Ishiatik: Simptomat, Trajtimi, Prognoza

Vështrim i shkurtër

 • Simptomat: ndjesi shpimi gjilpërash, dhimbje të ngjashme me goditjen elektrike ose tërheqëse, mpirje, paralizë
 • Trajtimi: Varet nga shkaku dhe ashpërsia; opsionet e trajtimit përfshijnë medikamente, kirurgji, terapi fizike, trajtime termike, masazhe
 • Shkaqet: Hernie diskale, lëndime të trupit vertebral, reumatizma artikulare, inflamacione, abscese, mavijosje, tumore, infeksione
 • Prognoza: Me trajtimin në kohë dhe të duhur, shanset janë të mira që simptomat të shërohen plotësisht.

Çfarë është dhimbja shiatike?

Nervi shiatik (nervi shiatik) është nervi më i trashë në trupin e njeriut. Ai shkon poshtë në pjesën e pasme të kofshës dhe degëzohet në nivelin e gjurit në dy degët e tij të poshtme të këmbës, nervin peroneal (nervus peronaeus) dhe nervin tibial (nervus tibialis). Furnizon muskujt në këmbë. Me pjesët e tij shqisore, ai raporton ndjesi nga ekstremitetet e poshtme në sistemin nervor qendror.

Ishiatik: Cilat janë simptomat?

Dhimbja shiatike dhe simptomat shoqëruese ndonjëherë shfaqen gradualisht, ndonjëherë krejt papritur. Mjekët i referohen dhimbjes tipike shiatike si dhimbje neuropatike - që do të thotë se nuk është për shkak të një dëmtimi strukturor në këmbë ose mollaqe, por nga vetë nervi.

Në mënyrë më përshkruese, shumë pacientë shprehen: Për shembull, simptomat e dhimbjes së nervit shiatik ndihen "si një goditje elektrike" ose "milingonat ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë". Përveç kësaj, simptomat e mpirjes ose paralizës shfaqen në disa raste.

Karakteristike është gjithashtu se dhimbja rrezaton. Kjo quhet dhimbje radikulare (dhimbje me origjinë nga rrënja nervore). Kjo dallon dhimbjet e nervit shiatik nga lumbago, për shembull. Shkaku këtu është shpesh një përdredhje ose ngritje e pafat që çon në një dhimbje të papritur dhe të fortë shpine. Megjithatë, kjo nuk lëviz në këmbë.

Në rastin e dhimbjes shiatike, varet gjithashtu nga saktësisht se cilat fibra nervore janë dëmtuar:

 • Nëse preken kryesisht fijet e rrënjës së pestë nervore të shtyllës kurrizore lumbare (L5), dhimbja shkon nga vithet në pjesën e pasme të kofshës së jashtme në gjurin e jashtëm në pjesën e përparme të jashtme të këmbës së poshtme. Ndonjëherë ajo vazhdon në kyçin e këmbës.

Nëse nervi shiatik kapet për shkak të një hernie diskale, dhimbja shpesh përkeqësohet nga kollitja, teshtitja ose presioni (gjatë jashtëqitjes) si dhe gjatë disa lëvizjeve. Më rrallë, urinimi dhe jashtëqitja janë gjithashtu të shqetësuara. Nëse inflamacioni është shkaku i dhimbjes së nervit shiatik, dhimbja shpesh rritet gjatë natës.

Si trajtohet dhimbjet e nervit shiatik?

Mënyra se si dhimbja shiatike trajtohet më mirë varet nga shkaku, ashpërsia dhe kohëzgjatja e simptomave. Megjithatë, prioriteti i parë në trajtimin e dhimbjeve të nervit shiatik – veçanërisht për dhimbjet e reja – është lehtësimi i tij sa më shpejt të jetë e mundur.

Qëllimi është të parandalohet që dhimbja të bëhet kronike dhe të formojë të ashtuquajturën kujtesë dhimbjeje. Mjekët e kuptojnë këtë që do të thotë se sistemi nervor qendror përdor "efektet e të mësuarit" për të raportuar dhimbjen më vonë, edhe kur nuk ka më ndonjë shkak për të.

