Zgjebja (Krätze): Simptomat, Transmetimi, Terapia

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Pustula/flluska të vogla, kanale të vogla, të kuqërremta në kafe në pjesë të ngrohta të trupit (midis gishtërinjve dhe gishtërinjve, skajet e brendshme të këmbëve, zona e sqetullës, rreth areolave ​​të thithkave, boshti i penisit, rajoni anal), kruajtje e rëndë, djegie (i intensifikuar gjatë natës) skuqje të lëkurës si alergji
 • Trajtimi: insekticide të aplikuara nga jashtë (trajtim për të gjithë trupin), tableta nëse është e nevojshme
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: Përhapja e disa marimangave në lëkurë dhe një reaksion imunitar pasues; mungesa e imunitetit dhe sëmundjet imunokompromentuese rrisin rrezikun e sëmundjes; infeksioni nëpërmjet kontaktit fizik të zgjatur dhe intensiv
 • Ekzaminimet dhe diagnostikimi: Ekzaminimi mikroskopik i lëkurës, testi me ngjitës dhe rrallë herë me bojë
 • Prognoza: Zakonisht trajtimi është shumë i shpejtë dhe i besueshëm, irritimet e lëkurës mund të vazhdojnë më gjatë; nuk ka imunitet, infeksione të përsëritura të mundshme
 • Parandalimi: Asnjë masë parandaluese nuk është e mundur; trajtimi i njëkohshëm i të gjithë personave të kontaktit të personit të infektuar zvogëlon rrezikun e infektimit

Çfarë është zgjebja?

Zgjebja është një sëmundje e lëkurës që ka pllakosur njerëzimin që nga kohra të lashta. Termi do të thotë "të gërvishësh" dhe në këtë mënyrë përshkruan tashmë problemin: të prekurit përjetojnë një kruajtje pothuajse të padurueshme dhe për këtë arsye gërvishten vazhdimisht.

Marimangat e zgjebes femra arrijnë një madhësi prej 0.3 deri në 0.5 milimetra dhe për këtë arsye mund të shihen vetëm si një pikë me sy të lirë. Meshkujt, nga ana tjetër, janë më të vegjël dhe nuk duken më. Një femër arrin moshën katër deri në gjashtë javë dhe lëshon deri në katër vezë në ditë nga java e dytë e jetës.

Jashtë strehuesit, për shembull në mobilje, marimangat mbijetojnë maksimumi dy ditë. Në kushte të pafavorshme (temperatura të ngrohta, lagështi të ulët) ata vdesin pas vetëm disa orësh.

Si shfaqet zgjebe?

Megjithëse simptomat e zgjebes janë tipike, të prekurit shpesh nuk i njohin ato dhe i ngatërrojnë me alergji ose sëmundje të tjera. Kjo është pjesërisht për shkak të faktit se zgjebe ka qenë mjaft e rrallë në vitet e fundit. Megjithatë, tani është gjithashtu në rritje përsëri në vendet e industrializuara të botës.

Simptomat e lëkurës

Reagimi i sistemit imunitar të njeriut ndaj marimangave të zgjebes është zakonisht shkaktari për simptomat kryesore. Kruarja është simptoma klasike e zgjebes dhe kruarja i ka dhënë sëmundjes emrin. Simptomat e mëposhtme prekin kryesisht lëkurën:

 • Kruajtje e rëndë (pruritus) dhe/ose djegie e lehtë e lëkurës
 • Flluska dhe pustula, mundësisht edhe nyje. Flluskat janë të mbushura me lëng ose qelb, por nuk përmbajnë marimangat. Ato ndodhin të vetme ose në grup.
 • Kore (pas plasjes së vezikulave të mbushura me lëng)

Ashtu si me disa sëmundje të tjera të lëkurës, kruajtja e lidhur me zgjebe zakonisht është shumë më e keqe gjatë natës në një shtrat të ngrohtë sesa gjatë ditës.

