Refleksi i kërkimit: Funksioni, Detyrat, Roli & Sëmundjet

Një përkëdhelje në faqe ose cep të gojë është e mjaftueshme për të shkaktuar menjëherë refleksin e kërkimit të një fëmije. Oneshtë një nga më të rëndësishmet herët fëmijëri refleks dhe fillon kërkimin e të porsalindurit për gjirin e nënës ose shishen e qumësht. Foshnja i kthen kokë në drejtim të prekjes dhe hap saj gojë për të thithur. Vetëm disa ditë pas lindjes, ajo mund të shkojë me shkathtësi deri në gjirin e nënës (zvarritja e gjirit). Refleksi i kërkimit (i quajtur edhe refleksi i rrënjosjes) është veçanërisht i fortë gjatë 30 minutave të para pas lindjes. Zgjat deri në muajin e tretë ose të katërt të jetës dhe pastaj tërhiqet vetvetiu. Vetëm te disa foshnje refleksi i kërkimit mund të stimulohet për më gjatë gjatë gjumit. Fëmija i zgjuar pastaj gjen gjoksin ose shishen në mënyrë të pavarur me organet e tij shqisore.

Çfarë është refleksi i kërkimit?

Refleksi i kërkimit është një nga më të rëndësishmit herët fëmijëri refleks dhe fillon kërkimin e të porsalindurit për gjirin e nënës ose shishen e qumësht. E hershme fëmijëri (primitiv) refleks janë përgjigjet e një të porsalinduri ndaj stimujve të jashtëm në lidhje me kërkimin dhe marrjen e ushqimit dhe vetëmbrojtjen. Ato fillimisht ndodhin pa përfshirjen e drejtpërdrejtë të truri i madh. Vetëm në fazat e mëvonshme të truri i madh zhvillimi janë reflekset e frenuara nga lobet frontale. Zhdukja e njëpasnjëshme e reflekseve primitive është një parakusht për zhvillimin normal fizik dhe mendor të fëmijës. Nëse reflekset vazhdojnë më gjatë se zakonisht, rezultojnë çrregullime të funksionit motorik dhe aftësive të përgjithshme të lëvizjes. Këto duhet të kompensohen nga një mjek me kohë. Nga ana tjetër, rishfaqja e reflekseve të fëmijërisë së hershme në moshën e rritur mund të zbulojë dëmtime specifike të tru, për shembull në rastin e çmenduri. Foshnja merr stimujt me receptorët e lëkurë ose me kuptimin e bilancit. Reflekset e tij zhvillohen sipas një orari specifik, i cili bazohet në moshën e konceptim dhe për pasojë fillon kur fëmija ngjizet. Ardhja dhe shkuarja e reflekseve të fëmijërisë së hershme mund të përcaktohet relativisht saktësisht në kohë. Përveç refleksit të kërkimit, ato përfshijnë, për shembull, refleksin e gëlltitjes, refleksin e thithjes dhe refleksin e kapjes. Të gjithë ndjekin një model reagimi specifik, të përcaktuar saktësisht. Një formë e veçantë është i ashtuquajturi refleks Moro, me të cilin foshnja ngjitet te një kujdestare për të mos rënë. Ky është më shumë një reagim tipik ndaj një rreziku konkret.

Funksioni dhe detyra

Refleksi i kërkimit lind nga programimi i foshnjës për marrjen e ushqimit. Instinktivisht, ajo kërkon gjirin e nënës së saj ose një burim të ngjashëm ushqimi menjëherë pas lindjes. Ashtu si reflekset e tjera, fetus mëson refleksin e kërkimit ndërsa është ende në barkun e nënës. Sapo të lindë, çdo foshnjë zhvillon aftësi të mahnitshme për të kënaqur urinë e saj. Shumë herët, ajo mund të përdorë këmbët dhe këmbët e saj për të lëvizur inç për inç drejt gjirit të nënës ndërsa shtrihet mbi të stomak. Nuk mund të ndalet nga kjo e ashtuquajtur zvarritje e gjirit, sepse dëshiron dhe ka nevojë të kënaqë urinë e saj. Përveç kësaj, gjiri i nënës sekreton një sekret të cilit shije dhe erë kujtoj foshnjën e lëngu amniotik ajo ishte e rrethuar nga në barkun e gruas shtatzënë. Falë refleksit të thithjes, fëmija përgjithësisht nuk do të mbyti kur pi. Për më tepër, i porsalinduri frymëzohet gjithashtu nga i drejti lëkurë kontakti si dhe diapazoni vizual tek nëna. Ushqyerja me gji gjithashtu ka një efekt pozitiv në marrëdhëniet midis nënës dhe fëmijës. Marrëdhënia e ndërsjellë bëhet veçanërisht e ngushtë në ditët e para të jetës së foshnjës. Refleksi i kërkimit është gjithashtu një sinjal për nënën që fëmija i saj është i uritur. Vetëm kur dëshiron të pijë do të shfaqë sjelljen tipike të refleksit. Foshnja orientohet drejt erë të gjirit të nënës së saj që nga fillimi. Nëse foshnja duhet të kthehet kokë larg ndërsa është në gji, nëna duhet të prekë vetëm faqen e saj ose cik me thith dhe kështu mund të stimulojë përsëri refleksin e kërkimit. Sidoqoftë, foshnja nuk duhet të irritohet nga stimuj të jashtëm ndaj kokë gjatë pirjes, sepse në këtë rast ajo gjithmonë do ta kthejë kokën në drejtimin e duhur. Çdo presion në pjesën e pasme të kokës së foshnjës gjithashtu duhet të shmanget, për shembull duke shtypur foshnjën në gji. Foshnja pastaj reagon me kundër presion dhe mund të largohet nga gjiri i nënës me një hov.

Sëmundjet dhe sëmundjet

Nëse refleksi i kërkimit të një foshnje është i dobët ose nuk është zhvilluar aspak, ai mund të aktivizohet me special gojë masazhe. Mamitë dhe pediatrit japin udhëzimet e duhura për këtë. Problemet e foshnjës gjatë thithjes dhe pirjes mund të kenë të bëjnë me mungesën e vakumit midis gojës dhe gojës thith. Në raste të tilla, thith duhet të mbështetet me gishtin e madh për të parandaluar rrëshqitjen e tij nga goja. Mund të jetë gjithashtu e nevojshme të përmirësoni pozicionin e trupit të foshnjës, në mënyrë që ai ose ajo të mund të thithë më qetë. Ndonjëherë është gjithashtu e nevojshme të shtypni vazhdimisht gjirin kundër gojës së foshnjës. Sidoqoftë, ajri i mjaftueshëm duhet të arrijë ende tek të porsalindurit hundë.