Rosacea: Simptomat, Trajtimi, Kujdesi

Vështrim i shkurtër

 • Trajtimi: medikamente (pomada, kremra, locione, antibiotikë), trajtim me laser, skleroterapi, terapi fotodinamike, kirurgji; shmangia e shkaktarëve tipikë si rrezatimi UV, nxehtësia, ushqimi pikant, alkooli dhe disa produkte dhe kozmetikë për kujdesin e lëkurës
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Predispozicion i dyshuar gjenetik në ndërveprim me sistemin imunitar, mikroorganizmat, etj.; rrezatim i fortë, i zgjatur UV (banjo dielli, solarium), nxehtësia, banja dhe dushi i nxehtë, kozmetikë të caktuar, losione larës me pH alkaline (>7), medikamente të caktuara, kafe dhe çaj, alkool, nikotinë, stres.
 • Diagnoza: diagnoza pas ekzaminimit klinik nga mjeku. Nëse është e nevojshme, mostra e indeve për të përjashtuar sëmundje të ngjashme.

Çfarë është Rosacea?

Rosacea (rosacea, më parë edhe "trëndafili i bakrit") është një sëmundje inflamatore kronike, jo ngjitëse e lëkurës (dermatoza). Prek në mënyrë klasike fytyrën, kryesisht hundën dhe faqet, shpesh edhe ballin dhe mjekrën. Zonat ngjitur si skalpi, qafa apo dekolteja gjithashtu shfaqin simptoma në raste të rralla.

Si rregull nga kjo sëmundje lëkure preken personat e moshës së mesme dhe të vjetër, por në raste të jashtëzakonshme preken edhe fëmijët. Sipas njohurive të deritanishme, të dyja gjinitë janë të prekura në mënyrë të barabartë.

Si trajtohet rosacea?

Duke shmangur faktorët nxitës ose nxitës, përdorimin e medikamenteve speciale dhe kujdesin e duhur kozmetik, simptomat e rosacea shpesh mund të mbahen brenda kufijve të tolerueshëm. Megjithatë, nëse nuk trajtohet, rosacea zakonisht përkeqësohet në episode.

Përveç kësaj ose si një alternativë ndaj trajtimit medikamentoz, ekzistojnë metoda të tjera terapeutike. Këto përfshijnë kauterizimin, terapinë fotodinamike dhe procedurat kirurgjikale.

Si mund të trajtohet rosacea vetë?

Një hap i parë në trajtimin e rosacea është shmangia e gjërave që nxisin zhvillimin ose përkeqësimin e simptomave. Kjo ka të bëjë veçanërisht me dietën dhe faktorët mjedisorë ndaj të cilëve është e ekspozuar lëkura, për shembull rrezet e forta të diellit ose luhatjet e temperaturës.

Ai do t'ju informojë nëse aplikacioni është i dobishëm dhe i sigurt në rastin tuaj të veçantë. Nëse lëkura juaj reagon në mënyrë të padëshirueshme pas trajtimit, mjeku gjithashtu do të jetë në gjendje të trajtojë çdo pasojë dhe të tregojë alternativa.

Ushqim

Dieta luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin dhe trajtimin e rosacea, por nuk ka një dietë specifike rosacea dhe për rrjedhojë nuk ka "ushqime të ndaluara".

Shoqata Amerikane e Rosacea rendit gjithashtu mëlçinë, vezët dhe produktet e qumështit dhe disa bishtajore, ndër të tjera, si shkaktarë të mundshëm të një shpërthimi të rosacea.

Prandaj rekomandohet që të sëmurët të shmangin sa më shumë që të jetë e mundur këto ushqime. Sipas gjetjeve të fundit, në disa raste, ushqimet dhe stimuluesit e pasur me përbërës të caktuar të azotit (amina) gjithashtu nxisin formimin e rosacea. Shembuj të kësaj janë vera (veçanërisht e kuqe) dhe djathi.

Nëse dhe si reagon lëkura juaj ndaj ushqimeve të caktuara është shumë individuale. Në përgjithësi, prandaj ia vlen të shikoni me vetëdije ushqimet individuale herë pas here dhe të vëzhgoni nëse dhe si ndryshojnë simptomat e rosacea si rezultat.