Tunelet e marimangave

Parazitët gërmojnë tunele të vogla në shtresën e sipërme të lëkurës, të cilat shfaqen si vija të lakuara në mënyrë të çrregullt (“në formë presje”) deri në dy deri në tre centimetra - të ashtuquajturat kanalet e marimangave. Zakonisht janë të dukshme me sy të lirë.

Ndonjëherë, pavarësisht nga një infeksion, asnjë kanal nuk mund të shihet me sy të lirë. Për shembull, nëse ato janë të mbuluara nga simptoma të tjera të lëkurës ose ngjyra e lëkurës është shumë e errët.

Numri i kanaleve të marimangave ndryshon në varësi të fazës së sëmundjes. Një person ndryshe i shëndetshëm normalisht nuk ka më shumë se njëmbëdhjetë deri në dymbëdhjetë kanale marimangash, ndërsa lëkura e pacientëve me imunitet të kompromentuar ndonjëherë përmban dhjetëra mijëra apo edhe miliona (Scabies crustosa).

Edhe te njerëzit me një sistem imunitar të shëndetshëm, ndonjëherë ka disa qindra galeri marimangash, zakonisht rreth tre deri në katër muaj pas infektimit. Megjithatë, pas një kohe të shkurtër, numri i galerive të marimangave zvogëlohet ndjeshëm.

Higjiena personale ka vetëm një ndikim të vogël në numrin e marimangave. Njerëzit e rregulluar keq mund të kenë edhe disa marimangat në lëkurën e tyre.

Ku shfaqen simptomat e zgjebes?

 • Zonat midis gishtave të duarve dhe këmbëve (palosje ndërdixhitale) dhe skajet e brendshme të këmbëve
 • kyçet e dorës
 • Regjionet e sqetullave
 • Areolat dhe kërthiza
 • Boshti i penisit dhe zona rreth anusit

Pjesa e pasme preket rrallë, koka dhe qafa zakonisht kursehen. Te foshnjat dhe fëmijët e vegjël, megjithatë, infektimi me marimangat ndodh ndonjëherë edhe në fytyrë, kokë me qime dhe shputa të duarve dhe këmbëve.

Simptomat tipike të zgjebes shihen kryesisht aty ku ndodhen marimangat. Megjithatë, ato ndonjëherë shkojnë përtej kësaj dhe madje ndikojnë në të gjithë trupin. Kjo e fundit vlen mbi të gjitha për skuqjet e lëkurës (ekzantemë).

Format e veçanta të zgjebes dhe simptomat e tyre

Në varësi të ashpërsisë dhe llojit të simptomave, zgjebe mund të ndahet në disa forma të veçanta:

 • Zgjebe tek të porsalindurit dhe foshnjat
 • Zgjebe e kultivuar
 • Zgjebe nodulare
 • Zgjebe buloze
 • Zgjebja norvegica (crustosa), e njohur edhe si zgjebe e lëvores

Në disa forma të veçanta të sëmundjes, simptomat e zgjebes të përmendura ndryshojnë ose shtohen të tjera.

Zgjebe e kultivuar

Tek të prekurit që praktikojnë higjienën personale intensive, duke përfshirë përdorimin e kozmetikës, ndryshimet e lëkurës të përshkruara më sipër janë shpesh vetëm shumë delikate, gjë që e bën diagnozën më të vështirë. Mjekët më pas flasin për një zgjebe të rregulluar mirë.

Zgjebe nodulare dhe buloze

Nëse një numër veçanërisht i madh i flluskave më të vogla dhe më të mëdha (vezikula, bula) formohen si pjesë e zgjebes, kjo quhet zgjebe buloze. Kjo formë është më e zakonshme tek fëmijët.

Scabies norvegica (Scabies crustosa)

Zgjebja e sipërpërmendur e lëvores (Scabies norvegica ose S. crustosa) ndryshon dukshëm nga varianti normal i zgjebes për shkak të infektimit masiv të marimangave. Ka skuqje të lëkurës në të gjithë trupin (eritroderma) dhe formimin e luspave të vogla dhe të mesme (fotografi psoriasiform).

