Disk i rrëshqitur

Sinonimet në një kuptim më të gjerë

 • Prolapsi i diskut ndërvertebror
 • Prolapsi i nukleusit pulposus (NPP)
 • Prolapsi i diskutimit
 • Protrusio
 • dhimbje të nervit shiatik
 • Zgjatje e diskut
 • Dalja e diskut intervertebral
 • dhimbje mesi
 • Lumbargjia / Lumbago
 • Lumboiskialgjia
 • Back Pain
 • Disku ndërvertebror
 • Disku ndërvertebror i prolapsuar
 • Disqe me hernie

Përcaktimi i hernies së diskut

Një disk i hernizuar është zhvendosja e papritur ose ngadalë në rritje, ose shfaqja e indit të bërthamës pulposus (bërthama xhelatinoze e diskut) e një disku në pjesën e pasme kanali kurrizor (kanali kurrizor) ose nga ana e prapme (rrënja nervore) Kjo mund të çojë në dhimbje, paralizë dhe / ose shqetësime shqisore për shkak të acarimit të rrënjëve nervore. Kjo pastaj mund të çojë në rrënja nervore ngjeshja. Disqet herniale në shpinë mesit (shpinë lumbare) ndodhin shumë më shpesh sesa disqet herniale në shpinë cervikale (shpinë cervikale).

Cilat janë simptomat e diskut të rrëshqitur?

Më sipër tashmë iu referua studimit, i cili tregoi se jo çdo disk hernie domosdoshmërisht shkakton ankesa në formën e shpinës dhimbje. Sidoqoftë, nëse ankesat / simptomat ndodhin në kontekstin e një hernie diskale, ato janë kryesisht për shkak të zhvendosjes së bërthamës xhelatinoze, e cila shtyp mbi rrënjët nervore individuale, tufat e fibrave nervore (në zonën e shpinës mesit) dhe / ose palca kurrizore. Në vijim, do të diskutohen simptomat e një hernie diskale, të cilat mund të ndryshojnë shumë për shkak të presionit në zonat e lartpërmendura.

Presioni mbi rrënjët nervore gjithmonë shkakton intensiv dhimbje, të cilat mund të rrezatojnë në duar dhe / ose këmbë. Me këto dhimbje të forta mund të ndodhin edhe shqetësime shqisore dhe pasojat e tyre, flitet për: Në varësi të fazës dhe shtrirjes së hernies së diskut, simptomat mund të çojnë gjithashtu në zvogëlimin e forcës së muskujve ose edhe në paralizimin e zonave individuale të muskujve

 • Milingonat që vrapojnë
 • Ndjesi shpimi
 • shurdhësi

Në varësi të vendndodhjes së hernies së diskut, simptomat ndryshojnë. Disqet e rrëshqitura në zonën e shpinë e kraharorit mund të shkaktojë shqetësime shqisore, dhimbje barku (spazma) apo edhe paralizë, ndërsa një disk i rrëshqitur në zonën e shpinës mesit mund të shkaktojë fshikëz paralizë, për shembull.

Paraliza e këmbë muskujt janë gjithashtu të mundshme. Mungesa e kontrollit të fshikëz dhe rektum funksioni, çrregullimet e ndjeshmërisë (p.sh. mpirje) në zonën anale dhe / ose gjenitale brenda kofshëve, mundësisht të kombinuara me paralizë të këmbëve. dhe akoma më specifikisht

Shkaqet

La disk intervertebral përbëhet nga një unazë fijore me një bërthamë galerike. Nëse unaza fibroze dobësohet ose çahet për shkak të tendosjes së pasaktë ose të tepruar në kolonën kurrizore, bërthama si pelte mund të shpëtojë nga disk intervertebral = herni disk. Kjo zakonisht shkaktohet nga konsumimi, në mënyrë që trashje dhe shtatzënësi konsiderohen faktorë rreziku për një disk të herniuar.

Prognoza e një disku të rrëshqitur

Nuk është e mundur të bëhet një parashikim i saktë në lidhje me prognozën dhe ecurinë e një sëmundjeje disk / disk i hernizuar. Po kështu, kohëzgjatja e një hernie diskale nuk mund të quhet saktësisht, pasi rrjedha e sëmundjes ndryshon shumë nga personi në person. Gjithashtu rrjedha dhe kohëzgjatja e diskut hernial varet mjaft nga lokalizimi (qafë e mitrës, toraks, mesit).

Sidoqoftë, pacientët e moshuar kanë tendencë më shpesh për një kronifikim të dhimbjes, ndërsa tek pacientët më të rinj me dhimbje akute mund të merren intervale të gjata pa dhimbje. Metodat moderne të trajtimit gjithashtu mund të bëjnë semundje kronike e tolerueshme për pacientët. Sidoqoftë, shkalla e përmirësimit varet në një masë të madhe nga iniciativa e vetë pacientit. Aplikimet fizioterapeutike ofrojnë mbështetje efektive në fazën akute. Në shumicën e rasteve, masat konservatore përdoren për të arritur lirinë e plotë nga simptomat pas një disk të rrëshqitur.