Mosfunksionimi i nyjeve sakroiliac (Bllokimi i nyjeve SI): Shkaqet

Vështrim i shkurtër

 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Qëndrimi dhe mbajtja e gabuar e peshës, gjatësia e ndryshme e këmbëve, lëndimet dhe traumat, aparati ligamentoz i lirshëm, sëmundjet kronike si osteoartriti, sëmundjet inflamatore reumatizmale, obeziteti, faktorët gjenetikë.
 • Simptomat: Dhimbje në njërën anë gjatë lëvizjes ose stresit, e cila mund të rrezatojë në të pasme ose në këmbë.
 • Sindroma ISG në shtatzëni: kyçi sakroiliak është i liruar dhe i paqëndrueshëm për shkak të ndryshimeve hormonale.
 • Kursi i sëmundjes dhe prognoza: Nëse nuk trajtohet, sindroma ISG shpesh çon në dhimbje kronike të shpinës. Sa më herët të fillojë terapia, aq më të mëdha janë shanset për shërim.
 • Ekzaminimet dhe diagnoza: Ekzaminime manuale me test provokimi, test paraardhës ose test për dhimbje presioni, diagnozë përjashtimi me ndihmën e imazhit të rezonancës magnetike (MRI) ose ekzaminimeve me rreze X.

Cilat janë shkaqet e bllokimit të ISG?

Ka shkaqe dhe faktorë të ndryshëm që shkaktojnë ose nxisin bllokimin e artikulacionit sakroiliak (bllokimin ISG) ose sindromën ISG:

Stresi dhe mbingarkesa e gabuar

Përgjegjës për një bllokim në artikulacionin sakroiliak ose për një sindromë ISG janë shpesh streset e forta tërheqëse ose shtypëse në aparatin ligamentoz të nyjës sakroiliac (ISG). Këto shkaktohen nga qëndrimet e gabuara, për shembull gjatë sportit ose për shkak të këmbëve me gjatësi të ndryshme.

Receptorët e dhimbjes së artikulacionit sakroiliak janë veçanërisht aktivë në sindromën ISG. Shpesh, kordat nervore individuale që dalin nga kanali kurrizor në sakrum dhe udhëtojnë përgjatë ISG janë të shtrënguara dhe transmetojnë dhimbje në përputhje me rrethanat.

Sëmundjet

Sëmundje të tjera, në të cilat është i pranishëm një inflamacion i kockave në zonën e kyçit (osteoartriti) ose një lakim i shtyllës kurrizore (skolioza) ose infeksione si dhe cista, janë gjithashtu ndër shkaktarët e një sindromi ISG.

Shkaqe të tjera të mundshme

Faktorë të tjerë që shkaktojnë sindromën ISG përfshijnë një predispozitë gjenetike ose sëmundje të mëparshme të ISG, në të cilat nyja është ngurtësuar në mënyrë kirurgjikale, për shembull.

Cilat janë simptomat e bllokimit të ISG?

Sindroma ISG shpesh shoqërohet me një bllokim të kyçit. Kjo bën që sipërfaqet e kyçeve të anohen, gjë që fillimisht nënkupton një çrregullim lëvizjeje mekanike në zonën e ijeve. Personat e prekur janë të kufizuar në lëvizjen e tyre për shkak të kësaj.

Disa pacientë me bllokim të ISG raportojnë dhimbje barku, veçanërisht dhimbje në pjesën e poshtme të barkut dhe në zonën e ijeve, për shkak të tensionit në muskulin lumbar-iliak (muskuli iliopsoas).

Në disa gra, bllokimi i ISG ndonjëherë ndikon në funksionimin e muskujve të dyshemesë së legenit. Ajo tendoset, duke bërë që organet në legen, si fshikëza, të zhvendosen. Zakonisht kjo shkakton një dëshirë të shtuar për të urinuar.

Si trajtohet sindroma ISG?

Ekzistojnë disa opsione trajtimi kur kyçi sakroiliak është i bllokuar dhe është i pranishëm sindroma ISG. Ato varen nga shkaqet aktuale. Shpesh bëhet fjalë për një mbingarkesë ose ngarkesë të pasaktë, e cila tashmë mund të kundërshtohet nga përmirësimi i qëndrimit dhe pushimi i përkohshëm. Mundohuni të shmangni ose të paktën të minimizoni faktorët nxitës.

ushtrimet

Me ushtrimet e mëposhtme, të cilat mund të kryhen edhe në shtëpi, është e mundur të lirohet një bllokim ISG dhe të lehtësohen simptomat përkatëse:

Përsëriteni çdo anë tre herë.