Shtresat e trasha të kornesë (hiperkeratoza) zhvillohen në pëllëmbët e duarve dhe këmbëve. Mundësisht në gishta, në pjesën e prapme të dorës, kyçet e duarve dhe bërrylat, leh forma deri në 15 milimetra të trasha. Nën këto kore (të cilat nuk shkaktohen nga flluska të shpërthyera), lëkura duket e kuqe, me shkëlqim dhe e lagësht. Lëvorja zakonisht kufizohet në një zonë të caktuar, por ndonjëherë përhapet në lëkurën e kokës, shpinën, veshët dhe shputat e këmbëve.

Duhet të theksohet se kruarja - simptoma më tipike e zgjebes - shpesh mungon plotësisht.

Si trajtohet zgjebe?

Qëllimi më i rëndësishëm i trajtimit të zgjebes është vrasja e parazitëve që shkaktojnë sëmundjen. Për këtë qëllim janë në dispozicion medikamente të ndryshme, të gjitha duhet të aplikohen drejtpërdrejt në lëkurë, me një përjashtim:

Permethrin: Insekticidi aplikohet si krem ​​në të gjithë sipërfaqen e trupit. Sipas udhëzimeve, është ilaçi i zgjedhjes së parë. Në rastet kur nuk është efektiv ose ka shenja të kundërta, mjeku do të përdorë alternativa.

Crotamiton: Ilaçi aplikohet në lëkurë si locion, krem, pomadë ose xhel. Përdoret kur trajtimi me permetrinë, për shembull, nuk është i mundur.

Benzyl benzoat: Përbërësi aktiv është shumë efektiv kundër marimangave dhe konsiderohet si ilaçi kryesor për trajtimin e zgjebes së bashku me permetrinën dhe krotamitonin.

Allethrin: Nëse trajtimi me permethrin nuk është i mundur ose ka komplikime, mjekët përdorin përbërësin aktiv në kombinim me piperonil butoxide si sprej.

Ivermectin: Ndryshe nga medikamentet e tjera, ky medikament merret në formë tabletash dhe përdoret edhe si antihelmintik.

Deri pak vite më parë, lindani përdorej shpesh si një alternativë ndaj permetrinës, por mjekët tani e shmangin kryesisht atë pasi ky insekticid është mjaft toksik.

Sipas studimeve, medikamentet që përdoren zakonisht për trajtimin e zgjebes shumë rrallë shkaktojnë efekte anësore si skuqje të lëkurës, diarre dhe dhimbje koke.

Allethrin mund të çojë në komplikime serioze të frymëmarrjes në pacientët me sëmundje bronkiale dhe pulmonare para-ekzistuese dhe për këtë arsye zakonisht nuk është i përshtatshëm për trajtimin e zgjebes tek këta njerëz.

Si funksionon trajtimi i zgjebes

Përbërësit aktivë të përmendur synojnë drejtpërdrejt marimangat. Permetrina, krotamitoni, benzoati i benzil dhe alethrin absorbohen në lëkurë pas aplikimit, përhapen atje dhe vrasin parazitët. Aplikimi i saktë ndryshon në varësi të mjekimit:

Në rastin e permetrinës, zakonisht mjafton një aplikim i vetëm, ku e gjithë sipërfaqja e trupit duhet të trajtohet me krem. Megjithatë, mukozat dhe vrimat e trupit duhet të shmangen, pasi nuk ka marimangat në këto zona dhe trupi reagon shumë më me ndjeshmëri ndaj përbërësit aktiv atje. Për këto arsye duhet të përjashtohen nga trajtimi edhe koka dhe për rrjedhojë edhe lëkura e fytyrës. Mjekët rekomandojnë aplikimin e kremit të permetrinit në mbrëmje dhe larjen e tij me sapun të nesërmen në mëngjes (më herët pas tetë orësh).

Në njerëzit ndryshe të shëndetshëm pa imunodefiçencë, zakonisht nuk ka rrezik infeksioni për të tjerët pas trajtimit të parë të duhur të zgjebe. Prandaj, fëmijët dhe të rriturit lejohen të kthehen në shkollë ose në punë pas tetë deri në dymbëdhjetë orët e para të trajtimit.