Faktorë të tjerë

Është gjithashtu e rëndësishme që të shmangni shkaktarët e tjerë tipikë të një shpërthimi rosacea. Këto janë në veçanti:

 • Rrezatimi UV i fortë dhe afatgjatë (banjo dielli, dhomë me diell)
 • Nxehtësia, banja dhe dushe të nxehta, vizita në sauna
 • Disa kozmetikë
 • Medikamente të caktuara
 • Stres

Ndryshimet hormonale, të tilla si gjatë shtatzënisë, mund të shkaktojnë gjithashtu një shpërthim. Bisedoni me mjekun tuaj për këtë.

Pacientët me rosacea reagojnë ndryshe ndaj shkaktarëve të ndryshëm të mundshëm. Prandaj, vëzhgoni nga afër ndaj cilave stimuj reagon lëkura juaj dhe rregulloni stilin e jetës tuaj në përputhje me rrethanat.

Trajtimi me ilaçe

Trajtim lokal (topik).

Në këtë rast, ilaçi aplikohet drejtpërdrejt në zonat e prekura të lëkurës si një pomadë, xhel ose locion. Cila formë e administrimit është më efektive dhe më e tolerueshme varet nga rasti individual.

Trajtimi i jashtëm i rosacea zakonisht kryhet për një periudhë shumë të gjatë kohore (si terapi e mirëmbajtjes aktuale). Dy përbërësit kryesorë aktivë të përdorur janë:

Efektet anësore janë të rralla dhe përfshijnë acarim të lëkurës, lëkurë të thatë, skuqje të lëkurës dhe djegie ose pickim të zonave të trajtuara të lëkurës.

Acidi azelaik: Një acid natyral që ka veti antibakteriale dhe anti-inflamatore. Gjithashtu ndikon pozitivisht në qelizat e shtresës më të jashtme të lëkurës (keratinocitet), të cilat janë të përfshira në transmetimin e inflamacionit dhe dhimbjes. Thithja e lehtë, e përkohshme dhe kruajtja janë përshkruar si efekte anësore.

 • Ivermectin: Një makrolid që ka aktivitet anti-inflamator dhe ndihmon kundër marimangave Demodex. Efektet anësore përfshijnë djegie, lëkurë të thatë dhe kruajtje.
 • Permethrin: Vepron kundër marimangave demodex dhe nyjeve (papules), si dhe skuqjes rreth irritimeve individuale të lëkurës. Nuk ndihmon kundër skuqjes së përhershme, pustulave, ndryshimeve vaskulare (telangjiektazia) apo rritjeve (phyma) të rosacea.
 • Retinoidet: Agjentë antiinflamatorë dhe keratolitikë (shkëputja e qelizave të kornesë nga kornea). Zvogëloni më mirë ndryshimet inflamatore të lëkurës, por zvogëloni skuqjen më keq se metronidazoli.

Barnat e sipërpërmendura veprojnë kryesisht kundër nyjeve dhe flluskave. Megjithatë, ato zakonisht nuk ndihmojnë kundër skuqjes tipike të fytyrës. Në të kundërt, një xhel special me përbërësin aktiv brimonidine u zhvillua në SHBA. Ai gjithashtu është miratuar në BE që nga viti 2014.

Ilaçi shkakton tkurrjen e enëve të gjakut në lëkurën e fytyrës. Kjo bën që skuqja të zbehet. Ajo gjithashtu ka një efekt të butë anti-inflamator.

Lëkura shumë e ndjeshme e pacientëve me rosacea ndonjëherë reagon në mënyrë të pafavorshme ndaj trajtimit lokal. Prandaj ka kuptim të pajtoheni me mjekun se cilat preparate përdoren dhe në çfarë mënyre. Përveç kësaj, çdo efekt anësor monitorohet mirë, në mënyrë që të mund të merren masa në kohën e duhur nëse është e nevojshme.

Trajtimi sistemik

Në disa forma më të lehta të rosacea, trajtimi lokal është i mjaftueshëm. Nëse nuk ka përmirësim me terapinë lokale ose nëse ndryshimet e lëkurës janë të rënda, është i nevojshëm trajtimi sistematik shtesë.