Hapja e këmbës/ijeve në pozicionin anësor: Shtrihuni në pozicion anësor me këmbët e shtrira. Mbështeteni veten me krahun tuaj lart duke e vendosur dorën në dyshek përpara bustit. Krahu i poshtëm është i përkulur. Tani përhapni këmbën e sipërme duke e ngritur atë më shumë se gjerësia e shpatullave. Gishtat e të dy këmbëve drejtohen nga ana e barkut. Përsëriteni këtë lëvizje deri në 30 herë.

Përsëriteni lëvizjen rreth 30 herë, dhe më pas ndërroni anët.

Përsëriteni ushtrimin për secilën këmbë të paktën tre herë.

Për të gjitha ushtrimet, përdorni një mbështetëse të tillë si një dyshek gjumi dhe një mbështetëse për kokën si një mbështetës i vogël. Ushtrimet rekomandohet të kryhen dy deri në tre herë në ditë.

Terapia e infiltrimit

Përveç anestetikëve lokalë, përdoren glukokortikoidë anti-inflamator dhe analgjezik si kortizoni.

Mobilizimi apo manipulimi

Mjekët ose fizioterapistët e trajnuar posaçërisht përdorin terapi manuale për të çliruar bllokimet ekzistuese të kyçeve. Ekzistojnë dy procedura të ndryshme për këtë:

 • Mobilizimi: Shtrirja e kujdesshme përmirëson lëvizshmërinë e kyçit të prekur.

Mjekim

Barnat qetësuese të dhimbjes si ibuprofeni ose diklofenaku i përkasin të ashtuquajturve antiinflamatorë josteroidë (NSAIDs) dhe përdoren për dhimbjet akute të shpinës vetëm për një kohë shumë të shkurtër dhe në doza të ulëta. Ekspertët nuk rekomandojnë përdorimin afatgjatë të NSAID-ve për shkak të efekteve anësore të mundshme të rënda.

Opsionet shtesë të trajtimit

Një mënyrë tjetër për të reduktuar shqetësimin e shkaktuar nga sindroma ISG është stabilizimi i pjesës së poshtme të shpinës në zonën e ijeve me shirita kinesio. Ato i përkasin metodave alternative të terapisë, efektiviteti mjekësor i të cilave nuk është vërtetuar klinikisht. Prandaj, diskutoni me mjekun tuaj nëse kaseta të tilla janë një opsion për ju.

operacion

Bllokimi i ISG në shtatzëni

Vlerësohet se pothuajse çdo grua e dytë shtatzënë vuan nga dhimbjet e lidhura me shtatzëninë në nyjen iliako-kruciate (nyjëtimi sakroiliac), në rajonin midis pjesës së poshtme të shtyllës kurrizore lumbare dhe sakrumit dhe/ose në zonën e simfizës pubike.

Ligamentet e liruara dhe rritja e ngarkesës në legen gjatë shtatzënisë shpesh shkaktojnë sindromën ISG. Për shkak se aparati ligamentoz humbet stabilitetin dhe nyja sakroiliake është më pak e aftë t'i rezistojë ngarkesave të presionit, partnerët e kyçeve kockore largohen paksa dhe zhvendosen. Si rezultat, nervat që dalin nga kanali kurrizor në sakrum rrëshqasin në hapësirën e kyçit dhe bëhen të shtrënguara, në varësi të lëvizjes. Kjo shkakton dhimbje.

Në shumicën e rasteve, një bllokim i ISG tërhiqet ngadalë pas lindjes, pasi ligamentet shtrëngohen përsëri. Ushtrimet e rregullta si pjesë e masave të rikuperimit pas lindjes ndihmojnë në uljen e simptomave të sindromës ISG. Megjithatë, në rreth 20 përqind të grave, simptomat vazhdojnë për një kohë të gjatë.

Çfarë është sindroma ISG?

