Ngjitja e qelizave: Funksioni, Detyrat, Roli & Sëmundjet

Aderimi qelizor ose ngjitja qelizore është aderimi i qelizave në njëra-tjetrën ose në strukturat e tjera organike. Kjo forcë aderimi është një nga bazat thelbësore të jetës organike, pasi siguron strukturën konkrete të, për shembull, trupit të njeriut.

Çfarë është ngjitja qelizore?

Aderimi i qelizave, ose ngjitja e qelizave, është bashkimi i qelizave me njëra-tjetrën ose me strukturat e tjera organike. Qelizat lidhen me qelizat e tjera, substrate të ndryshme ose membranat molekulare. Në këtë mënyrë, ata janë ankoruar në mjedisin e tyre. Në të njëjtën kohë, qelizat gjithashtu ndahen nga formimet e tjera të qelizave, indet dhe organet në këtë mënyrë. Aderimi qelizor gjithashtu bën që lidhjet më të dobëta të shkëputen vazhdimisht nga ato më të forta midis qelizave dhe kështu një shoqatë qelizore rinovohet dhe stabilizohet. Kontaktet e qelizave me njëra-tjetrën shpie në kohezion mekanik, ato sigurojnë demarkacionin ndaj mediave ekzistuese të jashtme dhe mundësojnë zgjerimin e marrëdhënieve të drejtpërdrejta midis qelizave ose grumbujve qelizorë. Për shembull, indi i ri njerëzor formohet pas operacionit, lëndimit ose kockave thyerje.

Funksioni dhe detyra

Aderimi i qelizave lejon gjithashtu individin gjak qelizat të përmbahen në muret e brendshme të gjakut anije dhe kështu ndahen nga gjaku që rrjedh. Të tjera gjak qelizat janë madje në gjendje të lëvizin përgjatë mureve të enëve. Në këtë mënyrë, qelizat e Sistemi imunitar, për shembull, mund të arrijë në vendet e synuara të infeksionit në trup. Possibleshtë e mundur që këto gjak qelizat mund të kalojnë edhe në pengesë për gjakun e trurit. Kjo mbron tru nga patogjene si dhe toksinat dhe substancat dërguese në gjak. Mjekësia ende nuk ka qenë në gjendje të provojë këtë fenomen, por ndoshta ka të bëjë me disa sëmundje neurologjike që nuk janë hulumtuar ende përfundimisht. Gjatë mpiksjes së gjakut, trombocitet (trombocitet) formojnë një fashë ngjitëse dhe i përmbahen njëri-tjetrit pak a shumë fort. Indet e lëkurë ose ndonjë organ i brendshëm nuk është asgjë më shumë se një fashë e madhe kohezive e qelizave. Qelizat indore janë të lidhura nga aderimi i qelizave në proteinat të matricës jashtëqelizore. Kjo substancë ndërqelizore është e përbërë kryesisht nga IND lidhës, i cili furnizon qelizat me lëndë ushqyese dhe transmeton sinjale neurologjike.

