Sëmundje seksualisht e transmetueshme

Më parë, vetëm katër sëmundje u konsideruan të ashtuquajturat SST sipas "Aktit për të Luftuar" Sëmundjet veneriane, "Domethënë sifilis (lues), gonorre (gonorre), ulçerë molle (kancelari i butë), dhe limfogranuloma venereum (limfadeniti venerik). Me futjen e Ligjit për Mbrojtjen e Infeksionit në 2001, tani flasim vetëm për të semundje seksualisht te transmetueshme.

Semundje seksualisht te transmetueshme përfshijnë shumë sëmundje të ndryshme të shkaktuara nga më shumë se 30 patogjenë të gjinive bakteret, viruset, kërpudhave ose protozoa (organizma me një qelizë).

SST bakteriale të diskutuara këtu përfshijnë:

  • Sifilizi (Lues)
  • Gonorrea (gonorrea)
  • Molle ulçerë (kancelari i butë)
  • Limfogranuloma venere (limfadeniti venerik).
  • Infeksionet nga klamidia

SST-të virale të diskutuara këtu përfshijnë:

  • Hepatit B (mëlçi pezmatimi).
  • Herpes gjenital
  • HIV (virusi i mungesës së imunitetit njerëzor)
  • Infeksionet me virusin e papillomës njerëzore (HPV).

Semundje seksualisht te transmetueshme janë një major shëndetësor problem i kujdesit në të gjithë botën. Estimatedshtë vlerësuar se 300 deri 400 milion njerëz, kryesisht midis moshave 15 dhe 45, janë të prekur në të gjithë botën. 90% e të prekurve jetojnë në vendet në zhvillim.

Simptomat janë shumë të ndryshueshme midis sëmundjeve dhe nuk janë gjithmonë të kufizuara në organet riprodhuese.

Njëri është i ekspozuar ndaj një rreziku në rritje të infeksionit veçanërisht gjatë marrëdhënieve seksuale të pambrojtura dhe ndryshimit të partnerëve seksualë. Përdorimi i kondom mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e transmetimit.