Ndonjëherë trupi arrin të shërojë vetë ose nervin e prekur. Dhimbja shpesh largohet pas disa ditësh deri në gjashtë javë.

Në rastin e ankesave akute, shpesh ndihmon në ngritjen e këmbëve. Ju mund ta arrini këtë duke u shtrirë në shpinë dhe duke mbështetur këmbët tuaja në një karrige ose një jastëk të trashë. Në mënyrë ideale, nyjet e ijeve dhe të gjurit duhet të përkulen në një kënd të drejtë (90 gradë).

Nëse dhimbja nuk përmirësohet ose është shumë e fortë që në fillim, ekzistojnë në thelb tre qasje trajtimi: mjekimi, terapi të tjera konservative (terapia fizike etj.) dhe kirurgjia.

Medikamente për trajtimin e dhimbjeve të nervit shiatik

Dhimbja shiatike mund të lehtësohet me qetësues. Në shumicën e rasteve, mjeku kurues ndjek skemën e hapave të terapisë së dhimbjes nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH). Kjo skemë përbëhet nga tre faza:

 • Ilaçe kundër dhimbjeve jo-opioid si paracetamoli, ibuprofeni ose diklofenaku.
 • Qetësues të dobët opioidë (siç është tramadol) në kombinim me jo-opioidë.
 • Lehtësues të fortë të dhimbjes opioid (si morfina, buprenorfina ose fentanil) në kombinim me jo-opioidet

Së pari, bëhet një përpjekje për të lehtësuar dhimbjet e shiakut me ilaçe kundër dhimbjeve (analgjezikë) që kanë sa më pak efekte anësore. Nëse këto nuk kanë efekt të mjaftueshëm, mjeku gjithashtu përshkruan opioidë të dobët. Opioidet e forta përdoren vetëm për dhimbjet më të forta që janë të vështira për t'u trajtuar. Shpesh, një kombinim i qetësuesve të ndryshëm (bashkanalgjezik) është gjithashtu i dobishëm.

Opioidet janë qetësues shumë efektivë të dhimbjes. Megjithatë, ato kanë efekte anësore potencialisht kërcënuese për jetën dhe janë të varur nëse merren për një kohë të gjatë. Për këtë arsye, rekomandohet absolutisht që ato të përdoren vetëm me kujdes dhe nën mbikëqyrjen mjekësore.

Trajtime të tjera konservative të nervit shiatik

Përveç medikamenteve, ekzistojnë mundësi të tjera trajtimi konservatore (jo kirurgjikale) për dhimbjet shiatike. Terapia fizike e synuar shpesh është e dobishme në lehtësimin e dhimbjes shiatike dhe përmirësimin e prognozës. Në varësi të metodës, muskujt e shtrënguar mund të lirohen ose shtylla kurrizore të stabilizohet dhe forcohet. Shumë njerëz me dhimbje kronike adoptojnë gjithashtu qëndrime të pafavorshme të përmbajtura dhe të pasakta, të cilat mund të korrigjohen me ndihmën e fizioterapisë.

Për shembull, përdoren terapi lëvizjeje (fizioterapi, shkollë prapa), trajtime termike ose masazhe. Terapisti zgjedh trajtimin e duhur për modelet dhe shkaqet tuaja individuale të dhimbjes.

Një tjetër qasje për të mbështetur trajtimin e dhimbjes së nervit shiatik është terapia e sjelljes. Ai i ndihmon të sëmurët të përballen më mirë me shqetësimin. Ndihmon gjithashtu që pacientët të mos e marrin lehtë dhe të lëvizin më pak nga frika e dhimbjes shiatike. Kjo do të rrezikonte suksesin afatgjatë të trajtimit. Prandaj, qasja e terapisë së sjelljes luan një rol të rëndësishëm në trajtimin modern të dhimbjes së nervit shiatik.

Trajtimi kirurgjik i dhimbjes së nervit shiatik

Kirurgjia është e rrallë e nevojshme për dhimbjet shiatike. Ky është rasti, për shembull, kur një hernie diskale shkakton simptoma serioze (të tilla si shqetësime në defekim, paralizë ose dhimbje të forta që është e vështirë për t'u trajtuar).