Sëmundjet dhe çrregullimet

Zhvillimi i sëmundjet infektive lidhet njësoj me adezionin qelizor. Për shembull, të shumta bakteret hyjnë në trup përmes mukozave në rrugët e frymëmarrjes. Ata aderojnë atje dhe në këtë mënyrë hyjnë në organizmin e njeriut, ku më pas shumohen me sukses. bakteret janë përshtatur aq mirë me strukturën molekulare të mukozave, saqë praktikisht asgjë nuk mund t’i ndalojë në këtë rrugë. Inflamacionet lidhen drejtpërdrejt edhe me ngjitjen e qelizave në trup. Ato mund të ndryshojnë vetitë e ngjitjes së shtresave të tëra indeve duke emetuar fibrinë. Kjo vepron si një ngjitës dhe kështu çon në IND lidhës- si ngjitjet që mund të ndikojnë edhe në gjak anije vendosur aty. Fibrina është një proteinë që në të vërtetë është përgjegjëse për mpiksjen e gjakut. Sidoqoftë, duke shkaktuar ngjitjet e indeve, kjo mund të dëmtojë funksionimin normal të organeve të prekura ose ta bëjë atë të pamundur. Në këto raste, indet ose organet që normalisht nuk kanë asnjë lidhje me njëra-tjetrën rritet së bashku. Një shembull i proceseve të këtij lloji është e ashtuquajtura bark ngjitje, një kordon me dhëmbëza në zgavrën e barkut. Mund të rezultojë të jetë plotësisht e padëmshme për sa kohë që ngjitja prek kryesisht indin mbështetës dhe jo indin organik-formues. Komplikime më serioze mund të shkaktohen, për shembull, nga obstruksioni i zorrëve, e cila është gjithashtu një ngjitje në zgavrën e barkut. Mundet shpie deri në një këputje të zorrëve, e cila mund të jetë e rrezikshme për jetën. Një kufizim apo edhe ndërprerje e furnizimit me gjak për shkak të një ngjitje në zona e barkut është gjithashtu e mundur. Në rastin më të keq, indet e prekura mund të vdesin. Ndërhyrja kirurgjikale do të ishte e pashmangshme. Ngjitjet pas ngjitjes së parregullt të qelizave gjithashtu shpesh ndodhin në nyje kapsula, ku ata shpie deri te kufizimet masive në funksionin e përbashkët. Siç rezulton, ngjitjet ose ngjitjet ngjitëse qelizore janë të afta të shkaktojnë ankesa të shumta fizike ose dëmtime pa u parë që kauza e tyre të identifikohet qartë. Nëse, për shembull, preken organet gjenitale të femrave, pasoja të tilla si dhimbje në pjesën e poshtme të barkut, mosfunksionim seksual apo edhe varfëri mund të ndodhë. Aderimet mund të priten në mënyrë kirurgjikale. Sidoqoftë, është e zakonshme që ato të formohen brenda një periudhe më të shkurtër kohe pas një ngjitje të tillë. Të ashtuquajturat barriera të ngjitjes së lëngshme përdoren me një farë suksesi. Kjo mund të jetë, për shembull, e tretur sheqer- si substancë e aplikuar si një lëng ujitje gjatë një procedure kirurgjikale. Hulumtimi në të gjitha proceset që lidhen me aderimin e qelizave është gjithashtu i një rëndësie të madhe për kancer terapi. Kjo kryesisht ka të bëjë me ndërveprimin e enëve të gjakut endothelium (e brendshme enë gjaku mur) me gjak dhe qeliza tumorale. Kjo siguron informacion në lidhje me progresin e kancer. Vaskulare endothelium është një formacion qelizor që vepron si një barrierë dhe gjithashtu një medium i masë shkëmbimi midis gjakut që rrjedh dhe indeve përreth. Si rreshtim i anije dhe degët vaskulare, zona e endothelium në trupin e një njeriu të rritur vlerësohet të jetë rreth 5,000 metra katrorë. Kjo është e krahasueshme me dimensionet e një fushe futbolli. Në këto kushte, qeliza-ngjitës ndërveprimet të endotelit me leukociteve, trombocitet dhe qelizat tumorale kanë një larmi dhe dimension shumë të madh. Proceset inflamatore dhe koagulimi i gjakut çrregullimet mund të shpjegohen më qartë dhe mundësisht të kontrollohen me një kuptim më të mirë të këtyre ndërveprimet. Përveç kësaj, hulumtimi i duhur do ta bënte më të lehtë për të kuptuar se si kancer qelizat bashkohen dhe thyejnë muret vaskulare dhe më pas pushtojnë strukturën e indeve përreth. Nëse ky studim i ndërlikuar dhe kompleks është i suksesshëm, do të ishte e mundur në të ardhmen të çaktivizohen qelizat tumorale malinje (malinje) në rrethana të caktuara.