Senna (Senna Leaves): Si funksionon

Çfarë efekti kanë gjethet e senës?

Përbërësit kryesorë të Senës janë të ashtuquajturat antranoidet (“anthraquinones”): Ato rrisin çlirimin e ujit në zorrë, në mënyrë që jashtëqitja të bëhet më e butë.

Efekti laksativ i bimës mjekësore përdoret gjithashtu kur dëshirohet një lëvizje më e lehtë e zorrëve. Kështu ndodh, për shembull, me hemorroidet dhe fisurat anale, por edhe para dhe pas operacioneve në zgavrën e barkut ose në zonën e rektumit dhe anusit, si dhe për pastrimin e zorrëve para ekzaminimeve me rreze X.

  • Senna irriton mukozën e zorrëve dhe në raste të rralla mund të shkaktojë ngërçe të simptomave gastrointestinale. Nëse kjo ndodh me ju, duhet të ulni urgjentisht dozën.
  • Në rast të keqpërdorimit të Senna (doza shumë të gjata dhe/ose shumë të larta), proteinat dhe gjaku mund të shfaqen në urinë (albuminuria, hematuria). Përveç kësaj, trupi humbet më pas shumë kripëra minerale (elektrolite) si kaliumi. Rritja e humbjes së kaliumit mund të shkaktojë dobësi të muskujve dhe të prishë funksionin e zemrës, ndër të tjera.
  • Një njollë e padëmshme e urinës mund të ndodhë gjatë gëlltitjes.
  • Reagimet alergjike ndaj Senna janë të mundshme.

Si përdoren gjethet e senës?

Është e mundur të përdoret senna në mënyra të ndryshme.

Gjethet e Senës si një ilaç shtëpiak

Gjethet e thata të senës janë të përshtatshme për përgatitjen e çajit të gjetheve të senës:

Pini çajin e gjetheve të senës në mbrëmje para se të shkoni në shtrat. Me këtë dozë do të arrini sasinë e antranoideve të nevojshme për një efekt laksativ. Kjo është rreth 20 deri në 30 miligramë në ditë.

Përndryshe, është i përshtatshëm një ekstrakt me ujë të ftohtë nga gjethet ose frutat e senës: Për këtë, pjesët e bimës përgatiten me ujë të ftohtë, lihen të qëndrojnë për disa orë dhe më pas kullohen. Për të pirë, është mirë të ngrohni pak ekstraktin.

Preparate te gatshme me sen

Një pluhur ose ekstrakt i gjetheve ose frutave të senës përdoret gjithashtu për prodhimin e preparateve të gatshme për përdorim. Për shembull, tableta të veshura, tableta, granula dhe çajra të çastit të bazuara në bimë mjekësore janë në dispozicion. Mënyrat e përdorimit dhe dozimit të saktë të preparateve mund t'i mësoni nga inserti i paketimit përkatës ose nga mjeku ose farmacisti juaj.

Çfarë duhet të keni parasysh kur përdorni Senna

  • Përpara se të trajtoni kapsllëkun me gjethe ose fruta senna, ju lutemi së pari përpiquni ta eliminoni kapsllëkun me ndihmën e një ndryshimi diete me shumë fibra dhe me lëngje të mjaftueshme ose agjentë të fryrë si psyllium ose fara liri. Mos merrni Senna për më shumë se një deri në dy javë.
  • Si masë paraprake, përdorimi gjatë shtatzënisë dhe laktacionit dhe tek fëmijët nën moshën dymbëdhjetë vjeç nuk rekomandohet - ose duhet të bëhet vetëm me këshilla mjekësore.
  • Përdorimi i përhershëm (kronik) i laksativëve si gjethet e senës mund të shkaktojë mungesë kaliumi. Kjo mund të ndikojë në efektin e medikamenteve të tjera – të tilla si medikamente të caktuara të zemrës për dështimin e zemrës dhe aritmitë (preparatet digitalis, antiaritmikët).

Si të merrni produkte Senna

Gjethet dhe frutat e thata të senës, si dhe forma të ndryshme dozimi të bazuara në senën, mund t'i merrni në farmacinë ose farmacinë tuaj. Për përdorim të duhur, ju lutemi lexoni fletën e paketimit përkatës ose pyesni mjekun ose farmacistin tuaj.

Cilat janë bimët e senës?

Bimët e Senës janë shkurre deri në dy metra të larta me gjethe të pabarabarta dhe lule të verdha të renditura në grupe. Pas pjalmimit, lulet zhvillohen në bishtajore të sheshta, kafe që janë deri në pesë centimetra të gjata dhe në gjuhën e folur quhen bishtaja senna.

Bimët e Senës rriten në zona të thata dhe të ngrohta nga Afrika Veriore Qendrore përmes Sudanit, Egjiptit dhe Arabisë deri në Indinë jugore.