Në Gjermani, një mjek duhet të konfirmojë gjithmonë nëse mund të ktheheni në punë ose nëse fëmijët e prekur mund të shkojnë në shkollë ose në çerdhe.

Regjimi i aplikimit për alletrin dhe benzyl benzoate është i krahasueshëm. Megjithatë, në disa raste, përbërësi aktiv duhet të aplikohet disa herë.

Në rastin e ivermectinës, e cila gëlltitet si një tabletë, substanca arrin te marimangat "nga brenda", si të thuash. Ivermectin merret dy herë në intervale prej tetë ditësh.

Masat e përgjithshme për trajtimin e zgjebes

Përveç trajtimit aktual me medikamentet e përmendura, ekzistojnë një sërë masash që mbështesin trajtimin e zgjebes dhe parandalojnë infeksione të mëtejshme:

 • Personeli mjekues dhe personeli tjetër kontaktues vesh doreza, në rastin e zgjebes së lëvores (Scabies crustosa) edhe fustane mbrojtëse.
 • Të dy pacientët dhe stafi i mbajnë thonjtë e tyre të shkurtër dhe i pastrojnë plotësisht zonat nën thonjtë.
 • Produktet lokale kundër marimangave funksionojnë më mirë nëse aplikohen rreth 60 minuta pas një banje të plotë.
 • Pasi të keni larë ilaçin, vishni rroba krejtësisht të freskëta.
 • Shmangni kontaktin e ngushtë fizik me njerëzit e sëmurë.
 • Higjiena personale intensive është e rëndësishme për të parandaluar shtimin e tepërt të marimangave.

Në parim, të gjithë personat e kontaktit duhet të ekzaminohen për simptoma të zgjebes dhe të trajtohen në të njëjtën kohë nëse është e nevojshme.

Veshjet, çarçafët dhe sendet e tjera me të cilat pacienti ka pasur kontakt të zgjatur fizik duhet të lahen në një temperaturë prej të paktën 60 °C.

Nëse larja nuk është e mundur, mjafton t'i ruani artikujt të thatë dhe në temperaturën e dhomës (të paktën 20 °C) për të paktën katër ditë. Nëse ruhen në një temperaturë më të ftohtë, marimangat zgjebe do të mbeten infektive për disa javë.

Marimangat e zgjebes nuk mund të vriten nga banja e nxehtë ose në sauna. Këto ilaçe shtëpiake nuk janë të përshtatshme për trajtimin e një infeksioni të kruajtjes dhe uji i nxehtë i banjës mbart gjithashtu rrezikun e djegieve.

Raste të veçanta të trajtimit të zgjebes

Disa rrethana kërkojnë një devijim nga trajtimi i zakonshëm i zgjebes, megjithëse mjekimi i përdorur është zakonisht i njëjtë.

Gratë shtatzëna, nënat me gji dhe fëmijët

Të gjitha medikamentet e disponueshme për zgjebe janë problematike gjatë shtatzënisë. Prandaj, mjekët i përdorin ato vetëm nëse është absolutisht e nevojshme dhe madje edhe atëherë vetëm pas tremujorit të parë të shtatzënisë.

Nëse gratë gjidhënëse përdorin permetrin - vetëm nën mbikëqyrjen mjekësore - ato gjithashtu duhet të bëjnë një pushim nga ushqyerja me gji për disa ditë, pasi përbërësi aktiv mund të kalojë në qumështin e gjirit. Në këto grupe pacientësh, doza zakonisht zvogëlohet në mënyrë që më pak substancë aktive të hyjë në qarkullimin e trupit.

Të porsalindurit dhe fëmijët e vegjël nën moshën tre vjeç duhet gjithashtu të trajtohen me (një dozë të reduktuar) permetrin vetëm nën mbikëqyrje të rreptë mjekësore. Skema e aplikimit është e njëjtë si për të rriturit, por duhet trajtuar edhe koka, me përjashtim të zonave rreth gojës dhe syve. Mos e aplikoni kremin nëse fëmija sapo ka bërë dush, pasi rritja e fluksit të gjakut në lëkurë mund të rezultojë në thithjen e një sasie kritike të përbërësit aktiv në trup përmes lëkurës.

