Sa zgjat ënjtja pas apicoectomisë? | Ënjtje pas apicoectomy

Sa zgjat ënjtja pas apicoectomisë?

Një ënjtje pas suksesit apikoektomi, ku të gjithë bakteret poshtë majës së rrënjës janë hequr, nuk zgjat më shumë se 2-3 javë. Pasi plaga mbyllet pas heqjes së qepjes dhe plaga fillon të shërohet, ënjtja zhduket plotësisht. Megjithatë, rregullimi përfundimtar i mishrat dhe të gjitha indet e buta mund të duhen ende muaj.

Mbyllja kockore poshtë majës së rrënjës mund të zgjasë gjithashtu 6 muaj derisa maja e rrënjës të ankorohet plotësisht në kockë përsëri. Sidoqoftë, ënjtja nuk duhet të ndodhë më. Nëse ende ndodh, heqja e majës rrënjësore nuk ishte e suksesshme.

Mbyllja e plagës mund të vonohet ose të mos ndodhë fare për shkak të inflamacionit të plagës ose heqjes së pamjaftueshme të indit të infektuar nën majën e rrënjës. Inflamacioni mund të shfaqet nën majën e rrënjës ose të përhapet dhe të shkaktojë ënjtje të shtuar. Kjo ënjtje, e cila zakonisht është e mbushur me qelb, mund të bëhen shumë më të mëdha dhe të përhapen në anije nëse nuk trajtohet, duke rezultuar në sëmundje që prekin të gjithë trupin.

La bakteret mund të arrijë zemër dhe qarkullimi përmes gjak anije dhe shkaktojnë sepsë, një inflamacion i përgjithësuar që është potencialisht i rrezikshëm për jetën. Nëse kjo gjak helmimi nuk trajtohet, trupi shpejt fillon reagime mbrojtëse si p.sh. ethe dhe të dridhura, por këto janë të mjaftueshme vetëm për të luftuar sëmundjen në 50% të rasteve. Një vizitë e menjëhershme te mjeku është e nevojshme për simptoma të tilla.

Çfarë të bëni nëse ënjtja nuk bie?

Nëse ënjtja nuk qetësohet, dentisti duhet të kontaktohet sa më shpejt të jetë e mundur për të përcaktuar shkakun. Nëse ënjtja përhapet dhe shkakton gëlltitje ose frymëmarrje problemet, lungë duhet të trajtohet përmes një prerjeje. Prerja është një prerje lehtësuese që kullon qelb në ënjtje në mënyrë që indet të rigjenerohen. Terapia e ilaçeve me antibiotikët mund të jetë e dobishme në këtë rast. Kjo duhet të diskutohet me mjekun e familjes.

Swnjtje e syrit për shkak të apicoectomy?

Ënjtje postoperative e një apikoektominofulla e sipërme mund të zgjerohet shpejt. Lëndimi i synuar i indeve të buta mund të infektohet nga bakteret pas qepjes së plagës dhe të shkaktojë ënjtje ose një lungë. Bakteret shumohen dhe formohen qelb.

Nëse infeksioni nuk ndalet me ilaçe (antibiotikët), ënjtja mund të përhapet në sy. Kryesisht më e ulët qepallë preket, e cila është trashur fort dhe prek personin e prekur. Thjesht prekja me njërën gisht tashmë mund të jetë e pakëndshme. Nëse kjo ënjtje nuk qetësohet, qelbja duhet të kullohet përmes një prerjeje lehtësuese brenda lungë në mënyrë që infeksioni të mos përhapet më tej dhe të mund të shkaktojë komplikime sistemike siç janë problemet kardiovaskulare. Në rastin e ënjtjes rreth syrit, sa më herët të shkoni te mjeku, aq më mirë.