Në rastin e një afeksioni ISG, sipërfaqet e kyçeve rrëshqasin dhe anohen – ndodh një bllokim i ISG në pjesën e poshtme të shpinës ose një sindromë ISG, e cila karakterizohet nga dhimbje akute në zonë. Shpesh, ngarkimi i gabuar i kyçit shkakton sindromën ISG, dhe gjithashtu shfaqet më shpesh gjatë shtatzënisë dhe karakterizohet kryesisht nga dhimbje.

Në rast të ngarkimit të rëndë dhe të përhershëm të gabuar, sindroma ISG ndonjëherë çon edhe në inflamacion në nyjëtimin sakroiliak, i cili më pas shkakton dhimbje të forta në ISG. Në rastin e një inflamacioni ISG, mjekët flasin për sakroiliit.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Ekzaminimet dhe diagnoza

Kushdo që ka dhimbje në nyjen sakroiliac duhet të vizitojë një mjek. Fillimisht, shumë pacientë kërkojnë trajtim nga mjeku i tyre i kujdesit parësor, i cili zakonisht i referon te një kirurg ortopedik. Nëse keni dhimbje në nyjen sakroiliac, mjeku juaj do t'ju bëjë pyetjet e mëposhtme, ndër të tjera, për të mësuar në lidhje me historinë tuaj mjekësore (historinë mjekësore):

 • Kur ndodhi dhimbja për herë të parë?
 • Ku është saktësisht dhimbja?
 • A rrezaton dhimbja, për shembull në këmbë?
 • Nga cilat kushte paraekzistuese vuani?
 • A ka ndonjë sëmundje të njohur trashëgimore në familjen tuaj?
 • Keni pasur një rënie?
 • A keni ethe?

Ekzaminim fizik

Mjeku juaj më pas do t'ju ekzaminojë fizikisht. Ndër të tjera, ai ose ajo do të kryejë ekzaminimet e mëposhtme:

 • Fenomeni kryesor: Ju qëndroni me shpinë nga mjeku, i cili vendos gishtat e mëdhenj në të dy nyjet sakroiliake. Pastaj ju përkuleni përpara. Në rastin e acarimit të ISG, gishti i madh në anën e prekur tërhiqet në përkulje më herët.
 • Shenja Mennell: Ju shtriheni në bark dhe mjeku rregullon nyjen sakroiliac me njërën dorë. Me dorën tjetër të ngre këmbën. Nëse ndjeni dhimbje në nyje, shenja Mennell është pozitive dhe tregon sindromën ISG.

Diagnostikimi i mëtejshëm

Normalisht, analizat e gjakut nuk janë të nevojshme. Megjithatë, nëse keni dhimbje kronike të mesit para moshës 45 vjeç, mjeku juaj do t'ju nxjerrë gjakun për ta testuar atë në laborator për shenja të spondilitit ankilozant.

Përveç një ekzaminimi me rreze X, i cili në mënyrë ideale do të tregojë një bllokim të ISG në rreze X, një imazh me rezonancë magnetike (MRI) ose tomografi e kompjuterizuar (CT) do të zbulojë fraktura të mundshme vertebrale ose dislokime në ISG.

Përjashtimi i sëmundjeve të tjera

 • Fraktura kockore
 • Tumoret (për shembull, kanceri i shtyllës kurrizore)
 • Infeksionet
 • Dëmtimi i nervit (për shembull, në rastin e një hernie diskale)
 • Sëmundja e Bechterew
 • Dhimbje shpine e shkaktuar psikologjikisht
 • Sëmundjet e ijeve (për shembull artroza e nyjeve të kofshës)

Parandalim

Meqenëse bllokimi i ISG ose sindroma ISG është kryesisht për shkak të qëndrimit të gabuar dhe tendosjes së tepërt, ai mund të parandalohet kryesisht nga qëndrimi i ndërgjegjshëm dhe korrekt.

Lëvizjet e pakta dhe gënjeshtra e vazhdueshme, e njëanshme, si dhe shumë qëndrimi ulur zakonisht kanë një efekt të pafavorshëm në ISG. Prandaj, sigurohuni që të bëni mjaftueshëm ushtrime.

Në rastin e faktorëve gjenetikë ose infeksioneve nxitëse, zakonisht është pothuajse e pamundur të parandalohet sindroma ISG.