Crotamiton mund të përdoret si një alternativë ndaj permetrinës, veçanërisht për fëmijët. Crotamiton u jepet vetëm grave shtatzëna me shumë kujdes. Mjekët zakonisht provojnë benzyl benzoat paraprakisht.

Allethrin dhe ivermectin nuk miratohen për trajtim gjatë shtatzënisë.

Dëmtime të mëparshme të lëkurës

Në rastin e defekteve më të mëdha të lëkurës, është e rëndësishme që së pari t'i trajtoni ato, për shembull me kortikosteroide (kortizol), përpara se të aplikoni medikamentet për trajtimin e zgjebes. Nëse kjo nuk është e mundur, duhet të zgjidhet terapi sistemike me ivermectin.

Scabies norvegica (S. crustosa)

Kjo formë e veçantë zgjebe karakterizohet nga një infektim ekstrem i marimangave, zakonisht për shkak të mungesës së imunitetit. Numri i marimangave mund të jetë në miliona dhe pacientët vuajnë nga formimi i lëvores dhe shtresave të trasha të luspave në lëkurë. Prandaj mjekët rekomandojnë përdorimin e permetrinës të paktën dy herë çdo dhjetë deri në 14 ditë dhe plotësimin e terapisë me ivermectin.

Këshillohet që shtresat e trasha të lëvores të zbuten paraprakisht me substanca të veçanta (p.sh. kremra që përmbajnë ure) (keratolizë) në mënyrë që përbërësi aktiv të përthithet më mirë në lëkurë. Një dush i ngrohtë para trajtimit të zgjebes, mundësisht me vaj, ndihmon në lirimin e luspave. Megjithatë, sigurohuni që uji të mos jetë shumë i nxehtë, përndryshe ekziston rreziku i përvëlimit.

Superinfeksionet

Disa antibiotikë përdoren për të trajtuar superinfeksionet, d.m.th. në rast infektimi me patogjenë të tjerë (zakonisht kërpudha ose baktere).

Trajtimi i zgjebes në ambiente komunale

 • Të gjithë banorët ose pacientët e objektit, si dhe stafi, të afërmit dhe personat e tjerë kontaktues duhet të testohen për infeksione të mundshme.
 • Pacientët me zgjebe duhet të izolohen.
 • Të gjithë pacientët dhe personat që kanë pasur kontakt me persona të infektuar duhet të trajtohen në të njëjtën kohë, edhe nëse nuk ka simptoma të dukshme.
 • Trajtimi i zgjebes duhet të përsëritet pas një jave për personat e infektuar.
 • Linjat e shtratit dhe të brendshmet e të gjithë banorëve/pacientëve duhet të ndërrohen dhe pastrohen.
 • Stafi dhe të afërmit duhet të veshin veshje mbrojtëse.

Ndërsa mjekët trajtonin kryesisht me permetrinë në ambientet e komunitetit, tendenca tani po shkon më shumë drejt trajtimit me ivermectin. Vëzhgimet kanë treguar se trajtimi masiv i të gjithë pacientëve dhe personave të kontaktit me një dozë të vetme të ivermectin ka një shans të mirë për sukses dhe shkalla e rikthimit është më e ulëta.

Përveç kësaj, marrja e ivermectin kërkon shumë më pak kohë sesa aplikimi i ilaçeve lokale, prandaj trajtimi i zgjebes me këtë përbërës aktiv është më i lehtë për t'u kryer.

Çfarë komplikimesh ka?

Përveç simptomave të përmendura, zgjebe ndonjëherë shkakton komplikime shtesë. Një shembull janë të ashtuquajturat superinfeksione. Ky është emri i dhënë për infeksionin shtesë me patogjenë të tjerë në një sëmundje tashmë ekzistuese.

