Vezikula seminale: Struktura dhe funksioni

Çfarë është vezikula seminale?

Vezikula seminale (vesicula seminalis) është një gjëndër e çiftëzuar pranë prostatës. Ai prodhon një sekrecione alkaline dhe shumë fruktozë që i shtohet ejakulatit. Përqindja që ky sekrecion kontribuon në ejakulat varion midis 60 dhe 70 për qind.

Si futet sekrecioni në ejakulat?

Nga secila prej dy epididimeve, një kanal spermatik (Ductus deferens) kalon nga skrotumi përmes kanalit inguinal në legen. Vas deferens djathtas dhe majtas bashkohen me duktuset ekskretuese të dy vezikulave seminale, kalojnë përmes prostatës dhe më pas derdhen në uretër pikërisht poshtë fshikëzës. Në rrjedhën e mëtejshme, kjo quhet tubi spermatik uretral.

Spermatozoidet që vijnë nga testikujt ose epididymis përzihen kështu me sekretimin e vezikulave seminale në bashkimin e kanaleve ekskretuese të vezikulave. Prostata gjithashtu kontribuon në një sekrecione. I gjithë ejakulati transportohet më pas në pjesën e jashtme përmes vezikulës seminale të uretrës gjatë ejakulimit.

Cili është funksioni i vezikulës seminale?

Vezikula seminale e çiftëzuar kontribuon në një sekretim në derdhje që furnizon fruktozën (sheqer frutash) për spermën që vjen nga testikujt dhe epididymis. Spermatozoidet përdorin fruktozën si burim energjie për të qenë në gjendje të lëvizin.

Sekreti i vezikulës seminale përmban edhe substanca të tjera: proteinat si semenogelina formojnë një shtresë xhel rreth spermës për të parandaluar maturimin e tyre të parakohshëm (kapacitimin), i cili duhet të ndodhë vetëm në vaginë nëpërmjet sekretimit të mitrës (qafës së mitrës). sekretim).

Sekreti përmban gjithashtu prostaglandina - hormone të indeve që nxisin kontraktimet e muskujve të traktit gjenital femëror.

Ku ndodhet vezikula seminale?

Vezikulat seminale janë të vendosura midis pjesës së pasme të fshikëzës urinare dhe murit të rektumit mbi prostatën. Sipërfaqja e tyre ka një strukturë gunga, dhe brenda tyre ka shumë palosje mukozale të madhësive të ndryshme që formojnë dhoma. Në mënyrë sporadike, mund të përmbajë spermë, por në parim fshikëza seminale e çiftuar nuk është një rezervuar për spermën, por një gjëndër.

Çfarë problemesh mund të shkaktojë vezikula seminale?

Nëse prostata është e përflakur (prostatiti), mund të inflamohet edhe vezikula seminale e çiftuar. Inflamacioni i izoluar i vezikulës seminale është i rrallë.

Shumë rrallë ndodhin tumore të vezikulës seminale (leiomioma, karcinoma dhe sarkoma). Më e zakonshme është infiltrimi tumoral (dmth imigrimi i qelizave kancerogjene) me origjinë nga karcinoma e prostatës (kanceri i prostatës).