

Është ende e paqartë nëse rhinophyma nxit zhvillimin e kancerit të lëkurës. Megjithatë, ekziston rreziku që çdo rritje kancerogjene mund të fshihet nga rritjet bulboze dhe më pas të zbulohet vetëm në një fazë të vonë. Prandaj, këshillohen ekzaminime të rregullta dhe të sakta.

Prognozë

Falë metodave moderne të trajtimit (veçanërisht në fushën kirurgjikale), sot në shumicën e rasteve arrihen rezultate të mira optike.

Megjithatë, nevojitet pak durim, pasi pas operacionit zona e hundës mund të jetë ende e fryrë dhe e mbuluar me kore. Edhe nëse kjo zgjebe bie pas disa ditësh, lëkura mbetet e kuqe deri në dymbëdhjetë javë në disa raste. Përveç kësaj, lëkura në zonat e operuara fillimisht është më e hollë se pjesa tjetër e lëkurës së fytyrës.

Në përgjithësi, megjithatë, opsionet aktuale të trajtimit mund të përmirësojnë ndjeshëm cilësinë e jetës së të prekurve.