 • Erisipela: Ky inflamacion i lëkurës, i njohur gjithashtu si erizipelë, ndodh brenda një zone të përcaktuar qartë të lëkurës dhe shpesh shoqërohet me ethe dhe të dridhura.
 • Inflamacion i enëve limfatike (limfangjiti) dhe ënjtje e rëndë e nyjeve limfatike (limfadenopati)
 • Ethet reumatizmale, ndonjëherë edhe një formë e caktuar e inflamacionit të veshkave (glomerulonefriti). Këto komplikime zakonisht ndodhin disa javë pas infektimit me streptokokë të grupit A, por në përgjithësi janë të rralla.

Nëse bakteret hyjnë në qarkullimin e gjakut, ekziston edhe rreziku i helmimit të gjakut (sepsis).

Një tjetër ndërlikim i mundshëm i zgjebes është një skuqje e lëkurës (ekzema) e shkaktuar nga mjekimi kundër marimangave. Lëkura skuqet dhe zakonisht plasaritet, gjë që në këtë rast nuk është më pasojë e zgjebes, por shkaktohet nga efekti tharës i mjekimit kundër marimangave. Pacientët përjetojnë një ndjesi të lehtë djegieje dhe kruajtjeje.

Për shkak se disa fibra nervore aktivizohen përgjithmonë nga kruajtjet e vazhdueshme gjatë sëmundjes në vazhdim, mund të ketë një sensibilizimin dhe riprogramimin e qelizave nervore në palcën kurrizore. Nervat tani janë stimuluar përgjithmonë, si të thuash, dhe raportojnë një kruarje të vazhdueshme, edhe pse nuk ka më asnjë shkaktar.

Si zhvillohet zgjebe

Marimangat e zgjebes riprodhohen në lëkurën e njeriut. Pas çiftëzimit, meshkujt vdesin ndërsa femrat hapin tunele të vogla në shtresën më të jashtme të lëkurës (stratum corneum) me pjesët e tyre të fuqishme të gojës. Marimangat qëndrojnë në këto tunele për disa javë, vendosin vezët në to dhe nxjerrin shumë topa jashtëqitjesh, të cilat mjekët i quajnë edhe skibala. Pas disa ditësh, vezët çelin në larva, të cilat piqen seksualisht pas dy javësh të tjera. Cikli fillon nga e para.

Marimangat as nuk prodhojnë helm dhe as nuk e sulmojnë trupin drejtpërdrejt në ndonjë mënyrë tjetër. Gropat që gërmojnë në lëkurë nuk shkaktojnë dhimbje apo kruajtje. Simptomat shfaqen vetëm sepse vetë sistemi imunitar i trupit reagon ndaj marimangave dhe produkteve të tyre të mbeturinave. Trupi aktivizon disa qeliza dhe substanca të dërguara që shkaktojnë ënjtje, skuqje dhe kruajtje. Zonat e prekura të lëkurës ndonjëherë bëhen të përflakur dhe kruarja e irriton më tej lëkurën.

Për shkak se i duhen disa javë që trupi të prodhojë qelizat e veçanta imune “anti-mite” pas kontaktit të parë me marimangat, simptomat shfaqen vetëm pas kësaj periudhe.

Faktorët e rrezikut

Zgjebja është më e zakonshme në disa grupe sesa në popullatën e përgjithshme. Kjo perfshin:

 • Fëmijët, pasi kanë shumë kontakte fizike me njëri-tjetrin dhe sistemi imunitar i fëmijës nuk është ende aq i zhvilluar sa ai i të rriturve.
 • Të moshuarit, veçanërisht nëse ata tashmë kanë kushte para-ekzistuese dhe jetojnë në shtëpi përkujdesjeje. Sistemi i tyre imunitar gjithashtu shpesh dobësohet.
 • Njerëzit me perceptim të reduktuar të kruajtjes, si ata me sindromën Down (trizomia 21) dhe diabetikët.
 • Demenca gjithashtu shpesh favorizon zgjeben.

Ka edhe disa sëmundje me të cilat zgjebe shfaqet relativisht shpesh. Një sistem imunitar i dobësuar është përgjithësisht një faktor rreziku. Të prekur nga kjo janë p.sh

 • Pacientët që i nënshtrohen kimioterapisë
 • personat HIV pozitiv
 • Pacientët me leuçemi

Edhe terapia e gjithë trupit me kortizol rrit rrezikun e zgjebes në raste të pafavorshme.

