Sëmundja Scheuermann: Simptomat, Përparimi, Trajtimi

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: Deformimi i shtyllës kurrizore çon në gunga ose gunga, lëvizshmëri të kufizuar dhe dhimbje.
 • Kursi i sëmundjes: Me diagnostikimin e hershëm dhe terapinë konsistente, sëmundja shpesh mund të përmbahet mirë; Kurset e rënda janë të rralla.
 • Shkaqet: Shkaqet nuk dihen saktësisht, ndoshta faktorë të trashëguar dhe disa faktorë rreziku si muskujt e dobët të shpinës luajnë një rol.
 • Diagnoza: Diagnoza vendoset me ndihmën e një ekzaminimi fizik dhe teknikave imazherike, veçanërisht me rreze X.
 • Trajtimi: Trajtimi është zakonisht konservativ përmes fizioterapisë dhe veshjes së korsesë; kirurgjia zakonisht nuk është e nevojshme.
 • Parandalimi: Për të parandaluar çrregullimin e rritjes, ushtrimet e rregullta dhe qëndrimi i drejtë janë të përshtatshme. Këshillohet që të shmangni qëndrimin ulur për periudha të gjata kohore.

Çfarë është sëmundja e Scheuermann?

Sëmundja e Scheuermann, e njohur gjithashtu si sindroma e Scheuermann ose sëmundja e Scheuermann, është një çrregullim relativisht i zakonshëm i rritjes së shtyllës kurrizore. Që nga adoleshenca e këtej, ajo çon në një lakim tipik të shtyllës kurrizore (kurizore), e cila zakonisht ndodh në nivelin e kraharorit (torakale), më rrallë në rajonin e mesit (lumbal).

Struktura e shtyllës kurrizore

Për të kuptuar se çfarë ndodh në sëmundjen e Scheuermann-it, është e rëndësishme të njihni strukturën e shtyllës kurrizore. Përafërsisht e thjeshtuar, mund të përshkruhet si kube të grumbulluara (trupa vertebral) me tamponë elastikë (disqe ndërvertebrorë) midis tyre.

Rafti nuk është aspak i drejtë. Shikuar nga ana, ka një formë të dyfishtë "S". Ashtu si çdo strukturë e trupit të njeriut, shtylla kurrizore duhet të rritet në mënyrë të barabartë gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës. Në sëmundjen e Scheuermann-it, megjithatë, kjo nuk është kështu, kështu që trupat vertebralë marrin një formë të gabuar.

Çfarë ndodh me sëmundjen e Scheuermann?

Për sa i përket modelit të kubit, kjo do të thotë që buza e përparme e kubit që drejtohet drejt gjoksit/barkut rritet më ngadalë sesa buza që drejton drejt shpinës. Si rezultat, trupi vertebral merr formën e një pykë me majë të drejtuar nga ana e barkut. Kjo është arsyeja pse sëmundja e Scheuermann quhet edhe rruaza pykë.

Nëse disa rruaza të tilla pykë shtrihen njëra mbi tjetrën, kjo rezulton në një lakim patologjik, të prapambetur të shtyllës kurrizore. Në rruazat e kraharorit, një lakim i lehtë e prapambetur i shtyllës kurrizore (kifoza) është mjaft normale, por në sëmundjen Scheuermann është shumë e theksuar. Në këtë rast, mjekët flasin edhe për hiperkifozë.

Cilat janë simptomat e sëmundjes Scheuermann?

Sëmundja e Scheuermann-it ndryshon shumë nga individi në individ. Ndonjëherë nuk shkakton simptoma të dukshme në fazat e hershme dhe është vetëm një gjetje e rastësishme. Nëse sëmundja përparon, individët e prekur vuajnë nga simptomat e mëposhtme:

 • Një gunga ose gunga e theksuar, me shpatullat që zakonisht bien përpara dhe gjoksin e zhytur brenda.
 • Kufizime në lëvizje dhe funksion
 • @ Dhimbje shpine
 • @ Stresi i fortë psikologjik për shkak të aspektit estetik

Nëse deformimet e shtyllës kurrizore çojnë në një shpinë të lakuar fort, sëmundja e Scheuermann mund të shkaktojë probleme me frymëmarrjen. Përveç dhimbjes dhe dëmtimit postural, efektet e mundshme të vonshme të sëmundjes përfshijnë simptoma neurologjike si pandjeshmëria në pjesë të caktuara të trupit. Këto shkaktohen nga presioni në rrugët nervore përgjegjëse për mesazhet shqisore. Pasojat e vona në moshën e rritur përfshijnë hernie disqe në shpinë mesit.

Si përparon sëmundja e Scheuermann?

Duke përdorur disa parametra të progresionit, si këndi Cobb, mjeku kontrollon se sa po përparon sëmundja e Scheuermann-it gjatë fazës së rritjes.

Faktorë të rëndësishëm që ndikojnë në prognozë janë

 • ashpërsia e deformimit të shtyllës kurrizore
 • shtrirja e çdo skolioze shoqëruese, pra lakimi anësor i shtyllës kurrizore
 • peshën e trupit

Me terapi të hershme dhe të qëndrueshme, prognoza është zakonisht e favorshme. Format e rënda të sëmundjes Scheuermann janë të rralla.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Nuk dihet saktësisht se çfarë e shkakton sëmundjen e Scheuermann. Megjithatë, duket se ka një komponent të trashëguar, pasi sëmundja shfaqet në familje. Për shembull, disa persona të prekur kanë një kapacitet të përgjithshëm të reduktuar të ngarkesës së trupave vertebral ose anomali kongjenitale në kreshtat e tyre margjinale. Sindromat e mungesës së vitaminës gjithashtu ndonjëherë luajnë një rol në sëmundjen e Scheuermann.

