Mungesa e selenit: Simptomat, shkaqet, terapia

Mungesa e selenit: simptoma

Një mungesë e lehtë e selenit mund të shkaktojë, për shembull, njolla të bardha në thonj dhe flokë dukshëm të hollë e të pangjyrë ose rënie të flokëve.

Një mungesë më e theksuar e selenit prek gjëndrën tiroide dhe sistemin imunitar, për shembull, por edhe zona dhe funksione të tjera të trupit. Prandaj, simptomat tipike të mungesës së selenit përfshijnë:

 • funksioni i dëmtuar i tiroides
 • Problemet e fertilitetit tek meshkujt
 • ndjeshmëria ndaj infeksioneve
 • humbje peshe
 • Përtacia e zorrëve
 • dhimbje koke
 • Problemet e kujtesës
 • dhimbje të përbashkët
 • Sëmundjet e muskujve (miopati)

Përveç kësaj, një mungesë e vazhdueshme e selenit mund të shkaktojë modele specifike të sëmundjes: sëmundja Keshan është një sëmundje e muskujve të zemrës. Sëmundja Kashin-Beck manifestohet me ndryshime në nyje dhe ulje të rritjes së kockave. Të dyja sëmundjet ndodhin pothuajse ekskluzivisht në rajone të caktuara të Kinës ku tokat përmbajnë nivele jashtëzakonisht të ulëta të selenit.

Mungesa e selenit: Shkaqet

Vegjetarianët dhe veganët, megjithatë, duhet t'i kushtojnë më shumë vëmendje marrjes së mjaftueshëm të selenit. Ato mund të parandalojnë mungesën e selenit duke integruar në dietën e tyre ushqime të pasura me selen, si arrat, bishtajoret ose lakra e bardhë.

Për të mësuar se cilat ushqime shtazore dhe bimore janë burime të mira të selenit, lexoni artikullin Ushqimet e Selenit.

Shkaqet që lidhen me sëmundjet e mungesës së selenit

 • sëmundjet kronike inflamatore të zorrëve (sëmundja e Crohn, koliti ulceroz)
 • çrregullime gjenetike të metabolizmit të selenit
 • fibroza cistike
 • dobësi renale (insuficiencë renale)
 • dializë afatgjatë për shkak të sëmundjes së veshkave

Mungesa e selenit: çfarë të bëni?

Një mungesë e lehtë e selenit shpesh mund të kompensohet nga konsumimi i synuar i ushqimeve të pasura me selen, siç janë arrat braziliane.

Për të shmangur mbidozën, gjithmonë konsultohuni me një mjek përpara se të merrni ndonjë suplement dietik që përmban selen.