Salbutamol: Efektet, Aplikimet, Efektet anësore

Si funksionon salbutamoli

Salbutamol është një nga simpatomimetikët beta-2 me veprim të shpejtë dhe me veprim të shkurtër (substanca që aktivizojnë në mënyrë selektive receptorët beta-2): Ai shpejt siguron bronkodilatim, por efekti nuk zgjat shumë (rreth katër orë).

Efekti i salbutamolit në detaje

Sistemi nervor autonom (d.m.th., jo i kontrollueshëm me vullnet) i trupit përbëhet nga dy pjesë që sillen si kundërshtarë me njëra-tjetrën: sistemi nervor parasimpatik (parasimpatik) dhe sistemi nervor simpatik (simpatik).

Nëse sistemi nervor parasimpatik ka përparësinë, rrahjet e zemrës ngadalësohen, tretja stimulohet dhe tensioni bazë i muskujve zvogëlohet. Mjekët flasin për reagimin "ushqej dhe riprodho" ("ha dhe riprodho") ose reaksion "pushim dhe tret" ("pushim dhe tret").

Salbutamol imiton veprimin e këtyre hormoneve të stresit në mushkëri, duke shkaktuar kështu zgjerimin e bronkeve dhe duke përmirësuar marrjen e oksigjenit dhe çlirimin e dioksidit të karbonit. Në pjesën tjetër të trupit, ilaçi nuk ushtron pothuajse asnjë efekt (pra vepron në mënyrë selektive në mushkëri), duke zvogëluar rrezikun e efekteve anësore.

Absorbimi, degradimi dhe ekskretimi

Pas administrimit të tij, salbutamoli përthithet në gjak nëpërmjet mushkërive ose zorrëve, në varësi të formës së dozimit (inhalator, tabletë, tretësirë). Brenda një dite, 50 deri në 75 për qind e sasisë së përthithur të përbërësit aktiv ekskretohet përsëri përmes veshkave.

Kur përdoret salbutamoli?

Përbërësi aktiv salbutamol është miratuar për trajtimin e:

  • shtrëngim akut i rrugëve të frymëmarrjes (bronkokonstriksion)
  • astma bronkiale dhe sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD)
  • @ bronkit kronik dhe emfizemë

Përveç kësaj, salbutamoli përdoret për të parandaluar sulmet e astmës të shkaktuara nga alergjitë ose ushtrimet fizike dhe si një frenues i lindjes në lindjen e parakohshme.

Si përdoret salbutamoli

Tabletat, pikat, lëngjet dhe shurupet janë të disponueshme për përdorim oral. Për më tepër, përbërësi aktiv mund të administrohet edhe në formën e një infuzioni ose injeksioni (shiringë).

Doza e salbutamolit në sprej është zakonisht e tillë që një deri në dy spërkatje janë të mjaftueshme për të zgjeruar rrugët e frymëmarrjes. Nëse simptomat nuk largohen pas disa minutash, inhalimi mund të përsëritet.

Në varësi të llojit dhe ashpërsisë së sëmundjes së rrugëve të frymëmarrjes, mund të jetë i përshtatshëm kombinimi me simpatomimetikë beta-2 me veprim më të gjatë, glukokortikoidë (“kortizon”) dhe/ose agjentë antialergjikë.

Nëse pacienti ka një atak veçanërisht të rëndë të astmës ose nëse efekti i mjekimit nuk duket i mjaftueshëm, mjeku i urgjencës duhet të thirret sa më shpejt që të jetë e mundur!

Cilat janë efektet anësore të salbutamolit?

Efektet anësore më të zakonshme të salbutamolit janë dridhja, vjellja, dhimbja e kokës, marramendja dhe aritmitë kardiake. Megjithatë, këto zakonisht ndodhin vetëm në fillim të terapisë dhe zhduken pas një deri në dy javë.

Çfarë duhet pasur parasysh kur përdorni salbutamol?

contraindications

Preparatet me veprim sistemik me salbutamol nuk duhet të përdoren në:

  • hipertiroidizëm i rëndë (hipertiroidizëm)
  • një formë e caktuar e sëmundjes kronike të muskujve të zemrës (kardiomiopatia obstruktive hipertrofike)
  • feokromocitoma (një tumor i medullës mbiveshkore)
  • sëmundjet me shtrëngim të vazave ose me zgjerim patologjik të murit të enëve të gjakut

bashkëveprim

Të ashtuquajturit beta-bllokues (barna që përdoren për trajtimin e aritmive kardiake dhe presionit të lartë të gjakut) veprojnë në të njëjtën strukturë të synuar si salbutamoli. Kur përdoret në të njëjtën kohë, kjo mund të çojë në një dobësim të ndërsjellë të efektit. Prandaj, përdorimi i beta-bllokuesve nuk rekomandohet në rastet e astmës së rëndë.

Përdorimi i njëkohshëm me frenuesit e monoamine oksidazës (frenuesit MAO) dhe antidepresantët triciklikë (p.sh. amitriptilina, desipramina, imipramina) mund të rrisë efektet negative të salbutamolit në sistemin kardiovaskular.

Kufizimi i moshës

Miratimi i salbutamolit varet nga forma e dozimit. Spërkatjet miratohen nga mosha katër vjeç, tabletat nga mosha 14 vjeç dhe pikat nga mosha dy muajshe.

Shtatzënia dhe ushqyerja me gji

Salbutamol mund të përdoret edhe gjatë shtatzënisë dhe ushqyerjes me gji pas konsultimit me mjekun. Në tremujorin e fundit të shtatzënisë, mund të përdoret për të reduktuar ose shtypur plotësisht lindjen e parakohshme (tokolizën). Kjo shpesh ndihmon në parandalimin e lindjes së parakohshme.

Si të merrni ilaçe që përmbajnë salbutamol

Barnat që përmbajnë salbutamol kërkojnë një recetë në Gjermani, Austri dhe Zvicër dhe mund të merren nga farmacitë me paraqitjen e një recete të vlefshme.

Ndryshe nga Austri apo Zvicër, pikat dhe tabletat e salbutamolit janë në dispozicion për gëlltitje në Gjermani. Anasjelltas, në Austri dhe Zvicër ka lëngje ose shurupe që përmbajnë salbutamol, të cilat nuk gjenden në treg në Gjermani.

Që nga kur njihet salbutamoli?