Kryesisht antibiotikët përdoren për terapi sistemike të rosacea, veçanërisht dy grupe:

 • Tetraciklinat: Barnat më të përdorura në këtë grup agjentësh quhen doksiciklina dhe minociklina. Ato janë zgjedhja e parë në trajtimin me antibiotikë, sepse tolerohen më mirë nga stomaku dhe zorrët sesa makrolidet (shih më poshtë). Ato janë kryesisht efektive kundër papulave dhe pustulave, por vështirë se kundër skuqjes ose ndryshimeve vaskulare.

Në fakt, antibiotikët përdoren për të luftuar bakteret. Në trajtimin e rosacea, megjithatë, përdoret një mekanizëm i ndryshëm veprimi i këtyre substancave.

Përveç antibiotikëve, përbërësit aktivë që zakonisht përdoren për trajtim lokal - për shembull, tableta që përmbajnë metronidazol - përdoren ndonjëherë për trajtimin sistemik të rosacea.

Kërkohet shumë kujdes sepse përdorimi i kapsulave të izotretinoinës në disa raste çon në efekte anësore ndonjëherë të rënda, për shembull acarim të lëkurës dhe mukozave.

Përdorimi i isotretinoinës gjithashtu rrit rrezikun e keqformimeve të fetusit kur përdoret gjatë shtatzënisë. Prandaj, përdorimi i tij nuk rekomandohet tek gratë në moshë riprodhuese ose gjatë shtatzënisë.

Trajtimi me lazer dhe kauterizimi

Trajtimi me laser është zakonisht efektiv në eliminimin e zgjerimit vaskular (telangiektazi), por rrallë është efektiv në eliminimin e skuqjes së gjerë të lëkurës. Për këtë qëllim, zonat e prekura të lëkurës trajtohen me tufa drite me energji të lartë. Trajtimi me lazer mund të përdoret gjithashtu për të hequr fymën.

Dilatimet vaskulare gjithashtu sklerozohen me ndihmën e rrymës elektrike.

Terapia fotodinamike (PDT)

Këto zona më pas rrezatohen me dritë të një gjatësi vale specifike. Kjo ndryshon strukturën e fotosensibilizuesit dhe më pas shkatërron strukturat e dëmtuara të lëkurës.

Studimet individuale sugjerojnë se PDT stimulon sistemin imunitar dhe ka një efekt antimikrobik, por studime më të detajuara për këtë janë ende në pritje.

Terapia kirurgjikale

Rosacea mund të trajtohet edhe në mënyrë kirurgjikale, për shembull me dermabrasion (gërryerje e shtresave të sipërme të lëkurës) ose dermashaving (heqja shtresë pas shtrese e trashjes së lëkurës).

Këto metoda përdoren kryesisht për fima. Prandaj ato përshkruhen më në detaje në artikullin Rosacea: Rhinophyma.

Kujdes

Kujdesi i duhur i lëkurës

Merrni parasysh këshillat e mëposhtme kur bëhet fjalë për kujdesin e lëkurës:

 • Pastroni lëkurën e fytyrës vetëm me ujë të vakët. Temperaturat ekstreme të ujit dhe ndryshimet e shpejta të temperaturës nxisin skuqjen e papritur të lëkurës (“shuarje”).
 • Përmbahuni nga pilingët e fytyrës, pasi ato irritojnë më tej lëkurën rosacea.
 • Shmangni ujin me shkallë të lartë fortësie.
 • Pas larjes, thajeni butësisht lëkurën e fytyrës me një peshqir në vend që ta fërkoni.
 • Përdorni sapunë dhe lani locione me një pH pak acid (<7).

Për sa i përket pastrimit të fytyrës, të ashtuquajturat larës syndet janë të përshtatshme për pacientët me rosacea. Këto janë substanca aktive larës artificiale me një vlerë pH relativisht të ulët (4.5 deri në 5.5), të cilat janë shumë më të buta për lëkurën sesa sapunët klasikë.

Kujdes, diell!