Ndonjëherë dhimbjet e nervit shiatik janë rezultat i një ngushtimi të kanalit kurrizor në rajonin e mesit (stenozë kurrizore lumbare). Edhe në këtë rast, operacioni mund të jetë i përshtatshëm.

Sot, mjekët zakonisht kryejnë operacione të tilla në një mënyrë minimale invazive. Me fjalë të tjera, kirurgu nuk bën një prerje të madhe për të patur një pamje të drejtpërdrejtë të zonës që do të operohet. Në vend të kësaj, ai bën disa prerje të vogla përmes të cilave fut instrumente të shkëlqyera optike dhe kirurgjikale në trup.

Shiatiku: ekzaminimi dhe diagnoza

Një dhimbje e nervit shiatik të lënduar ose të shtypur shpesh është shumë e dhimbshme. Megjithatë, shqetësimi zakonisht largohet vetvetiu brenda ditëve në javë. Nëse dhimbja vazhdon ose përsëritet, këshillohet një vizitë te mjeku.

Në përgjithësi, nëse dhimbja e shpinës shoqërohet me mpirje ose paralizë në këmbë dhe/ose shqetësime në zbrazjen e zorrëve dhe fshikëzës, ju lutemi shkoni te mjeku!

Mjeku fillimisht do t'ju pyesë në detaje për historinë tuaj mjekësore (anamnezën). Ai mund të bëjë pyetjet e mëposhtme:

 • Sa kohë keni dhimbje?
 • Si do ta përshkruanit dhimbjen (p.sh., si të shtënat brenda ose elektrizuese)?
 • Ku është saktësisht dhimbja? A rrezatojnë?
 • Çfarë ju jep lehtësim?
 • Cila është profesioni juaj?
 • A ndikohet jeta juaj e përditshme nga dhimbja shiatike?

Gjatë ekzaminimit klinik të mëposhtëm, mjeku juaj fillimisht do të shikojë shpinën dhe këmbët tuaja. Ai kërkon çdo keqinstruksion dhe kontrollon lëvizshmërinë e kyçeve, forcën e muskujve dhe reflekset tuaja. Ai gjithashtu teston nëse ndjenja në këmbët tuaja ka ndryshuar. Për ta bërë këtë, ai përkëdhelin lëkurën, për shembull, dhe më pas ju kërkon të tregoni vendin ku ju preku.

Me të ashtuquajturin test Lasègue, mjeku juaj kontrollon nëse rrënjët nervore të palcës së poshtme të shtyllës kurrizore janë të irrituar. Për ta bërë këtë, ju shtriheni në shpinë dhe mjeku ngre këmbën tuaj të zgjatur. Nëse nervi shiatik është i shtypur ose i irrituar ndryshe, do të përjetoni dhimbje në shpinë edhe në gjysmën e këmbës.

Në kërkimin e shkakut të simptomave, mjeku do të kryejë ekzaminime të mëtejshme nëse është e nevojshme, për shembull një imazh me rezonancë magnetike (MRI ose tomografi me rezonancë magnetike) ose tomografi kompjuterike (CT). Procedura të tilla imazherike janë veçanërisht të rëndësishme nëse ka paralizë ose shqetësime shqisore.

Nëse dyshohet për inflamacion të nervit shiatik, mjeku do t'ju marrë gjakun për të përcaktuar nivelet e inflamacionit dhe për të identifikuar çdo patogjen (siç është Borrelia). Mund të nevojitet një analizë e lëngut cerebrospinal (CSF). Për ta bërë këtë, mjeku do të fusë një gjilpërë përmes lëkurës së pjesës së poshtme të shpinës dhe do ta çojë butësisht në kanalin kurrizor pranë palcës kurrizore për të marrë një mostër të vogël të lëngut cerebrospinal - kjo quhet trokitje kurrizore.

