Faza e Transportit Oral: Funksioni, Roli & Sëmundjet

Akti i gëlltitjes përbëhet nga një fazë përgatitore dhe tre faza transporti. Faza e parë korrespondon me fazën e transportit oral të pulpës së ushqimit, gjatë së cilës shkaktohet refleksi i gëlltitjes. Çrregullimet e refleksit të gëlltitjes së fazës së transportit oral shpesh lidhen drejtpërdrejt me sëmundjet neurogjene ose muskujt dhe IND lidhës sëmundje.

Cila është faza e transportit oral?

Akti i gëlltitjes përbëhet nga një fazë përgatitore dhe tre faza transporti. Faza e parë korrespondon me fazën e transportit oral të pulpës së ushqimit, gjatë së cilës shkaktohet refleksi i gëlltitjes. Çdo ditë, njerëzit gëlltisin midis 1000 dhe 3000 herë. Gjatë gëlltitjes, tuli i ushqimit transportohet përmes faringut dhe ezofagut në stomak. Në të njëjtën kohë, akti i gëlltitjes pastron ezofagun dhe heq, për shembull, mbetjet e acid gastrik që mund të dëmtojë mukozën e ndjeshme të ezofagut. Akti i gëlltitjes përbëhet nga faza të ndryshme. Përgatitja e procesit të gëlltitjes bëhet nën kontroll vullnetar, siç është përtypja. Irritimi i bazës së gjuhë aktivizon refleksin e gëlltitjes. Një hark refleks çon në aktin e gëlltitjes, e cila hapet nga faza e transportit oral. Të gjitha proceset pasuese janë përtej kontrollit vullnetar. Gjithsej 26 palë muskuj janë të përfshirë në aktin e gëlltitjes. Përveç strukturave anatomike të zgavrën e gojës dhe kufijtë e tij, strukturat faringut, laringut, ezofagut dhe stomakut luajnë një rol në gëlltitje. Për fazën e transportit oral të gëlltitjes, zgavrën e gojës dhe strukturat e saj ngjitur luajnë rolin kryesor. Të gjitha lëvizjet e gëlltitjes dhe bashkëveprimi i çifteve muskulore të përfshira koordinohen nga e ashtuquajtura qendër gëlltitje e tru. Kjo qendër është e vendosur në brainstem dhe përfshin suprabulbar më të lartë si dhe kortikal tru fusha.

Funksioni dhe detyra

Në përkufizimin e ngushtë, çdo akt gëlltitjeje përbëhet nga tre faza, të cilat quhen edhe faza transporti. Tri fazat e transportit paraprihen nga marrja e ushqimit. Faza e parë e transportit korrespondon me fazën e transportit oral përmes strukturave orale. Kjo pasohet nga një fazë e transportit të faringut dhe një fazë e transportit të ezofagut. Faza e transportit oral të gëlltitjes kryesisht i shpëton kontrollit vullnetar. Vetëm një pjesë e vogël e lëvizjeve të përfshira është vullnetare dhe mund të kontrollohet me vetëdije. Pas përfundimit të fazës së përgatitjes orale, buzët mbyllen. Në këtë mënyrë, pështymë nuk mund të shpëtojë nga gojë. Përveç kësaj, mbyllja e buzëve parandalon hyrjen e ajrit në gojë në mënyrë që të mos gëlltitet asnjë ajër. Muskujt e faqeve më pas tkurren. Në fillim të procesit aktual të gëlltitjes, gjuhë shtypet mbi qiellzën e fortë. Në këtë mënyrë, qiellza e fortë shërben si një mbështetje brenda procesit të gëlltitjes. Pulpa e ushqimit të përtypur tani migron drejt faringut. Ky migrim zhvillohet me anë të lëvizjeve mbrapa të valëzuara të ndihmuara nga muskuli stiloglos dhe muskujt hyoglossus. Këta dy muskuj tërheqin gjuhë prapa nga qiellza e fortë në një lëvizje të ngjashme me valën. Kjo lëvizje shtyn pulpën e ushqimit nëpër ngushtësinë e faringut dhe në fyt. Pulpa e ushqimit përfundimisht prek bazën e gjuhës ose murin e pasmë të faringut. Qelizat ndijore të ndjeshme nga grupi mekanoreceptor ndodhen në këto struktura. Qelizat ndijore regjistrojnë stimulin e prekjes dhe transmetojnë stimulin në atë qendror sistemi nervor përmes rrugëve nervore aferente. Në qendër sistemi nervor, ngacmimi kalohet në motor nerva dhe udhëton përgjatë këtyre nervave në muskuj që realizojnë procesin aktual të gëlltitjes. Nga momenti që tuli i ushqimit prek bazën e gjuhës ose pjesën e pasme të fytit, procesi i gëlltitjes nuk mund të kontrollohet më vullnetarisht brenda fazës orale. Lëvizjet muskulore të shkaktuara më vonë janë refleksive dhe kështu shmangin kontrollin vullnetar.