 • Shmangni ekspozimin e drejtpërdrejtë të diellit midis pranverës dhe vjeshtës.
 • Përmbahuni nga vizitat në dhomë me diell.
 • Përdorni produkte mbrojtëse me faktor të lartë mbrojtës nga dielli (50+) dhe aplikojeni disa herë në ditë. Preferoni bllokues fizikë kundër diellit me dioksid titani ose oksid zinku (farmaci). Këto konsiderohen më tolerante ndaj lëkurës sesa kremrat kimikë të diellit për rosacea.

Rosacea: krem, pomadë apo locion?

Produktet me përmbajtje të lartë uji, pra kremrat dhe locionet, janë ideale për pacientët me rosacea. Këto nuk formojnë një shtresë të yndyrshme në lëkurë që mbyll poret. Ato lejojnë lëkurën të marrë frymë pa e tharë atë. E njëjta gjë vlen edhe për përgatitjet me bazë glicerinë ose vaj silikoni (ciklometikoni, dimetikoni).

Produktet me aroma ose ngjyra të shtuara irritojnë lëkurën në mënyrë të panevojshme dhe për këtë arsye nuk rekomandohen për të prekurit.

Make-up për rosacea

Në parim, make-up mund të përdoret edhe me rosacea. Megjithatë, është më mirë të siguroheni që produktet të mos kenë përbërës irritues të lëkurës si mentoli, kamfori, lauril sulfati i natriumit dhe astringentët. Gjithashtu këshillohet përdorimi i kozmetikës që nuk bllokon gjëndrat dhjamore, pra janë jokomedogjene.

Të sëmurët nga rozacea reagojnë shumë individualisht ndaj kozmetikës. Nëse vëreni se nuk mund ta toleroni një produkt, rekomandohet të ndaloni menjëherë përdorimin e tij dhe të provoni një alternativë.

Simptomat

Simptomat e rosacea-s janë në veçanti skuqja e papritur me një ndjenjë ngrohtësie (“skuqje”), skuqje e vazhdueshme e lëkurës (eritemë) dhe zgjerim i dukshëm i enëve të gjakut (telangjiektazia).

Ndryshime të tjera të lëkurës mund të përfshijnë thatësi, ndryshime të mëdha, ndonjëherë të ngritura të lëkurës (pllaka), ënjtje (edemë) dhe rritje të indit dhjamor dhe lidhës (phyma).

Pacientët ankohen kryesisht për tensionim, djegie, thumbim të lëkurës ose ndjenjë të nxehtësisë.

Në disa raste përfshihen edhe sytë. Kjo manifestohet me zgjerimin e enëve të gjakut në sy dhe shpesh tharje dhe inflamacion të syve.

Nivelet e ashpërsisë

 • Faza paraprake - diateza e rosacea: Tipike për fillimin e rosacea janë skuqja e papritur, kalimtare e lëkurës (“shuarje”). Kjo formë e lehtë prek kryesisht faqet, hundën, mjekrën dhe zonën e ballit. Rrallë, rosacea shfaqet edhe në zona të tjera si sytë, skalpi, gjoksi ose qafa.
 • Ashpërsia II – Rosacea papulopustulosa: Në këtë fazë, flluska shtesë të kuqe inflamatore, ndonjëherë të mbushura me qelb (pustula, në gjuhën e folur: puçrra) dhe nyje (papula) shfaqen si simptoma rosacea. Ndonjëherë ato vazhdojnë për disa javë. Ndonjëherë ënjtja (limfedema) zhvillohet edhe në indin e fytyrës.

Meqenëse simptomat dhe ashpërsia e tyre ndryshojnë nga pacienti në pacient, ato nuk mund të caktohen gjithmonë qartë në një nivel të ashpërsisë. Prandaj, një sistem modular për vlerësimin e ashpërsisë së sëmundjes (Rosacea Consensus Panel, shkurt ROSCO) po fiton gjithnjë e më shumë pranim nga ekspertët.

Formularë të veçantë

Përveç rosacea klasike, ekzistojnë disa forma të veçanta, disa prej të cilave ndodhin shumë rrallë:

Ophthalmo-Rosacea vërehet në rreth çdo të pestin pacient me rosacea. Ai prek syrin, ose përveç sëmundjes klasike të lëkurës rosacea, ose pjesërisht në mënyrë të pavarur prej tij.

