Goditja e iriqit të detit: simptoma, terapi, komplikime

Vështrim i shkurtër

 • Çfarë duhet të bëni në rast të pickimit të iriqit të detit? Hiqeni thumbin plotësisht, dezinfektoni plagën, shikoni për shenja inflamacioni (ënjtje, hipertermi, etj.); nëse thumbi është helmues, mbajeni pjesën e prekur të trupit nën nivelin e zemrës dhe telefononi mjekun e urgjencës
 • Rreziqet nga pickimi i iriqit të detit: Infeksioni, helmimi i gjakut (sepsis), inflamacioni kronik, ngurtësimi i kyçeve, simptoma të mundshme të helmimit (paralizë, vështirësi në frymëmarrje dhe madje edhe vdekje).

Kujdes

 • Gjembat e iriqit të detit duhet të hiqen gjithmonë plotësisht, përndryshe ekziston rreziku i infektimit!
 • Plagët nga gjembat e iriqit infektohen lehtësisht edhe pasi të jenë hequr shtyllat. Prandaj, dezinfektoni ato dhe vëzhgoni procesin e shërimit.
 • Nëse personi i prekur shfaq simptoma të helmimit (p.sh. paralizë), duhet të telefononi menjëherë shërbimet e urgjencës!

Thithja e iriqit të detit: Çfarë të bëni?

Kafshët qëndrojnë në shtratin e detit, veçanërisht në shpella dhe kamare të vogla shkëmbore. Prandaj thumbi i iriqit mund të preket kryesisht në brigjet shkëmbore. Ndihma e parë në një rast të tillë është si më poshtë:

Gjithashtu, larja e plagës me uthull ose vendosja e një komprese të njomur me uthull para se të hiqni shtyllat mund të ndihmojë. Uthulla do të shkrijë shumicën e gjembave të iriqit të detit që nuk kanë depërtuar thellë.

Ndonjëherë rekomandohet edhe lidhja e gjysmë papaja ose mango me sipërfaqen e prerë në plagë për disa orë. Fruti përmban enzima që zbutin lëkurën. Më pas, shtyllat kurrizore mund të tërhiqen më lehtë.

2. Uji i nxehtë: në rast dhimbjeje të forta, mund të ndihmojë në zhytjen e pjesës së dëmtuar të trupit në ujë të nxehtë. Ekspertët rekomandojnë një temperaturë uji rreth 43 gradë Celsius për gjysmë ore deri në një orë e gjysmë (ose derisa dhimbja të jetë qetësuar). Kini kujdes të mos nxeheni shumë, përndryshe do të përvëloheni!

3. dezinfektimi: Pasi të hiqen gjembat e iriqit të detit, dezinfektojeni plotësisht plagën (p.sh. me pomadë jodi) në mënyrë që të mos infektohet.

Vëzhgoni: Nëse zona e lëkurës rreth plagës fryhet, nxehet, dhemb shumë dhe/ose shfaqen probleme me qarkullimin, ju ose pacienti duhet të shkoni te mjeku ose të telefononi menjëherë shërbimet e urgjencës!

Goditja e iriqit të detit: Rreziqet

 • Infeksionet: Mund të vijnë jo vetëm nga mbetjet e shtyllës kurrizore në lëkurë. Edhe nëse i keni hequr plotësisht shtyllat kurrizore, plaga mund të infektohet. Një shenjë e kësaj është ethet. Nëse nuk trajtohet, një infeksion mund të shkaktojë helmim të gjakut (sepsë) në raste të rralla.
 • Ngurtësia e kyçeve: Nëse një kurriz i iriqit të detit ka depërtuar në një kapsulë kyçe, rezulton edhe një reaksion inflamator. Si pasojë e vonë, nyja mund të bëhet e ngurtë.
 • Helmimi: Iriqet helmuese të detit mund të shkaktojnë simptoma të ndryshme te njerëzit. Për shembull, vendi i shpimit mund të bëhet i kuq dhe të fryhet. Simptoma shumë të rralla, më serioze përfshijnë paralizën e nervave motorikë, mpirje dhe vështirësi në frymëmarrje – në rastin më të keq me pasoja fatale.

Vetëm shumë pak nga më shumë se 900 llojet e iriqëve të detit janë helmuese dhe mund të jenë të rrezikshme për njerëzit. Nëse dikush bie në kontakt me karapacën gëlqerore të një iriq deti helmues (për shembull, duke e prekur ose futur në të), gjembat mbi të futen lehtësisht dhe thellë në lëkurën e njeriut dhe shkëputen shpejt. Përveç kësaj, gjembat e tyre ngjiten mirë në inde.

Thithja e iriqit të detit: Kur të shkoni te mjeku?

Në shumicën e rasteve, pickimet e iriqit të detit janë të padëmshme. Pra, zakonisht mjafton të hiqni thumbin plotësisht dhe të dezinfektoni plagën. Sidoqoftë, duhet të shihni një mjek në rastet e mëposhtme:

 • nëse gjembat e iriqit të detit kanë depërtuar thellë në lëkurë (më pas mund të kenë nevojë të hiqen me kirurgji)
 • në rast dhimbjeje të forta, ënjtje, mbinxehje dhe/ose skuqje të vendit të pickimit
 • në rast shqetësimi, ethe
 • Në rast paqartësie nëse iriqja e detit që keni shkelur ishte helmuese

Thithja e iriqit të detit: ekzaminime nga mjeku

Mjeku fillimisht do t'i kërkojë pacientit ose ndonjë personi shoqërues informacion të rëndësishëm (historia mjekësore). Pyetjet e mundshme përfshijnë:

 • Kur dhe ku ndodhi pickimi i iriqit të detit?
 • Çfarë ankesash keni ju ose pacienti?
 • Cilat janë masat e ndihmës së parë?

Thithja e iriqit të detit: trajtim nga mjeku

Trajtimi për thumbimin e iriqit të detit konsiston kryesisht në heqjen e të gjitha shtyllave kurrizore dhe mbetjeve me gjemba, si dhe çdo pedicellarie, nga lëkura sa më shpejt që të jetë e mundur. Ndonjëherë mjeku mund t'i duhet të heqë me operacion gjembat e iriqit të detit, veçanërisht nëse ato janë mërzitur në shtresat më të thella të lëkurës. Më pas plaga dezinfektohet me kujdes.

Nëse pacienti nuk është vaksinuar kundër tetanozit ose statusi i tij i vaksinimit është i panjohur, mjeku do të administrojë një dozë vaksine (injeksion tetanozi) për të qenë në anën e sigurt.

Parandalimi i pickimit të iriqit të detit

Një pickim i iriqit të detit zakonisht ndodh kur larësit ecin në plazh në ujë të cekët ose arrijnë në ujë, për shembull për të mbledhur predha.

Një këshillë tjetër për të shmangur pickimin e iriqit: Mos shkoni të notoni në det gjatë natës – iriqive u pëlqen errësira dhe do të zvarriten nga vendet e tyre të fshehura.