Lumboiskialgjia

Lumboischialgia manifestohet në mënyrë të ngjashme me dhimbjet "klasike" shiatike (ischialgia): Për shembull, të sëmurët raportojnë dhimbje tërheqëse, ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në këmbë. Dobësia e muskujve është gjithashtu e mundur.

Ndryshe nga dhimbjet e nervit shiatik, në lumboiskalgji nuk irritohet vetëm nervi shiatik, por edhe nervat që largohen nga palca kurrizore në nivelin e shtyllës kurrizore lumbare. Prandaj, dhimbja buron më pak nga vithet sesa nga pjesa e poshtme e shpinës.

Mësoni më shumë rreth simptomave, diagnozës dhe trajtimit në artikullin Lumboischialgia!

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaku kryesor i dhimbjes së nervit shiatik është një hernie diskale ose pararendësi i tij, disku i fryrë. Ndonjëherë sëmundje të tjera qëndrojnë pas saj, nëse ato shtypin rrënjët nervore dhe fibrat e nervit shiatik. Këto përfshijnë, për shembull:

 • Lëndimet e trupit vertebral
 • Tumoret
 • Reumatizma artikulare
 • Mbledhjet e qelbit (abceset)
 • Mavijosje (hematoma)

Një tjetër shkak i mundshëm i acarimit shiatik janë sëmundjet infektive, si sëmundja Lyme. Patogjenët bakterialë të këtij infeksioni (borrelia) transmetohen nga rriqrat. Herpes viruset në herpes zoster (herpes zoster) gjithashtu ndonjëherë shkaktojnë probleme me dhimbje të nervit shiatik.

Shiatiku në shtatzëni

Dhimbja e shpinës është mjaft e zakonshme gjatë shtatzënisë. Megjithatë, rrallë është për shkak të nervit shiatik. Në vend të kësaj, dhimbja është zakonisht për shkak të faktorëve të lidhur me shtatzëninë, të tilla si pesha në rritje e barkut dhe lirimi i shkaktuar nga hormoni i strukturave të ligamenteve.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që simptomat e ngjashme me dhimbjet e nervit shiatik gjatë shtatzënisë duhet të merren lehtë. Duke qenë se një hernie diskale dhe shkaqe të tjera serioze janë gjithashtu të mundshme, një vizitë te mjeku është padyshim e këshillueshme për gratë e prekura.

Nëse mjeku vërtet diagnostikon iskialgjinë, ai ose ajo zakonisht do të përshkruajë trajtim me fizioterapi. Për të mirën e fëmijës së palindur, ilaçet kundër dhimbjeve nuk përdoren gjatë shtatzënisë, ose vetëm në një masë të kufizuar.

Çdo gjë të rëndësishme për dhimbjet e nervit shiatik tek nënat në pritje mund të lexoni në artikullin Ishiasi në shtatzëni.

Ecuria e sëmundjes dhe prognoza

Është e rëndësishme të forconi muskujt e shpinës dhe të barkut me ushtrime dhe sporte të rregullta. Një korse e fortë muskulore lehtëson dhe stabilizon shtyllën kurrizore. Është gjithashtu e dobishme të mësoni sjellje miqësore me shpinën (për shembull, kur punoni në një tavolinë ose kur ngrini ngarkesa të rënda). Kjo zbut ankesat ekzistuese në afat të gjatë dhe parandalon probleme të reja me dhimbje të nervit shiatik.

Për më tepër, faktorët socialë dhe psikologjikë ndikojnë në rrjedhën dhe prognozën e ankesave të shpinës, duke përfshirë dhimbjen shiatike. Për shembull, vetmia, disponimi depresiv dhe stresi kanë një ndikim negativ në ankesat. Ato gjithashtu kontribuojnë pjesërisht që dhimbja e shpinës të bëhet kronike dhe në reduktimin e efektivitetit të ilaçeve kundër dhimbjes.

Kjo do të thotë se një jetë sociale e paprekur, mbështetja e të afërmve dhe miqve, kushtet e mira në punë, një marrëdhënie besimi me mjekun kurues dhe një humor pozitiv themelor janë të dobishme për rrjedhën pozitive të dhimbjes shiatike.