Nëse nuk trajtohet, mund të shkaktojë ndryshime të kornesë dhe inflamacion (keratit), i cili në raste ekstreme mund të çojë në dëmtim të përhershëm dhe verbim. Prandaj, Ophthalmo-Rosacea zakonisht monitorohet veçanërisht nga afër.

Rozacea gram-negative shfaqet kur sëmundja tashmë është trajtuar me antibiotikë për disa javë pa sukses të qëndrueshëm. Pastaj, në rrethana të caktuara, vetëm disa patogjenë janë shkatërruar. Të tjera, të ashtuquajturat baktere gram-negative, kanë mbijetuar. Ato shumohen dhe më pas shkaktojnë reaksione të mëtejshme të lëkurës.

Rozacea granulomatoze (lupoide) karakterizohet nga trashje e lëkurës së shpërndarë, kafe-të kuqe në qepallat, kockën zigomatike dhe rreth qosheve të gojës. Zonat e tjera të fytyrës janë të skuqura siç është tipike për rosacea. Kjo formë konsiderohet e vështirë për t'u trajtuar.

Rhinophyma

Rhinophyma është një simptomë e rosacea, e cila në disa raste zhvillohet në një rrjedhë të rëndë të sëmundjes. Është një përhapje e indit lidhës dhe gjëndrave dhjamore (fyme). Rhinophyma zakonisht shfaqet në hundë. Kjo e ashtuquajtur hundë “bulboze” ose “patate” vërehet veçanërisht te meshkujt e moshuar.

Lexoni më shumë rreth kësaj simptome të rosacea në artikullin Rhinophyma.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Rreth 5% e njerëzve në mbarë botën vuajnë nga rosacea. Më së shpeshti preken njerëzit mbi 30 vjeç, por edhe fëmijët zhvillojnë rosacea në raste të jashtëzakonshme.

Gratë preken pak më shpesh se meshkujt.

Si zhvillohet rosacea?

Simptomat tipike të rosacea bazohen në një zgjerim të përhershëm të enëve të gjakut dhe një inflamacion kronik të lëkurës. Shkaqet ende nuk janë kuptuar plotësisht. Dyshohet për një ndërveprim ndikimesh të ndryshme, gjë që e bën të vështirë kërkimin e rolit dhe rëndësisë së faktorëve individualë.

Sistemi imunitar i lindur dhe i fituar gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e rosacea. Qelizat imune shumohen, të stimuluara nga faktorët nxitës, çlirojnë substanca pro-inflamatore si citokinat dhe interferonet dhe tërheqin qeliza të mëtejshme imune. Kjo rezulton në një proces inflamator të vazhdueshëm.

Sistemi nervor gjithashtu luan një rol, duke kontrolluar zgjerimin dhe tkurrjen e enëve të gjakut. Nervat zgjerojnë enët e gjakut kur janë të nxehta dhe i ngushtojnë kur janë të ftohtë.

Supozohet se mikroorganizmat që jetojnë në lëkurë, të tilla si bakteret ose marimangat demodex, stimulojnë qelizat imune. Këto pastaj sekretojnë substanca sinjalizuese që nxisin inflamacionin dhe rritjen vaskulare ose formimin e ri.

Sipas disa studimeve, mikrobioma e zorrëve gjithashtu duket se ka një ndikim në rosacea. Individët e prekur kanë dukshëm më shumë gjasa të vuajnë nga rritja e tepërt bakteriale e zorrëve të vogla (SIBO).

Ekzaminimet dhe diagnoza

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Rosacea është zakonisht kronike dhe episodike – fazat me simptoma më të rënda alternojnë me periudha në të cilat simptomat ulen ose të paktën përmirësohen.

Edhe pse sëmundja nuk është plotësisht e shërueshme, ajo mund të kontrollohet mirë me trajtimin e duhur, kujdesin ndaj lëkurës dhe stilin e jetesës. Ndonjëherë rosacea madje ndalon pa u zhvilluar më tej.