Krizat tek foshnjat: Simptomat, ndihma e parë

Vështrim i shkurtër

 • Shenjat: Humbje e vetëdijes, vështrim i ngulur, relaksim, dridhje e pakontrolluar e muskujve
 • Trajtimi: Masat e ndihmës së parë si pozicioni i qëndrueshëm anësor dhe sigurimi i fëmijës gjatë konfiskimit. Nëse një sëmundje ose çrregullim tjetër po shkakton krizat, shkaku do të trajtohet.
 • Shkaqet dhe faktorët e rrezikut: ethe, çrregullime metabolike, infeksione të sistemit nervor qendror, lëndime traumatike të trurit, tumore
 • Diagnostikimi: Sqarimi nëse ekzistojnë, për shembull, ethe, infeksion, çrregullime metabolike; elektroencefalografia (EEG) mat aktivitetin e trurit
 • Prognoza dhe rrjedha: Nuk ka dëmtim të trurit me kriza të shkurtra, por ndoshta për shkak të sëmundjes shkaktare
 • Parandalimi: Medikamente antiepileptike në rast të tendencës për kriza për shkak të një sëmundjeje

Çfarë është një konvulsion tek një fëmijë?

Gjatë një konvulsioni, aktiviteti jonormal elektrik përhapet papritur nëpër tru. Kjo bën që fëmija të humbasë vetëdijen, të dridhet në mënyrë të pakontrolluar dhe të mos reagojë për një periudhë kohore. Në shumicën e rasteve, një fëmijë ose foshnjë konvulsohet vetëm për një kohë të shkurtër dhe pa dëmtime të tjera. Sidoqoftë, një konfiskim i tillë shpesh është shumë kërcënues.

Si shfaqet një konvulsion?

Kriza shfaqet tek fëmijët dhe foshnjat nëpërmjet këtyre shenjave:

 • Humbje e papritur e vetëdijes: fëmija humbet kontaktin dhe nuk reagon më.
 • Të fikët e papritur
 • Ose: rrufeja, ritmike "thoje me kokë" me kokë, këputje e duarve, dridhje ritmike e krahut ose e këmbës
 • Vështrim i fiksuar ose përdredhje e syve, ngulfatje
 • Ndryshimet në frymëmarrje (pauza në frymëmarrje, frymëmarrje e zhurmshme)
 • Ngjyrë lëkure gri-kaltërosh
 • Kryesisht një i ashtuquajtur "pas gjumit" ose "gjum i rraskapitur"

Çfarë duhet bërë në rast konvulsioni?

Në rast konvulsioni, prioriteti kryesor është të qëndroni të qetë dhe të reagoni me qetësi. Këto janë masat e ndihmës së parë në rast konfiskimi:

 • Lëvizni fëmijën jashtë një zone të mundshme të rrezikut, nëse është e nevojshme, shtrijeni në dysheme, mbulojeni përsëri.
 • Mos i mbani gjymtyrët që dridhen, pasi lëndimet janë të mundshme.
 • Qetësojeni fëmijën.
 • Vëzhgoni sa më afër rrjedhën e krizave, shikoni orën dhe kontrolloni sa zgjat kriza. Ky informacion është i rëndësishëm për mjekun dhe trajtimin.
 • Pasi të përfundojë kriza: vendoseni fëmijën në pozicionin e rikuperimit.
 • Telefononi mjekun e urgjencës sa më shpejt të jetë e mundur.
 • Qetësojeni fëmijën, mbajeni ngrohtë dhe mos e lini vetëm derisa të vijë mjeku i urgjencës.
 • Nëse fëmija ndihet shumë i ngrohtë, dyshohet për një konvulsion febril ose infeksion. Kompresat për viçin ose kompresat e ftohta do të ulin temperaturën.

Trajtim të mëtejshëm

Cilat janë shkaqet e një konvulsioni?

Ka një sërë shkaqesh të mundshme që shkaktojnë një konvulsion tek një fëmijë ose foshnjë. Kjo perfshin:

 • Ethe (kriza febrile)
 • Infeksionet e sistemit nervor qendror si inflamacioni i trurit (encefaliti) dhe meningjet (meningjiti)
 • helmim
 • Trauma kraniocerebrale
 • Çrregullime metabolike (p.sh. hipoglikemia në diabet mellitus)
 • Tumor në tru

Si diagnostikohet një konvulsion?

Pas një konvulsioni, fëmija ekzaminohet fizikisht. Mjeku mat temperaturën e trupit dhe përmbajtjen e oksigjenit në gjak. Kulturat e gjakut dhe urinës ofrojnë dëshmi të një infeksioni.

Për të përcaktuar shkakun e një konvulsioni, mjekët kryejnë një elektroencefalografi (EEG), ndër të tjera. Kjo përfshin sensorë në lëkurën e kokës që matin valët e trurit dhe zbulojnë aktivitetin elektrik jonormal në tru.

Çrregullimet e mundshme metabolike mund të zbulohen duke përcaktuar sheqerin në gjak (glukozë), kalcium, magnez, natrium dhe substanca të tjera në gjak.

Një tomografi kompjuterike (CT) ose skanimi i rezonancës magnetike (MRI) zbulon keqformime të trurit, gjakderdhje ose tumore.

Çfarë ndodh pas një konvulsioni?

Si mund të parandalohet një konvulsion?

Një konvulsion ka shumë shkaqe të mundshme. Kriza e parë zakonisht ndodh papritur. Nëse rezulton se fëmija është i prirur për kriza për shkak të një sëmundjeje, për shembull, ilaçe speciale të njohura si ilaçe antiepileptike përdoren në disa raste për të parandaluar krizat.

Në shumë, por jo të gjithë fëmijët, tendenca për kriza zhduket gjatë jetës së tyre. Te të rriturit, krizat mund të shkaktohen nga epilepsia në veçanti, por edhe nga sëmundje të tjera. Lexoni më shumë rreth kësaj teme në artikullin "Konfiskimet".