Higjiena luan vetëm një rol të vogël.

Ku mund të kapni zgjebe?

Sëmundjet infektive janë ngjitëse dhe kjo vlen edhe për zgjeben. Në rastin e zgjebes, mjekët flasin edhe për "infektim" në lidhje me "ngjitjen" ose "infeksionin", një term që përshkruan një kolonizim të trupit me parazitë.

Rrugët tipike të transmetimit janë, për shembull

 • Duke fjetur së bashku në të njëjtin shtrat
 • Kujdesi personal i fëmijëve të vegjël nga prindërit ose i personave të sëmurë nga kujdestarët
 • Përkëdhelje dhe përkëdhelje
 • Duke luajtur së bashku

Në kundërshtim me besimin popullor, objektet e kontaminuara luajnë një rol më të vogël si rrugë e infeksionit. Kjo është për shkak se marimangat humbasin infektivitetin e tyre brenda pak orësh në temperaturën e dhomës. Megjithatë, infeksioni është ende i mundur nëpërmjet qilimave të kontaminuara, çarçafëve të përbashkët, veshjeve ose peshqirëve, për shembull. Mobiljet ose instrumentet mjekësore me të cilat pacienti ka rënë në kontakt duhet gjithashtu të pastrohen gjithmonë tërësisht.

Higjiena personale luan vetëm një rol të vogël

Megjithatë, sipas studimeve të fundit, higjiena personale është shumë më pak e rëndësishme sesa pritej. Rreziku i infektimit vështirë se mund të reduktohet edhe me higjienë personale intensive. Megjithatë, higjiena personale luan një rol në ashpërsinë e zgjebes. Sa më e dobët të jetë higjiena personale, aq më shumë marimangat ka në lëkurë.

Kontakti i shkurtër, si shtrëngimi i duarve, në përgjithësi nuk mjafton për t'u infektuar me zgjebe. Megjithatë, kontakti fizik me personat e infektuar pa veshje mbrojtëse duhet të shmanget plotësisht nëse është e mundur.

Kujdes me zgjeben e lëvores

Sa më shumë marimangat, aq më i lartë është rreziku i infeksionit. Çdo copë lëkure e derdhur nga një person me Scabies norvegica është e mbuluar me deri në disa mijëra marimangat. Kjo e bën edhe më të rëndësishme izolimin e personave të infektuar dhe veshjen e veshjeve mbrojtëse kur i trajtojmë ata dhe në rrethinat e tyre.

Periudha e inkubacionit prej disa javësh

Periudha e inkubacionit për zgjebe është zakonisht disa javë: Simptomat tipike të zgjebes, për rrjedhojë, shfaqen vetëm dy deri në pesë javë pas infeksionit të parë. Megjithatë, në rastin e riinfeksionit, shenjat e sëmundjes shfaqen vetëm pas disa ditësh. Zgjebja zakonisht nuk mund të shërohet plotësisht pa trajtim, megjithëse janë përshkruar raste të shërimit spontan.

A mund të njoftohet zgjebe?

Sipas ligjit të mbrojtjes nga infeksioni, zgjebe duhet të raportohet nëse shpërthen në objektet komunale. Këto përfshijnë, për shembull

 • kopshte
 • shtëpitë e të moshuarve dhe të fëmijëve
 • shkolla
 • Strehimore për refugjatë, shtëpi për azilkërkuesit

Sapo menaxhmenti i institucionit merr dijeni për një infektim me zgjebe, ai duhet ta raportojë këtë tek autoriteti përgjegjës shëndetësor dhe gjithashtu të sigurojë të dhënat personale të personit(ve) të infektuar. Nuk ka detyrim të përgjithshëm për raportimin e rasteve individuale, por ka nëse ka dy ose më shumë raste me një lidhje të dyshuar.

Shfaqja e zgjebe

Në disa rajone të vendeve në zhvillim, deri në 30 për qind e popullsisë është e infektuar me zgjebe. Në Evropën Qendrore, nga ana tjetër, zgjebe është më pak e zakonshme; megjithatë, shpërthimet ndodhin edhe këtu, kryesisht në objektet komunale si shtëpitë e të moshuarve, qendrat ditore ose spitalet.