Për më tepër, ekzistojnë disa faktorë rreziku që dyshohet se favorizojnë sëmundjen e Scheuermann:

 • Qëndrimi ulur për periudha të gjata kohore në një pozicion të përkulur me stres të shtuar të përkuljes në shtyllën kurrizore
 • Muskujt e dobët të barkut dhe të shpinës
 • Sportet konkurruese
 • Rritje e shpejte

Ekzaminimet dhe diagnoza

Në rastin e dhimbjes është e rëndësishme ndër të tjera se kur dhe në cilën zonë ka filluar. Karakteri i dhimbjes (i shurdhër, therës, konstant ose i varur nga lëvizja) gjithashtu luan një rol. Në të njëjtën kohë, mjeku kërkon kufizime funksionale dhe simptoma neurologjike.

Kjo pasohet nga një ekzaminim fizik, gjatë të cilit mjeku vlerëson formën e shtyllës kurrizore, lëvizshmërinë dhe intensitetin e dhimbjes. Kjo gjithashtu ndihmon për të përcaktuar ashpërsinë e sëmundjes Scheuermann. Për të konfirmuar diagnozën e dyshuar, procedurat imazherike zakonisht janë të nevojshme, veçanërisht një ekzaminim me rreze X të shtyllës kurrizore.

Në rreze X, mjeku njeh tipare tipike të sëmundjes së Scheuermann-it, veçanërisht rruazat e pykës, por edhe ndryshime të tjera në bazën dhe pllakat e sipërme të trupave vertebral. I ashtuquajturi kënd Cobb, i cili mund të përcaktohet nga imazhet me rreze X bazuar në pozicionet e trupit vertebral, përshkruan shtrirjen e lakimit. Kjo vlerë është shumë e rëndësishme për monitorimin e ecurisë së sëmundjes.

Në raste individuale, mjeku do të organizojë gjithashtu një imazh të rezonancës magnetike (MRI).

Trajtim

Terapi fizike

Me ndihmën e fizioterapisë, mund të përdoren ushtrime të veçanta për të forcuar grupet e muskujve që luftojnë lakimin e shtyllës kurrizore. Përveç kësaj, segmentet kurrizore të prekura mbeten të lëvizshme në këtë mënyrë. Ushtrimet gjithashtu lejojnë të prekurit të zgjasin muskujt që janë ngarkuar dhe shkurtuar gabimisht si rezultat i qëndrimit të dobët.

Terapia me korse

Nga një shkallë e caktuar lakimi, rekomandohet të vishni një korse mbështetëse. Qëllimi kryesor është parandalimi i përparimit të mëtejshëm të sëmundjes Scheuermann. Fillimisht, personat e prekur duhet të mbajnë korse pothuajse vazhdimisht, më vonë vetëm gjatë natës ose me orë.

Korse është gjithmonë një individ i bërë sipas masës. Për shkak të rritjes, është shumë e rëndësishme të kontrolloni rregullisht përshtatjen e korsesë dhe ta rregulloni atë nëse është e nevojshme. Meqenëse fëmijët dhe adoleshentët e prekur shpesh i nënshtrohen ngacmimeve për shkak të korsesë së tyre, rezistenca ndaj kësaj terapie është shpesh e lartë. Megjithatë, me përdorim të vazhdueshëm, mund të arrihen rezultate të mira.

Terapia e ilaçeve

Terapia kirurgjikale

Operacioni për sëmundjen e Scheuermann zakonisht kryhet vetëm kur faza e rritjes së personit të prekur ka përfunduar plotësisht dhe një kënd i caktuar i lakimit është tejkaluar. Kritere të tjera si dhimbja kronike, kufizimi i funksionit të mushkërive ose aspektet kozmetike gjithashtu luajnë një rol këtu.

Gjatë operacionit, kirurgu heq disqet ndërvertebrale të dëmtuara dhe i zëvendëson ato me materialin kockor të pacientit. Në të njëjtën kohë, ai drejton dhe stabilizon shtyllën kurrizore me ndihmën e pllakave dhe vidhave metalike. Pacientët shpesh duhet të mbajnë një mbajtëse për disa muaj pas operacionit.

Parandalim

Meqenëse sëmundja e Scheuermann mendohet të ketë një komponent trashëgues, ajo mund të parandalohet vetëm në një masë të kufizuar. Megjithatë, prindërit dhe të rinjtë kanë mundësinë të bëjnë diçka për të reduktuar rrezikun e lakimit të shtyllës kurrizore.

Kjo përfshin, mbi të gjitha, sigurimin e muskujve të mirë të shpinës dhe një qëndrim të drejtë në moshë të hershme. Masat shumë të thjeshta janë të përshtatshme për këtë, veçanërisht ushtrimet e rregullta. Noti është veçanërisht i mirë, por edhe shumë aktivitete të tjera si sportet me top, kërcimi dhe gjimnastika. Gjëja më e rëndësishme është që fëmija të kënaqet.