Seleni: Efektet dhe Kërkesat Ditore

Çfarë është seleni?

Seleni është një element gjurmë thelbësor – jetik. Meqenëse organizmi i njeriut nuk mund të prodhojë vetë selen, ai duhet të furnizohet rregullisht përmes dietës. Përthithet nga ushqimi në gjak në zorrën e hollë dhe ruhet kryesisht në muskujt skeletorë. Megjithatë, gjurmët e selenit gjenden edhe në veshka, zemër dhe mëlçi, si dhe në gjak dhe tru. Substanca ekskretohet në urinë.

Seleni: Statusi i furnizimit

Statusi i furnizimit të popullsisë me selen në Evropë është i regjistruar në nivel pan-evropian. Megjithëse tokat e Evropës përmbajnë pak selen në krahasim me ato të SHBA-së, për shembull, furnizimi me selen i evropianëve konsiderohet të jetë kryesisht i siguruar.

Megjithatë, një furnizim i pamjaftueshëm mund të ndodhë në rajonet me toka veçanërisht të varfra me selen. Ushqimet me perime të rritura atje përmbajnë përkatësisht pak selen. Në rastin e një diete thjesht vegjetariane ose vegane me produkte kryesisht rajonale, atëherë mund të lindë një mungesë e selenit. Prandaj, vegjetarianët dhe veganët duhet të jenë të sigurt që të konsumojnë rregullisht ushqime bimore që kanë treguar se përmbajnë nivele të larta të selenit. Këto përfshijnë, për shembull, arra braziliane, brokoli, lakër të bardhë dhe bishtajore.

Cilat janë funksionet e selenit në trup?

Në formën e aminoacidit seleocisteinë, seleni është një bllok i rëndësishëm ndërtues i enzimave të shumta dhe kështu përfshihet në shumë procese të rëndësishme metabolike. Kështu, seleni ka një efekt mbështetës në fushat e mëposhtme:

  • mbrojtja imune: seleni kërkohet nga sistemi imunitar në formimin e qelizave mbrojtëse.
  • @ Proceset antioksiduese: Në këtë proces, lidhen radikalet e lira që dëmtojnë qelizat. Këto janë përbërje agresive të oksigjenit që formohen në trup gjatë proceseve normale metabolike, si dhe, për shembull, përmes rrezatimit UV ose nikotinës.
  • Prodhimi i spermës
  • Formimi i hormoneve tiroide, tiroksinës (T4) dhe triiodotiorinës (T3)
  • Lidhja e metaleve të rënda në trup (p.sh. plumbi, kadmiumi, mërkuri)

Mjekët kanë dyshuar prej kohësh se seleni mund të mbrojë edhe nga sëmundjet kardiovaskulare dhe kanceri. Megjithatë, kjo hipotezë është hedhur poshtë në studime në shkallë të gjerë ose, në rastin e parandalimit të kancerit, ende nuk është konfirmuar.

Cila është nevoja ditore e selenit?

moshë

Mashkull

femër

0 në muaj 4

10 µg/ditë

4 muaj deri në 4 vjet

15 µg/ditë

4 në vitet 7

20 µg/ditë

7 në vitet 10

30 µg/ditë

10 në vitet 13

45 µg/ditë

13 në vitet 15

60 µg/ditë

nga 15 vjet

70 µg/ditë

60 µg/ditë

Grave shtatzëna u rekomandohet gjithashtu 60 µg selen në ditë dhe grave që ushqejnë me gji 75 µg/ditë.

Seleni – ushqime me përmbajtje të lartë

Një dietë e ekuilibruar normalisht siguron kërkesën ditore të selenit të vlerësuar nga Shoqëria Gjermane, Austriake dhe Zvicerane për Ushqyerjen. Për vegjetarianët, veganët, njerëzit me sëmundje kronike të zorrëve dhe ata që hanë një dietë jashtëzakonisht të pabalancuar, suplementet dietike që përmbajnë selen mund të jenë të dobishme.

Ju mund të zbuloni se cilat ushqime kanë përmbajtje të lartë seleniumi në artikullin Ushqime me selen.

Si manifestohet mungesa e selenit?

Njerëzit që kanë shumë pak selen në gjakun e tyre mund të zhvillojnë mungesë imunitare ose funksion të dëmtuar të muskujve, për shembull. Përveç kësaj, mungesa e selenit dëmton gjëndrën tiroide në funksionin e saj.

Lexoni më shumë rreth shenjave tipike të mungesës së selenit në artikullin Mungesa e selenit.

Si shfaqet një tepricë e selenit?

Një mbidozë e përhershme me selen ka efekte anësore serioze dhe mund të shkaktojë të ashtuquajturën selenozë me simptomat e mëposhtme:

  • ankesat gastrointestinale si nauze dhe diarre
  • dhimbje të përbashkët
  • shqetësime vizuale
  • Problemet e kujtesës
  • Probleme me lëkurën dhe dhëmbët

Shumë pak selen gjithashtu mund të shkaktojë rënie të flokëve dhe thonj të brishtë.

Një mbidozë drastike e disa gramëve të selenit mund të shkaktojë edhe fibrilacion ventrikular, dështim të zemrës dhe përfundimisht vdekje.