Sëmundjet dhe ankesat

Çrregullimet e gëlltitjes grupohen nën termin disfagia. Lidhjet dhe sëmundjet neurogjene janë shkaku më i zakonshëm, veçanërisht për çrregullimet e fazës së transportit oral në kuptimin e një refleksi të kufizuar ose të munguar të gëlltitjes. Si rezultat i një pash, një dëmtim kraniocerebral, meningjit ose nje degjenerative tru sëmundje të tilla si Sëmundja e Parkinson-it, refleksi i gëlltitjes mund të shqetësohet në fazën e transportit oral. Disfagia e tillë është po aq e shpeshtë në kontekstin e sëmundjes autoimune sklerozë të shumëfishtë. Sëmundjet dhe fenomenet e përmendura më sipër kryesisht shpie te disfagia kur dëmtojnë indet e qendrës së gëlltitjes. Lëndimet e indeve në tru shpie në dëmtimin e përhershëm në shumicën e rasteve. Indet e trurit janë shumë të specializuara dhe shpesh nuk mund të rikuperohen plotësisht nga dëmtimet. Përveç kësaj, lëndimet në kontekstin e sëmundjeve dhe ngjarjeve të lartpërmendura largohen plagët. Në fushën e këtyre plagët, qelizat nervore të trurit nuk janë më funksionale. Sidoqoftë, një shkak neurogjenik jo gjithmonë duhet të qëndrojë në themel të një shqetësimi të fazës së transportit oral. Sëmundjet e muskujve të tilla si atrofi muskulore ose IND lidhës sëmundje të tilla si scleroderma gjithashtu shkaktojnë probleme gëlltitjeje. E njëjta gjë vlen për tumoret në faring dhe palca kurrizore ose zonat e trurit. Transporti oral gjithashtu mund të komplikohet nga keqformime kongjenitale, të tilla si një çarje cik dhe qiellza. Po aq mirë, operacionet ose dëmtimet e rënda në zonën e gojës mund të tregojnë efekte negative në fazën e transportit oral. Në të moshuarit, shqetësimet e fazës së transportit oral shpesh interpretohen si një fenomen fiziologjik i moshës pa vlerë të sëmundjes. Në shumë raste, personat e një moshe të caktuar nuk gëlltisin më me efikasitet. Kjo shpesh referohet si presbifagi. Sa më shumë të bëhen njerëzit e moshuar, aq më shumë koha e reagimit të muskujve të tyre dhe nerva vonohet. Muskujt e zvogëluar forcë për shkak të humbjes natyrore të muskujve në moshën e vjetër, humbja e dhëmbëve në lidhje me moshën, mukozat e thata për shkak të fiziologjisë së moshës dhe kockëzim e nofullës gjithashtu ndërhyn në aktin e gëlltitjes. Përveç kësaj, bashkërendim mund të ndodhin çrregullime, veçanërisht në moshën e vjetër, të cilat e bëjnë më të vështirë gëlltitjen dhe fazën e transportit oral. Trajnimi specifik i gëlltitjes shpesh mund të përmirësojë disfaginë.