Në raste të pafavorshme, këtu zhvillohen edhe endemikë, pra gjendje kronike, me infeksione të përsëritura që ndodhin brenda zonës së kufizuar. Rastet problematike të këtij lloji janë më pas të vështira dhe të kushtueshme për t'u trajtuar.

Mjekët vlerësojnë numrin total të personave të infektuar me zgjebe në të gjithë botën në rreth 300 milionë, megjithëse nuk ka të dhëna për vende individuale pasi nuk ka kërkesë të detyrueshme raportimi kudo, veçanërisht për raste individuale jashtë ambienteve të komunitetit.

Si diagnostikohet zgjebe?

Zgjebja nuk është gjithmonë e lehtë për t'u njohur pavarësisht nga simptomat e saj zakonisht të theksuara. Kanalet e marimangave, të cilat janë deri në një centimetër të gjata dhe duken si presje të vogla, shpesh gërvishten hapur ose mbulohen nga simptoma të tjera të lëkurës. Në përgjithësi, ato janë të vështira ose të pamundura për t'u parë në llojet më të errëta të lëkurës.

Nëse dyshohet për zgjebe, ajo duhet të konfirmohet duke zbuluar marimangat ose larvat ose produktet e tyre. Ekzistojnë opsione të ndryshme diagnostikuese për këtë:

Një alternativë e mundshme ndaj kiretazhit është mikroskopi me dritë të reflektuar. Nëse një kanal mite është qartë i dukshëm, mjeku e shikon atë me një mikroskop të veçantë ose një xham zmadhues me zmadhim të lartë dhe mund të jetë në gjendje t'i njohë marimangat drejtpërdrejt.

Diagnoza me dermatoskop është më e ndjeshme. Këtu mjeku kërkon një formë trekëndore kafe, kokën dhe mburojën e gjoksit ose dy këmbët e përparme të marimangës femërore.

Një metodë tjetër është testi i shiritit ngjitës ose grisja e shiritit. Mjeku vendos fort një shirit ngjitës transparent në zonat e dyshuara të infektuara të trupit, e heq atë papritur dhe më pas e ekzaminon nën një mikroskop.

Një nga metodat më të vjetra është testi i bojës (testi i bojës së Burrow). Aty ku mjeku dyshon për strofullat e marimangave, ai pikon bojë në lëkurë dhe heq lëngun e tepërt me një shtupë alkooli. Në vendet ku strofullat e marimangave janë në të vërtetë të pranishme, boja depërton dhe bëhet një vijë e zezë e parregullt. Megjithatë, nuk ka asnjë provë shkencore se sa specifike apo e ndjeshme është kjo metodë.

Sa kohë duhet për tu shëruar?

Përndryshe, megjithatë, me trajtimin e duhur dhe të qëndrueshëm, marimangat mund të vriten brenda pak ditësh duke përdorur një krem ​​ose ilaç.

Megjithatë, simptomat e zgjebes, veçanërisht kruajtjet, shpesh vazhdojnë për disa javë. Procesi i shërimit shpesh zgjatet, veçanërisht nëse lëkura e personit të prekur ka pësuar dëmtime shtesë për shkak të dehidrimit dhe gërvishtjeve intensive.

Infeksionet e përsëritura me zgjebe janë një problem i veçantë në objektet komunale. Trajtimi i rreptë është një ndërmarrje jashtëzakonisht e gjatë, pasi duhet të përfshihen të gjithë pacientët, si dhe mjedisi i afërt ose të gjithë personat e kontaktit.

A mund të parandalohet zgjebe?

Në thelb nuk ka masa që mund të parandalojnë me siguri një infeksion me marimangat zgjebe. Megjithatë, është e rëndësishme që të gjithë personat e kontaktit të ekzaminohen dhe trajtohen gjithashtu për të parandaluar përhapjen e infeksionit dhe për të zvogëluar rrezikun e ri-infektimit.